Post image
Şiddet içerikli video oyunlarına dikkat!

 

Figen ATALAY

Şiddet içerikli oyunlar, empati gibi olumlu sosyal davranışları azaltabiliyor. Oynayanlar ilişkilerinde daha kolay şiddete başvurabiliyor.

Altınbaş Üniversitesi Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Programı Başkanı ve Aile Danışmanı Barış Tuncer, “ABD, Kanada, Almanya ve Japonya gibi ülkelerde yapılan toplam 24 araştırmanın sonucuna göre, düzenli şekilde Grand Theft Auto, Cali of Duty ve Manhunt gibi şiddet içeren oyunları oynayanlar diğerlerine göre sosyal ilişkilerinde daha kolay şiddete başvurabiliyor” diyor.

136 ARAŞTIRMA

Tuncer, şiddet içerikli oyunlar üzerine yapılan 136 araştırmanın bulgularını özetleyen bir çalışmaya dikkat çekiyor:

“Bu araştırmalar sonucunda da şiddet içeren dijital oyunları oynamanın daha fazla saldırgan davranış, biliş ve duygulanımla; daha az empati ve olumlu sosyal davranışla ilişkisi olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar hem erkek hem de kız çocukları için geçerlidir.”

ABD’de yapılan araştırmaların sonuçlarla göre şiddet içerikli oyunlar oynayan çocuklar ve gençler, akranlarıyla daha saldırgan bir ilişki biçimi geliştiriyor, öğretmenleriyle daha çok tartışmaya giriyor ve daha çok kavgaya karışıyor. Oyunlar ne kadar şiddet içerirse etkileri de o kadar büyük oluyor. Saldırganlık eğilimi düşük çocuk ve gençlerde bile şiddet eğilimi diğerlerine göre 10 kat fazla görülüyor. Yardımlaşma ve işbirliği davranışları azalıyor. Şiddet içerikli bilgisayar oyunları oynamakla suç davranışı arasında ilişki olduğunu gösteren araştırmalar da mevcut.

Satılan her 100 video oyunundan yüzde 90’ında şiddet içeriği var.

Barış Tuncer, şunları söylüyor:

“Üzerinde, (her yaşatan kullanıcıya hitap eder) ifadesinin yer aldığı oyunlar bile şiddet içeriyor. Oyunlarda öldürme davranışı haklı nedenlere bağlanıyor. Hatta oyuncular şiddet içeren davranışlarından dolayı ödüllendiriliyor. Şiddet içeren dijital oyunlarda, gösterilen şiddetin olumsuz sonuçları üzerinde hiç durulmuyor. Hatta genellikle kurbanlar maruz kaldıkları şiddetten, saldırgan davranışlardan etkilenmemiş gibi gösteriliyor.

Türkiye’de yapılan bir çalışmada, gençler arasında oyun bağımlılığı oranı yüzde 8.5. Bir diğer çalışmada ise oyun bağımlılığı oranı yüzde 15, internette oyun oynayan erkek ergenlerin oranı ise yüzde 75 çıkmış.

Oyuncu şiddet uygulayan bir karakterle kendisini özdeşleştirip onun rolünü oynar. Şiddeti sadece edilgen bir şekilde izlemekle kalmaz, tekrar eder. Şiddetin tüm aşamaları ile meşgul olur. Yani kurbanları seçer, silah ve cephane edinir, kurbana sessizce yaklaşır, silahla nişan alır ve tetiği çeker. Devamlı şiddet ve saldırı tehdidi ile uğraşır. Şiddet davranışlarını defalarca tekrar eder. Başarılı saldırı için ödül kazanır.”

Tuncer’e göre bu tür oyunları oynayan çocukta neler oluyor?

♦ Uyarılmaya artar, kalp atış hızı ve kan basıncı yükselir.

♦ Saldırganca düşünüş artar.

♦ Saldırganca hisler artar.

♦ Saldırgan davranışlar artar

♦ Olumlu davranışlar azalır.

(Cumhuriyet Pazar, 15.11.2020)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN