Post image
Samsun Emniyet Müdürlüğü’ne yanıt, dolayısıyla herkese…

Bireysel silahlanmayla mücadele eden Umut Vakfı olarak geçen hafta “Türkiye’nin 2016 şiddet (cinayet) haritası”nı yayımlamıştık…

Umut Vakfı olarak sürdürülen çalışmalarımız içinde; basına yansıyan silahlı cinayetlerin ve şiddet ile ilgili olayların günü gününe istatistiklerini de tutulmaktayız ki; kaynağımız cümlemizin başında da belirttiğimiz gibi tamamen “basına yansıyan” olaylardır… Basına yansımayan vaka sayılarını, ölüm ve yaralanmaları bilmemiz mümkün değil…

Şunu özellikle belirtelim ki; söz konusu istatistiki çalışmayı da; bu tür rakamları, başvursak bile resmi makamlardan elde edemediğimiz için mecburen yapıyoruz…

İnanın hiç üşenmeden; Türkiye genelinde her gün yayımlanan medya organlarını tek tek inceliyoruz. Elbette ki, bizim de gözümüzden kaçan şeyler olabilir. Bir-iki rakam sapmalar da olabilir… Ama emin olun çok titiz davranıyoruz. Ve kesinlikle kimseyi suçlama gibi düşüncemiz yok.

Ülkemizin, kentlerimizin daha yaşanır olabilmesi için bireysel silahlanmaya, günlük hayatımızda en ufacık bir tartışmada bile yaşanan şiddete dikkat çekmenin Vakıf olarak görevimiz olduğunu düşünüyoruz… Ve bir STK yani Sivil Toplum Kuruluşu olarak bizleri yönetenlerin dikkatini çekmek, tedbirler almalarını sağlamak için yardımcı olmaya çalışıyoruz.

xsamsunda-sokaga-cis--60fad90374e21fc7efe6.jpg.pagespeed.ic.OuesXLivHr

SAMSUN’da 24 yaşındaki Oğuzhan Bilecik, kendisini sokağa çiş yaptığı için uyaran 46 yaşındaki Yakup Çırak’ı kuru sıkı tabancayla yüzünden vurarak ağır yaraladı. Bilecik tutuklandı. 31 Ocak 2017…

Bakın mesela dün 15, bugün ise Türkiye genelinde; 11 (on bir) vaka ulusal ve yerel gazetelerin sayfalarına yansımış bulunuyor… Nerede diye merak ederseniz eğer bugünkü vakaların ikisi Samsun’da, ikisi İstanbul’da, diğerleri de Bursa, Batman, Konya, Isparta, İzmir, Ordu ve Yozgat’ta…

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Umut Vakfı’nın “Şiddet 2016 haritası”na gazetelere göre; “Şiddetle” itiraz ettiği için belirtelim ki; basına yansıyan haberlere göre dün kentte iki şiddet olayı yaşandı ve bu olaylar şöyle:

“1 – SAMSUN’DA KANLI GECE! Samsun’un İlkadım İlçesi Fevziçakmak Mahallesi’nde bıçaklı saldırıya uğrayan iki kişi yaralandı. (55 Yenigün)

2 – KAYINPEDERDEN DAMADA ÖLÜM KURŞUNU…”

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü’nün açıklamasında dediği gibi kesinlikle “aslı olmayan bilgilerle kamuoyunu yanlış bilgilendirme” gibi bir niyetimiz olmadığını belirtirken biz de istatistiki çalışmamızın “Samsun Emniyet Teşkilatı’nda üzüntüyle karşılandığını” basına açıklayan Samsun Emniyet Müdürlüğü’ne basın açıklamasından önce bizi aramadığı için üzüntülerimizi iletmek istiyoruz.

35026

Kendileri basında yer alan haberler üzerine bir açıklama yapmış ve “Basın derlemesi şeklindeki istatistiki bilgiler gerçekte olmuş gibi olaylar veya resmi kurumlardan alının bilgiler istatistiği gibi sunduğu müşahede edilmiş olup kamuoyunun doğru bilgilerle bilgilendirilmesi ihtiyacının hasıl olduğu değerlendirilmiştir” diye tepki göstermiş. Bir an insan düşünüyor: “Gazetelere yansıyan olaylar gerçekten olmamış mı” acaba?

Ve ve; “İlimiz polis sorumluluk bölgesindeki olayların ülke nüfus sıralamasında 16. sırada ilimizin nüfusuyla orantılı seviyede olduğu, son 5 yıllık kayıtlarda faili meçhul, kasten adam öldürme olayının bulunmadığı, asayiş olaylarında kullanılan ruhsatsız silah oranında yüzde 20 düşüş olduğu, bıçak oranında yüzde 25 düşüş olduğu, yakalanan amaç dışı bıçak oranında yüzde 9 arttığı…..” açıklaması yapılmış…

Sevindirici… Bu basın açıklamasıyla kısmi de olsa Samsun ile ilgili bazı bilgileri ulaşılabilmiş oluyor… Bizim için eksik gerçi: Kaç olay olmuş, kaç kişi ölmüş, kaç kişi yaralanmış, olaylarda hangi silahlar kullanılmış, geçen yıl kaç vaka yaşanmış, olayların en çok olduğu  İlkadım, Tekkeköy ve Atakum’da durum ne, olayları azaltıcı ne önlemler alınıyor vs.  çok soru bulunuyor çünkü… Ve daha niceleri…

Biz istatistiki çalışmamızda emniyet ya da jandarma ayrımı yapmadık, öyle bir düşüncemiz de yok, illeri karalama, il yöneticilerini karalama düşüncemiz de yok, ayrıca olan olayın kimin bölgesinde olduğunu biz bilemeyiz elbette. En iyi o kenti yönetenler bilir. Umut Vakfı’nın tek amacı ülkemizdeki  bireysel silahlanmaya, bireysel şiddete dikkat çekmek. Bunu sık sık vurguluyoruz. Elbette ki, ülkeyi yönetenler, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı yetkilileri, yöneticileri nüfusa göre istatistikleri çıkarttırıp, incelemelerini yapıyor, alacakları tedbirleri tartışıyorlardır.

Samsun genelinde Emniyet Müdürlüğü’nün de açıkladığı söz konusu düşüşler var ise sevindirici olur, gönül ister ki fındık kabuğunu bile doldurmayan tartışmalardan cinayetler işlenmesin… Ama maalesef oluyor.

Yalnız açıklama üzerine meraka düştük. Neden mi dersiniz? Acaba A’dan Z’ye il yöneticileri arada sırada toplantı yapıp, değerlendirmeler yapmıyorlar mı? Ki yaptıklarına inanıyoruz. Asayiş deyince polis, jandarma bölgesi diye düşünmek yerine, bir ilde örneğin Samsun’da gençlerin en ufak olayda bıçağa sarıldığı ve pek çok yaralama olayının yaşandığı gerçeğinden yola çıkarak tüm yöneticilerin, hatta toplum bilimciler ile psikologları da çalışmaya katarak masaya yatırmaları gerekmez mi? Burada bir not daha düşelim sadece Samsun’da değil tüm ülke genelinde çok üzücü, ama gençlerin, hatta çocukların uyuşturucuya alıştırılması için uyuşturucu kaçakçılarının yoğun çalışmalar yaptıklarını da, uyuşturucu satıcıları arasında hemen her gün bazı illerde silahlı çatışmaların yaşandığını da yazıyoruz… Amacımız yine dikkat çekmek ve son günlerde ülke genelinde pek çok kentte emniyet yetkililerinin uyuşturucu tacirlerine yönelik başarılı operasyonlar yaptıklarına tanık oluyoruz ki, bu bize mutlu ediyor…

Çünkü bu ülke hepimizin…

Sorunlar karşımızdakini suçlamakla çözülebilir mi?

Önemli olan halkın deyimiyle kenti güllük gülistanlık hale getirmek değil mi? O halde tüm yöneticilere, özellikle de kentlerin bir numarası valilere, tüm yöneticileri toplayıp sorunları çözmek düşer… Sadece yöneticileri mi? Özeli umursamıyorsak bile kamudaki toplum bilimcileri, sosyologları, psikolog, psikayatrları toplayıp “Ne yapmalıyız, daha iyi olabilmek için nasıl çözümler bulmalıyız, ne çalışmalar yapmalıyız, ne önlemler almalıyız” diye konuyu masaya yatırmak daha mantıklı olmaz mı?

Bizce olur, ülkemizin, kentlerimizin güllük gülistanlık hale gelmesi, gençlerimizin ölmek, öldürmek yerine yaşamaları, ülkeleri için güzel etkinliklerin içinde çalıştırılmaları, yönlendirilmeleri hem de çok muhteşem, sevindirici olur…

Silah kullanımında yüzde 7 artış

İçişleri Bakanlığı veya Adalet Bakanlığı’nın yapacağı bir açıklama, şiddet haritası elbette ki; tüm kamuoyu ve basın için daha iyi olur… Sorunun üzerine gitmek, sorunları çözmek, çalışmalar yapmak çok çok daha iyi olur…

Vakıf olarak bizim hazırlayabildiğimiz 2016 yılı istatistiklerine bakıldığında 2016 yılında şiddet olaylarında ateşli silahların kullanımında önceki yıla göre yüzde 7’lik bir artış dikkat çekmekte ve olayların yüzde 78’inde ateşli silahlar (yani yüzde 43’ünde kalaşnikof dahil uzun namlulu silahlar, yüzde 30’unda tabancı ve yüzde 5’inde de beylik silahları kullanılmış), yüzde 22’sinde ise çoğunluğu bıçak olmak üzere satırdan baltaya kesici aletler kullanıldığı dikkat çekiyordu…

2016 SIDDET KULLANILAN SILAH DAGILIMI

Samsun’da meydana gelen ve basına yansıyan olaylara bakıldığında; 54’ü tabanca, 48’i tüfekle toplam 102 olayın ateşli silahlarla meydana geldiği, 64 olayda ise bıçak kullanıldığı dikkat çekiyor… Yani bıçaklı olaylar Samsun’da ilk sırada geliyor maalesef… Ayrıca en çok olay olan yer olarak İlkadım, Tekkeköy, Atakum dikkat çekiyor… Bizden sadece ve sadece bilgilendirmesi…

“Silahlı suç haritası”na dün da Malatya Emniyet’inden itiraz gelmiş… Efendim Malatya’da 10 cinayet işlenmiş miş… Valla o zaman basın, gazeteciler uyduruyor. Çünkü biz olayları tamamen basından alıyoruz. Ki burada çok önemli bir not ekleyelim; gerek Malatya, gerekse Samsun yerel basını en iyi olan kentlerden…

Lütfen sayın yöneticiler, sizlerden çok rica ediyoruz… Suçlamak yerine, bir çalışanınızı görevlendirin, ki emniyet, valilik basın bürolarına tüm gazeteler gelir, günü gününe gazeteleri takip edin…

Aslında buna da ihtiyacınız yok. Çünkü bildiğimiz kadarıyla günü gününe bir kentte olan tüm olaylar kayıtlara geçer ve geçmesi lazım…

Her adım Umut Vakfı için önemli

Umut Vakfı olarak üzüldüğümüz ve olmamasını istediğimiz şiddet olaylarına dikkat çekebilmek… Ve  bireysel silahlanmayı önlemek amacıyla bireysel silahsızlanma için atılacak her adım ve her katkı Umut Vakfı için çok değerlidir. Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz ki, basına yansıyan şiddet olayları takip edilmektedir. Ne yazık ki resmi kurumlardan bilgi istenmesine rağmen bu bilgiler istenildiği gibi verilmemekte ve şiddet olaylarına ulaşmakta çekilen sıkıntılar her geçen gün artmaktadır. Başarılar kadar, olumsuzluklarda değerlendirilmeli ve üzüntü ile karşılaşılan olayların tekrarlanmaması için çarelerin birlikte bulunması Umut Vakfı’nın amacıdır. Bu nedenle elde ettiği tüm verileri kamuoyu ve kamu görevlileri ile paylaşmaktadır ve paylaşmaya devam edecektir. Umut Vakfı çalışmalarının hiç birisinde Emniyet ve kolluk güçlerinin çalışmalarını veya motivasyonunu düşürecek yayın yapmadığı gibi, asılsız haber yapmak veya aslı olmayan bilgilere yer vermek gibi yöntemlerle çalışan bir Vakıf değildir. Emniyet güçlerinin asayiş ve huzurun sağlanmasında gösterdiği başarıları takdirle karşılayan ve gösterilen çabaları ödüllendiren ve övgüye değer gördüğü çalışmaları destekleyen bir Vakıf olarak bireysel silahsızlanma ve şiddetin önlenmesinde gösterdiğimiz çalışmalarımızın kamuoyu ve kamu görevlileri tarafından bilindiğini kanıtlama gereğimiz hiç yoktur. Bir kere daha altını çizerek hatırlatmak isteriz ki; Umut Vakfı hiçbir zaman aslı olmayan bilgilerle kamuoyunu yanlış bilgilendiren bir Vakıf değildir.

Sadece Samsun’da değil, Türkiye’de ne yazık ki her geçen gün artan şiddet olayları ve bireysel silahlanmanın önüne geçebilmek için basında çıkan olaylar, eğer basına yansıyan olaylar gerçeği yansıtmıyorsa Emniyet Müdürlükleri tarafından yapılmış tekzipler bilgi edinme hakkı bakımından önemlidir. Hangi kamu kurumu tarafından hangi bilgi gönderilirse Umut Vakfı tarafından değerlendirilir. Bu nedenle tüm Emniyet Müdürlüklerinden gönderilecek benzeri istatistiki bilgileri paylaşmayı görev sayarız. Çünkü bu verilen paylaşılması ve kamuoyunda farkındalık yaratmak suretiyle şiddetin önlenmesi mümkün olur. Bireysel silahsızlanma için atılacak her adıma katkıdır. Amaç budur ve bundan ibarettir. Bu amacın emniyet güçlerinin çalışma ve motivasyonlarını asılsız bilgiler vermek suretiyle düşürüldüğü konusundaki değerlendirme ise üzüntü ile karşılanmıştır.

İyi haftalar

Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN