Muhsin TOPYILDIZ – mahfuznecip@gmail.com
Gezgin yazar Seymen Bozaslan, Altın Kitaplar etiketiyle raflara çıkan yeni kitabı ‘100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi’nde Türkiye’nin görülmesi gereken her noktasını etkileyici dili ve vurucu fotoğrafları ile bir araya getiriyor. Kitap teknolojik altyapısı ve güncellenebilir yapısıyla kendine gezi kitapları arasında ayrı bir yer açıyor.
Bir seyahatnamede ne ararız? Kuşkusuz, gitmediğimiz görmediğimiz şehirleri bize en detaylı biçimde sunmasını… Peki ya seyahatnameler gördüğümüz, bir miktar zaman geçirdiğimiz ya da belli bir süre yaşadığımız bir yere dair ne sunabilir? Bildiğimizi düşündüğümüz bir şehirde yeni öğrendiğimiz bir köfteci, belki yeni açılmış bir müze, belki de yakınlarda olan fakat hiç gitmeyi düşünmediğimiz bir doğal güzellik… Elimize geçen eski bir seyahatname ya da bir gezi kitabı ise her zaman ilgi çekicidir. Çünkü bu türde yazılmış bir kitap bildiğimiz yerleri kitabın yazıldığı dönemle kıyaslama imkanını sunar. Peki ya bir seyahatname yazılsa ve her zaman kendisini güncellese nasıl olurdu?
Bu sorunun cevabını gezgin yazar Seymen Bozaslan, yeni kitabı ‘100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi’ ile veriyor. Türkiye’yi bugüne kadar tam dört kez dolaşan Bozaslan, klasik bir gezi kitabı hazırlamak yerine bir başka form denemiş ve gezi yazarlığı ile teknoloji arasında çok güzel bir denge bulmuş. 81 ile dair her şey videolar, haritalar ve dinleme listeleri eşliğinde detaylı bir biçimde masaya yatırılmış.
Altın Kitaplar’dan çıkan ‘100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi’, 81 ilin her birinden yeme, içme, otel, rota ve festival tavsiyelerini bir araya getiriyor. Kitabın bir sayfasında Bingöl’deki Buban Bacaları’nı tanırken bir başka sayfada Artvin Borçka’da bulunan Karagöl ile karşılaşıyorsunuz. Türkiye’nin önemli doğal güzelliklerinin tamamının titiz bir çalışma sonucu bir araya getirildiği “100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi” okuyucularına detaylı bir Türkiye haritası çıkarıyor. Bir buçuk yıllık çalışmanın bir eseri olarak hayata gelen kitapta her şehrin en önemli mekanları listelenirken bizzat Seymen Bozaslan tarafından çekilmiş 1093 adet fotoğraf da okuyucuları bekliyor.
Kitabın yazarı Seymen Bozaslan, yazdığı önsözde kitabı hazırlama motivasyonunu anlatırken Türkiye’ye dair dikkat çekici bir tespit yapıyor:
“Türkiye, her 100 kilometrede mimarisi, doğası, şivesi, kültürü değişen insanların yaşadığı bir ülke. Öyle zengin bir diyar ki Türkiye… Mardin’de Süryani ve taş mimarinin izlerini görürken, 200 kilometre ileride Şanlıurfa’da Arap kültürüne ve inanç turizmine şahitlik ediyorsunuz. Şanlıurfa’nın 155 kilometre ötesinde Gaziantep’in gastronomisine, Gaziantep’ten 70 kilometre ileride Kahramanmaraş’ın doğasına, Kahramanmaraş’tan 250 kilometre ötede Kapadokya’nın güzelliğine hayran kalıyorsunuz.”
Her köşesinde keşfedilmeyi bekleyen bir başka güzellik saklı olan böylesi ülkelerde yazılmış bir gezi kitabı kuşkusuz çok hızlı eskir. Kitabın yazarı Bozaslan buna bir önlem olarak, oldukça yenilikçi bir hamleyle tüm sayfaları QR kodlar ile donatmış. Şehirlerdeki görülmeye değer mekanları haritada gösteren QR kodlar kitabın alametifarikası. Aynı zamanda bu haritalar güncellenebilir olması sebebiyle zaman içerisinde daha da genişleyecek. Bir başka ilgi çekici özellik ise kitaba yerleştirilen Spotify barkodları. Bu barkodları okutarak sayfalarında dolaştığınız şehrin türkülerini dinleme imkanına da erişiyorsunuz. Tam teşekküllü bir çalışmanın eseri ortaya çıkan kitapla ilgili Bozaslan, “100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi aracılığıyla seyahate çıkan birinin aklındaki tüm sorulara cevap vermeyi planlıyorum” diyor.
Kitabın arka kapağında yer alan QR kod ise Bozaslan’ın bir buçuk yıl süren seyahatleri süresince çektiği videolardan bir araya getirilmiş yüksek çözünürlüklü bir videoyu okuyucuyla buluşturuyor. Yaklaşık dört saat uzunluğundaki videoda Rize’deki Palovit Yaylası’ndan Sakarya’daki Akgöl’e kadar Türkiye’nin tüm doğal güzelliklerine Seymen Bozaslan’ın objektifinden bakıyoruz.
Yoğun emeklerle hazırlanan bu interaktif seyahatnamenin girişinde ise bir vefa örneği okuyucuyu karşılıyor. Bozaslan, Türkiye’de neredeyse adım atmadık yer bırakmadığı bu kitabını 6 Şubat 2023’de gerçekleşen depremlerde Adıyaman Isias Otel’de hayatını kaybeden profesyonel turist rehberlerine ve hayatını kaybeden herkese ithaf etmiş.
“100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi” ilk kez seyahate çıkacak birine Türkiye’nin altını üstüne getirecek kadar çok ipucu veren bir çalışma. Ülkemizin turizm potansiyelini bir kez daha göz önüne sermesi sebebiyle de oldukça önemli. Belki yeni rotanızı bu kitapta gördüğünüz bir yerden seçersiniz, ne dersiniz?
(Hürriyet Kitap Sanat, 29.11.2023)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN