İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Mart ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, Mart ayında en az 139, yılın ilk üç ayında en az 351 işçi yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) her yıl düzenli olarak yayımladığı iş cinayetleri rapomnu açıkladı. Raporda yer alan bilgilere göre, Mart ayında tanm, inşaat, taşımacılık, ticaret ve metal işkollarında iş cinayetleri yoğunlaşıyor.
Tarım işkolunda mevsimlik tanm işçisi, çiftçi, çoban, orman işçisi ve balıkçı olmak üzere 41 emekçi yaşamını yitirdi. İnşaat sektöründe ülke genelin 35 işçi hayatını kaybetti. İşçileri kentsel dönüşüm, 3. köprü, AVM’ler, rezidanslar, baraj yapımı gibi devasa projelerde çalıştırırken hayatlarını alan sermaye, aynı zamanda kentsel dokuyu ve doğayı da geri dönülemez bir biçimde tahrip ediyor.
Taşımacılık sektörü Taşımacılık işkolunda ise 16’sı tır, kamyon, servis minibüsü, yolcu otobüsü, moto kurye, kargo ve taksi şoförü olmak üzere 17 işçi yaşamını yitirdi.
Ambarlarda yaşanan iş cinayetlerinin bilgisine ulaşılamadığı için rapora eklenemedi.
Taşımacılık işkolunda yaşanan cinayetlerin ana sebebi olarak 14-16 saate varan çalışma süreleri, araçların bakımının düzenli yapılmaması, yollann uygun olmaması gibi etkenler öne çıkıyor.
Rapora göre, Mart ayında yaşamını yitiren 139 emekçinin 121’i işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 12’si çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 6’sı esnaflardan olmak üzere 18’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.
Raporda SGK İstatistikleri’ne göre yaşanan iş cinayetlerinde ölen kadınların oranı yüzde 2 olduğu, meclisinse Mart ayı için kadın iş cinayetlerinin genel oranının yüzde 9 olarak tespit ettiği belirtildi.
(Yeni Çağ, 05.04.2015)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN