Umut Vakfı’nın, “bireysel silahsızlanmanın” önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği 20. Geleneksel Ödüllü “Barışın Dili, Şiddetin Reddi” konulu Fotoğraf Yarışması’nı kazananlar belli oldu. Fotoğraf yarışmasını kazananlara ödülleri 28 Eylül 2014 Bireysel Silahsızlanma Günü’nde Taksim The Marmara Oteli’nde düzenlenen törenle veriledi. Aynı gün ödül alan üç eserin de aralarında bulunduğu yarışmaya katılan 40 fotoğraftan oluşan bir de sergi açıldı.
Geleceğimizin teminatı gençlerimizin hukukun üstünlüğüne inanan, adalete güvenen, yurttaş olma bilincini ve sorumluluğunu taşıyan, anlaşmazlıklarını uzlaşma ve barışçıl yollarla çözümleyen bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmayı amaçlayan Umut Vakfı, bu yolda çeşitli alanlardaki çalışmaları özendirmek için düzenlediği ödüllü yarışmaların bu yıl 20’ncisini fotoğraf dalında gerçekleştirdi.
İnsanın gündelik hayattaki hallerini en etkili anlatan iletişim araçlarından birisinin fotoğraf olduğu gerçekliğinden hareketle yaşamın her alanında barışa dair, şiddeti reddeden fotoğraflara ulaşmak hedeflendi. Bu amaçla düzenlenen “Barışın Dili, Şiddetin Reddi” konulu yarışmasında Umut Vakfı, “fotoğraf”ın toplumsal yaşamdaki sosyolojik göstergelerinden, toplumsal iletişimdeki gücünden ve olanaklarından yararlanarak, bireysel silahsızlanmanın toplumsal boyutuna bir kez daha dikkat çekmek istedi.
Bireysel silahlanmayla oluşan şiddetin aksine bireysel silahsızlanmanın barışçıl görüntüleriyle silahsızlanmaya ilişkin düşündürücü, tespit edici, vurgulayıcı görüntülerin şiddet dilinden uzak olabileceği, barışın önce iki insan arasında başlayarak topluma yayılabileceği mesajının topluma verilmesi amaçlandı.
Yarışmaya 158 kişi toplam 521 fotoğrafla başvuruda bulundu. Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) temsilcisince yedi katılımcının fotoğraflarının şartnameye uygun olmadığı tespit edildi.
Fotoğraf sanatçısı-Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Laleper Aytek, Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Çolak, Umut Vakfı Mütevellisi-avukat Fikret İlkiz, fotoğraf sanatçısı Aramis Kalay ve Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Ürper’den oluşan “Seçici Kurul” yarışmaya değer bulunan 151 katılımcının 503 fotoğrafını inceledi.
Fotoğraf jürisi, yaptığı değerlendirme sonucunda yarışmaya tek kareyle katılan Gültekin Alkurt’un “Lütfen” rumuzlu fotoğrafını birinciliğe değer buldu. Alkurt, ödülünü Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay’dan aldı.
Jüri, yarışmaya Bursa’dan katılan Ali Osman Ak’ın “Sansürsüz” rumuzlu fotoğrafına ikincilik ödülü verdi. Ali Osman Ak ödülünü Umut Vakfı Başkan Yardımcısı Özben Önal’dan aldı,
İzmir’den katılan Cem Balkı’nın “Ebeveyn günlükleri” fotoğrafını da Seçici Kurul üçüncülük ödülüne değer buldu. Ödül töreninde Balkı ödülünü Umut Vakfı yönetim kurulu üyesi-avukat Fikret İlkiz’in elinden aldı. verilmesine karar verdi.
Seçici Kurul ayrıca, yarışmaya katılan 37 eserin de sergilenmesini kararlaştırdı. Sergilenmeye değer görülen eserler ve sahiplerinin isimleri şöyle:
“İkbal Hümay Akyıldız (Mutlu bir dünya için-İstanbul), Hüseyin Türk (Gezi Direnişi’nde polise ağlayarak yalvaran içimizdeki İrlandalı ve Tekel direnişinin ortasında çocuk kalmak başlıklı fotoğrafları-Ankara), İsmail Tütün (3698-İstanbul), Sıdıka Çal (Barış adam savaşa teslim olmasın-Ankara), Masis Üşenmez (Gökkuşağı-İstanbul), Ersin Berk (Barış İçin ve Yıkıntıların Arasında eserleriyle-Adapazarı), Erdal Çalışkan (Barış ve Silahsız Yaşam-Bursa), Aytül Akbaş (Barış-Kocaeli), Mehmet Özdemir (Olimpik Barış, Barışın Eli ve Barış Olsun fotoğrafları-Trabzon), Aydın Berk Bilgin (Barış ve Umut fotoğrafları-İstanbul), Feyyaz Çetinel (Barış Güvercini-Balıkesir), Nebiha Bacıoğlu (Esaret-İstanbul), İbrahim Taşdelen (Ateş Gecesi-İstanbul), Burak Savtur (Reddediş-Ankara), İlhan Kılınç (Bir Zamanlar Vardı-Kocaeli), Cankut Bucaklıgil (Barış-Kocaeli), Gürsel Egemen Ergin (Çocuklar-Bursa), İhsan İlze (Elele-İstanbul), Deniz Aydemir (Sevgi ve Barış temennileri-Muğla), Sultan Güner (Halk ve polis gücü-İstanbul), Mürsel Yağcıoğlu (Salıncak-İstanbul), Nejat Gündüç (Özgürlük-İzmir), Ümit Binzet (rembrand_01-Tekirdağ), Sait Nuri Tetik (Kafes-Afyonkarahisar), Şeref Akçay (Sınır-Ordu), Methiye Özen (Reddediş-Adana), Osman Ülker (Silahsız oyun-İzmir), Servet Çınar (Çocukça Özgürlük-Edirne), Mustafa Gezer (Barış-Kocaeli), Şahan Nuhoğlu (Diyarbakır Garı-İstanbul), Hatice Karakan (Barış güvercini-İstanbul).
Yarışmayı kazanan eserlerin de aralarında bulunduğu sergilenmeye değer görülen 40 fotoğrafla ilgili ilk sergi Taksim The Marmara Oteli’nde düzenlenen ödül töreni sırasında açıldı. “Barışın Dili, Şiddetin Reddi” konulu Umut Vakfı sergisi, İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin 16-17-18 Ekim tarihlerinde “Barış” temalı düzenlediği Karşıyaka Festivali kapsamında da, Hamza Rüstem Fotoğrafevi’nde sergilenecek. Daha sonra da çeşitli kentlerde fotoğraf sergilerinin açılması planlanıyor.
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN