Post image
Terörle mücadeleye 1 trilyon dolar gitti

fft226_mf2999532

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de yaşanan terör olaylarının ülkeye büyük zararlar verdiğine dikkat çekti. Şimşek, “Bundan dolayıdır ki Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, oradaki güçlü insan kaynağına, çok verimli topraklara ve diğer zenginliklere rağmen maalesef arzulanan büyüme, kalkınma ve yatırım çekmede arzulanan performansı ortaya koyamadı” diye konuştu. Türkiye’nin 30-40 yıldır terörle yaşadığını belirten Maliye Bakan Şimşek, “Türkiye terörle mücadeleye kimisine göre 350 milyar dolar, kimisine göre dolaylı etkilerle 1 trilyon dolara yakın kaynağını heba etmiştir” dedi.

Şimşek, Organize Suçların Yol Açtığı Mali, Ekonomik ve Sosyal Etkilerin Tespiti ve Analizi Sempozyumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) küresel ölçekte terörün finansmanı ile mücadele eden bir organizasyon olduğunu söyledi.

Şimşek, “FATF’ın 3. tur değerlendirmelerinde Türkiye bir takım eksikleri nedeniyle düzenli takip sürecine hatta koyu gri listeye alınmıştı. Fakat son dönemde gerek mevzuatta gerekse uygulamada önemli adımlar attık ve bunların sayesinde Türkiye’nin Ekim 2014 itibariyle hem takip sürecinden hem de koyu gri listeden çıkartılması kararlaştırıldı. Önümüzdeki dönemde 4. tur değerlendirmeleri yapılacak, burada aklama, terörizm ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadele ön planda olacak ve muhtemelen 2017′de yapılacak. Türkiye olarak ulusal risk değerlendirme çalışmalarını hızlı bir şekilde yapıyoruz. Çünkü bu tür konulara bizim risk temelli yaklaşmamız lazım” diye konuştu.

Terörün finansmanı ve aklama konusundaki mücadelenin AB süreci açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Şimşek, Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığında da uluslararası vergi, yolsuzlukla mücadele gibi birçok konuda dönem başkanı olarak çalışma gerçekleştireceğini bildirdi. Şimşek, Türkiye’de yaşanan terör olaylarına dikkat çekerek terörle mücadelenin maddi açıdan milyarlarca dolara mal olduğuna dikkat çekti. Şimşek, “Bundan dolayıdır ki Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, oradaki güçlü insan kaynağına, çok verimli topraklara ve diğer zenginliklere rağmen maalesef arzulanan büyüme, kalkınma ve yatırım çekmede arzulanan performansı ortaya koyamadı” diye konuştu. Bakan Şimşek, “Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi oradaki suç yoğunluğunun, suç oranının yüksek olması. Burada kastettiğimiz or ganize suç. Mafya kapitalizmi toplumsal sermayeyi de aşındırarak kaynakların bir anlamda heba olmasına yol açıyor. Organize suçlar gerçekten bu tür etkilere sahiptir. Terörle mücadeleye kimisine göre 350 milyar dolar, kimisine göre dolaylı etkilerle 1 trilyon dolara yakın kaynağını heba etmiştir” dedi.

maliye_bakani_simsek

“Uyarılarımız dikkate alındı”

Konuşmasının ardından AA muhabirinin finansal kuruluşların bankaları kapsayıp kapsamadığına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Şimşek, finans kuruluşlar derken bankaları da kastettiğini söyledi. Yaklaşık 15-20 gün önce 3 bankayı uyardıklarını anımsatan Şimşek, “Finansal kuruluşlarımızın buna bankalar dahil, MASAK’a şüpheli işlem bildiriminde artık bir sorun kalmadı. Bu konuda uyarılarımızı dikkate alan bankalara teşekkür ediyorum” dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, 7 Aralıkta, suçtan el de edilen gelirlerin tespiti ve terörizmle mücadele açısından MASAK’la etkili işbirliği yapmayan bankaların olduğunu, 3 bankayı bu kapsamda uyardıklarını da açıklamıştı.

Şimşek, suçların artık bireysel olmaktan çok örgütlü ve organize nitelik taşımaya başladığını, küreselleşmeyle organize suçların sınırları da aşmaya başladığını söyledi. Bu tür suçlarla mücadelenin ulusal ve uluslararası işbirliği ve eşgüdümü gerektirdiğini vurgulayan Şimşek, organize suç örgütlerinin sadece ülkeler için değil, uluslararası sistem açısından da çok ciddi bir tehdit olduğunu ifade etti.

Şimşek, ulusal bazda bakıldığında bu tür örgütlerin hem demokrasiye hem ülkelerin gelişmesine ve kalkınmasına çok önemli bir engel teşkil edebildiğini belirtti. Bu tür olayların basit bir suç olarak değerlendirilemeyeceğini dile getiren Şimşek, böylesine organize suçların yoğin olduğu bölgelere, ülkelere, şehirlere yatırım çekilemediğini, kalkınma ve büyümenin sınırlı olduğunu kaydetti. (aa)

(Bizim Anadolu, 27.12.2014)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN