Yeni yıla girmemizin hemen ertesi günü uyuşturucudan sabıkalı olan ve bu suçtan adli kontrol altında tutulan Şırnak Uludere nüfusuna kayıtlı Mehmet Paksoy (29), İstanbul’da Sultangazi Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki kent ormanında tek kurşunla öldürülmüş olarak bulunmuştu. Emniyet bu cinayetin profesyonel kişilerce işlendiği ihmalini araştıra dursun son günlerde uyuşturucu bağımlılarının sayısı son sürat artarken ve uyuşturucu bağımlılığı yaşının 11 kadar düştüğü de TÜİK rakamlarıyla ortaya konulurken bağımlıların işlediği cinayetlerdeki artış da dikkat çekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuklar” başlıklı araştırmasında 2013 yılında 273 bin 571 çocuğun madde bağımlısı olduğuna dikkat çekilmişti. Dikkatinizi çekeriz buz dağının görünen yüzünü oluşturan bu rakamlar sadece çocukları kapsıyor, büyükleri değil…
Emniyet Genel Müdürlüğü de, 2014’ün son günlerinde uyuşturucuyla ilgili raporunu açıklamıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ürküten rakamlarına göre, uyuşturucu kullanımı 2014 yılında yüzde 17 arttı ve uyuşturucu nedeniyle 13 yaşında bir kişi de dahil toplam 648 kişi hayatını kaybetti…
Türkiye 2013 yılı uyuşturucu raporunda ise toplam ölüm sayısı 162 kişi olarak kayıtlara geçmişti…
Rapora göre, 2014 yılında uyuşturucu, yedisi kadın 232 kişinin doğrudan, 12’si kadın 416 kişinin ise yüksekten düşme, suda boğulma, elektrik yaralanması, mide kanaması, kalp-damar hastalığı, yanık, kanser, telle boğma ve cinayet gibi dolaylı yönden ölümüne neden oldu… Önceki yıl uyuşturucudan ölenlerin yaş ortalaması 34 iken 2014 bu oran 31’e düştü… Uyuşturucudan en yüksek ölüm oranı İstanbul’da yaşandı. Bu ili, Antalya, Adana ve Ankara takip etti.
TÜİK gibi Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı rapora göre de, uyuşturucu kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Üstelik de, uyuşturucu kullanım yaşı ilkokula, uyuşturucudan ölüm yaşı ise 13’e kadar düştü… Uyuşturucu kullanım oranı bir önceki yıla göre yüzde 17 artarken, son yıllarda mahalle aralarına kadar giren ve bir-iki bin lira fiyatlarla satılan bonzai kullanımı ise yüzde 38 arttı.
Yine rapora göre, uyuşturucuya insanların yüzde 48.98’i arkadaş etkisiyle, yüzde 23.71’i meraktan başlıyor. Uyuşturucu kullananların yüzde 69.74’ü ilkokul mezunu, yüzde 66.49’u hiç evlenmemiş ya da yalnız yaşıyor…
Geçen yıl Sakarya’da uyuşturucu ve alkol bağımlısı 17 yaşındaki bir genç uyuşturucu parası için annesinin boğazını kesmişti. Yine İstanbul Okmeydanı’nda aynı yaşlarda uyuşturucu bağımlısı bir genç anne-baba-amca-yenge ve yeğenlerine bıçakla saldırmış, pek çok kişinin yaralandığı olayda amcası ve yengesi ölmüştü… Kocaeli Darıca’da oğlu öldürülen bir baba İbrahim Alagöz, “Oğlumu torbacı olmak istemediği için öldürdüler” diye feryat ediyordu…
Ve bu yıl… Henüz Ocak ayının yarısını geçtik… Uyuşturucudan ölümler peş peşe gazetelere haber oluyor. Daha da kötüsü uyuşturucu kullananların işledikleri cinayetler…
5 Ocak günü Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam Üniversitesi inşaat teknikeri 45 yaşındaki Fatih Mehmet Diş akşam evine girerken pompalı tüfekle öldürüldü. Gazeteler önce eski eşiyle görüştüğü için 39 yaşındaki Murat E.’nin öldürdüğünü öne sürdüler. Ancak yapılan incelemede, katilin, uyuşturucu parası vermediği için kentte pek çok başarılı işe imza atan inşaat teknikeri-ressam Diş’i öldürdüğü ortaya çıktı…
9 Ocak: Adana’da 19 yaşındaki Ozan Bozan, uyuşturucu parası istediği (10 TL), ancak alamadığı karısını çıkan tartışma üzerine 6 aylık ve 1 yaşındaki iki çocuğunun gözü önünde ekmek bıçağıyla bıçaklayarak öldürdü.
15 Ocak: Mersin Silifke’de 28 yaşındaki İbrahim Y. Birlikte içki içip, uyuşturucu kullandığı 19 yaşındaki arkadaşı Onur Ş’yi av tüfeğiyle vurarak öldürdü…
Yine aynı gün Adana’da uyuşturucu bağımlısı 24 yaşındaki genç, tartıştığı 58 yaşındaki babasını bıçaklayarak öldürdü. Baba-oğulun uyuşturucu yüzünden sık sık tartıştıkları belirtildi…
Ve İstanbul Gülsuyu; Bonzainin peynir ekmek gibi satıldığı öne sürülen mahallelerden biri… Uyuşturucu satıcılarıyla mahallelinin ‘savaşı’ sürüyor. Hasan Ferit Gedik’in başından vurularak öldürüldüğü Gülsuyu’nda 11 Ocak günü parkta oturanlara ateş açıldı. Uyuşturucu çetesi olduğu öne sürülen grubun açtığı ateş sonucu biri kadın üç kişi yaralandı…
Bitmedi… Hemen bir gün sonra Aydın’ın Kuşadası ilçesi Devlet Hastanesi’nde psikolog olarak görev yapan 33 yaşındaki İ.T uyuşturucu komasına girerek yaşamını yitirdi…
Devletten tutuklama istedi, ama…
Geçenlerde İstanbul Güngören’de bir AVM’de tartıştığı kişiyi bıçaklayarak öldüren 25 yaşındaki Yunus Orhan’ın babası Murat Orhan’ın (54) cinayetten önce savcılığa dilekçe vererek “oğlunun tehlikeli olduğunu” bildirdiği ve tutuklanması talebinde bulunduğu dün gazetelere yansıdı… Oğlunun 1.5 yıldır bonzai kullandığını ve tedavi olması için çok uğraştıklarını belirten babanın söyledikleri aslında bugün Türkiye’de pek çok ailenin sorunu:
“Bıçaklama ve darp suçları işledi. İhtihara kalkıştı. Samsun’da Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi’ne gönderdik. 2 gün yatırıp bıraktılar. Eşi kendisini terk etti. 6 aylık bebeği var. Sürekli bizi de tehdit ettiği için uyumaya korkuyorduk. Durumu defalarca jandarmaya ve savcılığa bildirdik. Bize ve başkalarına zarar vermemesi için tutuklanmasını talep ettik. Ancak bu yapılmadı. Biz onu kontrol altına alamadık. Devletimizden istedik bunu da başaramadık. Bir baba olarak vicdanım sızlıyor. Eşi ile barışmak için gittiği İstanbul’da cinayet işledi. Suçsuz, günahsız bir insanın canına kıydı…”
Evet, mahalleler, mahalle aralarında öbek öbek işsiz gençler… Elini kolunu sallayarak bu mahallelerde dolaşıp uyuşturucu satanlar ve gençleri tedavi edebilecek bir konumdaki psikoloğun uyuşturucudan ölümü… Yine bir gazetede röportaj yapılan bir uyuşturucu bağımlısı gencin kaldığı sağlık kuruluşunda nasıl uyuşturucuya kolay ulaştığını anlatması…
İşte manzara bu…
Aynı döneme rastlayan ve Sarıyer’den Hollanda’ya kadar uzanan uyuşturucu baronlarının savaşını da anımsayın…
Türkiye, pek çok şeyde olduğu gibi uyuşturucu satışında da, bu işten para kazananların hedefinde… Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de, raporunda vurguladığı ”uyuşturucuda ürperten artış”tan çocuklarımızı, gençlerimizi korumak için aileler kadar, hatta daha fazla sorumluluk Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Şube elemanlarına düşüyor sanırız…
İyi haftalar
Umut Vakfı (20 Ocak 2014)
YORUMLAR(1)
SİZ DE YORUM YAZIN