Sevda AYDIN/İzmir-MA
Cezaevinden izinli olarak çıkan Göksel Sağlam, Habibe Çevik ve kardeşi Fatma Akdağ’ı öldürdü. Kadın örgütleri, “Koruma altındaki Habibe Çevik, çocuklarını görmeye geliyor. Ne gariptir ki, cezaevindeki erkek ayn gün izin alabiliyor,silah bulabiliyor ve gelip öldürebiliyor” diyerek olaya tepki gösterdi.
İzmir’in Çiğli ilçesinde üç gün önce Menemen Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndan izinli ayrılan Göksel Sağlam (47), kendisinden boşanan Habibe Çevik (42) ve kardeşi Fatma Akdağ’ı (39) öldürdü. Çevik ile Akdağ’ın cenaze törenlerine katılan ve aileyle dayanışmada bulunan kadın örgütleri temsilcileri, iki kadını öldüren erkeğin açık cezaevinde tutulmasını eleştirdi.
İzin verilmese öldüremezdi
Kadına yönelik şiddetin en büyük sebebinin caydırıcı cezaların uygulanmayışı olduğunu belirten Çiğli Kadın Dayanışma Platformu’ndan Kızbeş Seyhan Aydın, “Cezalar caydırıcı olmadığı için erkekler indirim alacağını bilerek işliyor cinayetleri. Çiğli’de yaşanan katliamda devletin ihmali var. Denizli’de devlet koruması altında yaşayan Habibe Çevik, çocuklarını görmeye geliyor ve ne gariptir ki cezaevinde olan erkek aynı gün izin alabiliyor, silah bulabiliyor ve gelip öldürebiliyor. Erkeğe verilen bu izin olmasaydı kadınlar da yaşayacaktı. Bu yüzden devletin koruma yöntemlerini yeniden değerlendirmeli ve kadın cinayetlerini daha sıkı takip etmeli” dedi. Çevik ve Akdağ’ın cenazesine katılan Mor Dayanışma’dan Meliha Mülaim, aileyle yaptığı görüşmeyi aktardı:
“Anne silahın tutukluluk yapması neticesinde hayatta kaldı. Ailenin anlattıklarına göre, cinayetleri işleyen Sağlam, eve girer girmez kadınları katletmiş ve ölen kadınların annelerine doğrulttuğu silah tutukluluk yapmasa o da ölmüş olacaktı. Bu katliamları yapanlar cesareti erkek yargıdan alıyor. Yasalarda olmasına rağmen kadına şiddet uygulayan, kadın cinayetleri işleyen erkekler korunduğu için bu katliamlar yaşanıyor. Biz dernek olarak ailenin yanındayız. Bu süreci de sonuna kadar takip edeceğiz.”
‘Hukuk batmış’
İki kadını öldüren Göksel Sağlam’ın eski eşine uyguladığı şiddetten açık cezaevinde olmasının sorgulanması gerektiğini vurgulayan Mor Dayanışma’dan Deniz Uslu, “Çiğli’deki katliamla birlikte erkek egemenliğinin ve hukukun ne kadar dibe batmış olduğunu gördük. Bir kadın yıllardan beri kocasından şiddet görüyor ve bir şekilde boşanabiliyor ve erkek cezaevine giriyor. Fakat erkeğin cezaevine girme koşullarına baktığımızda açık cezaevine ve istediği zaman dışarıya çıkabildiği bir koşulu var. Kadına şiddet uygulayan, yıllarca onu tehdit eden birinin neden açık cezaevinde olduğu, neden hak ettiği cezayı almadığının sorgulanması gerekiyor” dedi
Korunmasına rağmen!
Habibe Çevik’in koruma kararı, sığınma kararı olmasına rağmen katledildiğine dikkat çeken Uslu, “Hukukun dibe vurmuşluğu derken, erkek egemenliğinin sistemleşmesi derken bunu kastediyorum. Kadın mücadelesiyle kazanılmış haklarımız olan koruma uygulamasının ne kadar işlendiğini bir defa daha görmüş olduk. Göksel Sağlam eski eşini ve onun kız kardeşini katletti” diye konuştu. Olaydan kısa bir süre sonra ailenin yanında olduklarını dile getiren Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aile acılı ve tabii ki öfkeli. Sadece öldürülen kadınların annesi değil, çocukları değil, orada bulunan komşuları, Fatma ve Habibe’yle bir şekilde temas etmiş insanlar keskin bir acı içerisindeydi. Biz bu acı ve öfkeyi tanıyoruz. Bu kin ve öfkeyi hepimiz taşıyoruz, ülke hatta dünya genelinde kadınlar benzer öfkeyi yaşıyor. Dolayısıyla bu öfkeyi örgütlememiz gerekiyor. Aksi taktirde böyle haberleri almaya devam edeceğiz. Nitekim ailedeki diğer kadınlardan ‘ben de tehdit altındayım, benim de kocam sırf boşanmak istiyorum diye beni tehdit ediyor’ diye bize durumlarını açıklıyorlar. Yani bu açıklamalar münferit bir durumla karşı karşıya olmadığımızı gösteriyor. Bu ülkede yılda 300-400 kadın katlediliyor, bunun adı katliamdır.”
Habibe Çevik ve Fatma Akdağ’ın ailesiyle dayanışma içinde olduklarını belirten Uslu, sanığın en ağır cezayı alması için mücadele edeceklerini ifade etti.
(Yeni Yaşam, 24.06.2019)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN