İntiharlar, özellikle de genç intiharları aileleri sarsıyor…
Son yıllarda yaşanan ekonomik krizin intiharlar üzerinde de ciddi bir şekilde etkili olduğuna tanık oluyoruz…
Hemen her gün bu ekonomik krizden olumsuz etkilenen, işsiz kalan gençlerin ya da kredi vs. alıp ödeyemeyenlerin, kolay para kazanma çarkına kendisini kaptıran ve borç batağına saplananların intiharlarına tanık oluyoruz…
Elbette ki; aile ilişkileri de işsizlikle birlikte yanyana gelince intiharları tetikliyor…
Gün geçmiyor ki gazetelerde bir intihar haberi görülmesin… Bugün de gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinde Aydın Nazilli’de yaşanan bir intihar haberi dikkat çekiyor…
Mert Taner daha 28 yaşında… Bir süredir işsiz olan Mert Taner yaklaşık 2 ay önce de eşinden ayrılmış… Ailesiyle birlikte yaşıyormuş… Ve önceki gece tüm ev halkı uykudayken genç adamın odasından gelen silah sesiyle ayağa kalkmış. Odaya giren aile, Mert Taner’i kanlar içinde bulunca sinir krizi geçirmiş…
Maalesef 28 yaşındaki genç bu ülkede hemen her gün intihar eden, ki son zamanlarda intiharların çoğunluğunun 40-50 yaş altı olduğu dikkat çekiyor, ne ilk ne de son gencimiz olacak… Çünkü gençlerimiz ekonomik çıkmazla başbaşalar… İşsizlik ve iş bulurlarsa da aldıkları ücretlerle geçinememek onları zorluyor… Ve tüm yaşamlarını etkiliyor…
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi her konuda duyarlı ve ciddi istatistiki raporlar hazırlayan bir milletvekili. Bu kez art arda yaşanan intiharlar üzerine; Türkiye’de son 19 yılda yaşanan intiharlara ilişkin rapor hazırlamış…
Yayımladığı raporda, “Türkiye’de intihar vakalarında artış gözlemlendiğini” vurgulayan İstanbul Milletvekili İlgezdi, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2 yıl süzgeçten geçirerek ancak açıklayabildiği 2021 verilerine göre; geride kalan 19 yılda intihar vakalarında yüzde 54 artış yaşandı. TÜİK verilerine göre; son 19 yılda 58 bin 985 kişi intihar ederken en yüksek veri 2021 yılında kaydedildi. 2021′ de intiharlar, bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 4 bin 158’e yükseldi” diyor…
19 yıl boyunca her ay 259 kişinin intihar ederek yaşamına son vermesinde, uygulanan yanlış politikaların etkisinin büyük olduğuna dikkat çeken Gamze Akkuş İlgezdi, “Ekonomik krizin derinleşmesi, kronik hale gelen işsizlik ve öğretilmiş yoksulluk gibi kökleşen sosyal sorunlar, intihar vakalarını artırdı” diyerek şu saptamayı yapıyor:
“Kovid-19 pandemisinde süreci doğru ve akılcı yönetemeyen iktidarın sorumsuzluğunun ruhsal sağlığa faturası da ağır oldu. Pandemi nedeniyle insanların sosyal izolasyona girmesi, işlerini kaybetmesi, maddi sıkıntılar yaşamaları gibi faktörler, intihar olgusunu daha yakıcı hale getirdi. 2020-2021 yıllarında toplam 7 bin 861 kişi intihar etti. Başka bir ifadeyle pandemi süresince ayda 328, haftada 76, günde 11 kişi hayatına son verdi. Bu veriler, Türkiye’de son 19 yılda kayıt altına alınan toplam intiharların yüzde 13 ‘ünün tek başına pandemi sürecinde gerçekleştiğini gösteriyor. Türkiye, 2017 yılında kabul edilen anayasa değişikliğiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçti. Yetkileri tek elde toplayan yönetimde, intihar vakalarında yüzde 24’lük artış yaşandı. Tek adam rejiminin getirdiği kötü yönetim, yetersiz sağlık hizmetleri ve artan sosyal-siyasal baskılar intihar vakalarını yaygınlaştırırken 2018-2021 yıllarında toplam 14 bin 609 kişi hayatına son verdi. Ekonomik zorluklar, Türkiye’deki intihar vakalarındaki artışın en önemli nedenlerinden biri olarak karşımızda duruyor. Geçtiğimiz 19 yılda ülkede yaşanan ekonomik krizler, işsizlik oranlarının artmasına ve gelir eşitsizliğinin patlamasına neden oldu. Bu durum, insanların yaşam standartlarını düşürürken kendilerini psikolojik olarak baskı altında hissetmelerine yol açtı. Geçim zorluğu nedeniyle 2003-2021 yılları arasında 5 bin 87 kişi hayatına son verdi. Öte taraftan, tek adam rejimi olarak adlandırdığımız 2018-2021 yılları arasında ekonomik buhran nedeniyle intihar eden kişi sayısı, yüzde 32 artışla bin 179 olarak kayıtlara geçti.”
Toplumsal sorunların çözümü için gerekli adımların atılmadığını, insanların ekonomik sorunlarına çözüm bulunmadığını vurgulayan İlgezdi raporunda; 2018-2021 yılları arasında intihar eden her 10 kişiden birini gençler ve çocukların oluşturduğuna da dikkat çekti. “24 yaşından küçük 3 bin 338 kişinin 264’ü 15 yaşın altındaydı” denilen raporda; Son 19 yılda intihar eden 15 yaşından küçük çocuk sayısının ise bin 590’a ulaştığı kaydedildi.
İntiharlardaki artışın; sosyal sorunların büyüklüğünden kaynaklandığı ileri sürülerek “Hükümet, toplumsal sorunları çözmek için adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir politikalar geliştirmek yerine tehditkar bir dille toplumdaki sosyal çözülmeyi hızlandırmaktadır” denilen raporda, acilen sosyal politikaların gözden geçirilmesi ve insanların yaşamına saygı duyan bir yaklaşım sergilenmesi istendi…
İyi haftalar
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN