İçişleri Bakanlığı geçen yıl ülke genelinde bayram, düğün, uğurlama, spor müsabakası gibi kutlamalarda silah sıkılmasının önlenmesi amacıyla genelge yayınlamıştı…
Bakanlık, yaz aylarında sokak düğünleri artınca geçen hafta 81 ilin valiliklerine yeni bir genelge gönderdi ve kutlamalarda havaya ateş açılmasına kesinlikle müsaade edilmemesini, ateş açan kamu personeli dahi olsa hakkında disiplin işlemi başlatılmasını istedi… Genelgede, muhtarların da bölgelerinde havaya ateş açıldığını öğrendikleri anda kolluk birimlerine ihbarda bulunma yükümlülüklerini yerine getirmeleri hatırlatıldı. Ayrıca denetimlerin bizzat valiler, kaymakamlar ile kolluk kuvvetleri tarafından önemle takip edilmesi, her hangi bir aksaklığa mahal verilmemesi uyarısında bulunuldu.
Geçen yılki genelgenin ardından Eylül ile bu yılın Haziran ayı arasında meydana gelen bu tür olay sayısında bir önceki yılın dönemine göre yüzde 18.5’lik düşüş sağlandığı da belirtildi…
Gerçekten böyle bir düşüş varsa memnuniyet verici…
Ki; bazı kentlerin emniyet teşkilatlarından, kaymakamlarına, valilerine duyarlı yöneticileri İçişleri Bakanlığının genelgesi öncesinde de, ilk genelgeden sonra da, yurttaşların sokak eğlenceleri sırasında silah kullanmasını ve kazalara neden olmasını önleyebilmek amacıyla toplantılar ve akabinde de kentte yaşayanları uyarıcı etkinlikler, uygulamalar yapıyorlar… Örneğin Afyon ve ilçelerinde görev yapan valilik ve de özellikle polis yetkilileri, görevlileri bu konuda yıllardır hassas bir şekilde çalışıyor. Yöneticiler değişse de, kentte bu konudaki hassasiyet ve de çalışmalar sürüyor…
Bu yılın başından bu yana da; Kars’tan Kırıkkale’ye, Kilis’ten Kırşehir’e, Samsun’a kadar hemen her ilin yöneticileri açıklamalar yaparak yurttaşlardan silahlı kutlama yapmamalarını istediler. Rast gele ateşlenen silahlarla insanların ölümüne, yaralanmasına neden olunduğunu vurgulayarak güzel günlerin, eğlencelerin mateme dönüştürülmemesi için hazırladıkları pankartlar ve afişlerle bilinçlendirme çalışmaları yaptılar…
Bu kapsamda muhtarların da katıldığı bir toplantı düzenleyen ve havaya ateş açılmaması hususunda organizasyon sahiplerinden taahhütname alacaklarını belirten Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, “Atılan mermi havada kalmaz, düğünümü kana bulama” sloganıyla daha önce başlattıkları ve Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya tarafından ödüllendirilen “Her düğüne bir polis projesi” kapsamında artık düğünlerde bekçilerin de görevlendirileceğini bildirdi.
Afyon Valisi Mustafa Tutulmaz da, köy düğünlerinde ateşlenen silahlara muhtarların göz yummaması gerektiğini vurguladı. Köylerde jandarmanın görev yaptığını ve her yere ulaşmasının mümkün olmadığını belirten Vali Tutulmaz, muhtarları teker teker uyardıklarını söyledi: “Kesinlikle bu konuda toleranslı davranmayacağım. Muhtarların bu konuda yükümlülükleri var. Diyelim ki köyde silah sıkıldı ve muhtar bilgi vermedi. O muhtar hakkında soruşturma açacağım. Sonrasında açığa alınması için İçişleri Bakanlığı’na yazacağım. Bunu açıkça söylüyorum…”
Vali, vatandaşların düğün magandalarını ihbar etmeleri için whatsapp hesabı oluşturacaklarını da duyurdu (oluşturmuş olabilirler).
Valla bravo Tutulmaz’a ve bu konuda duyarlı tüm yerel yöneticilere… Ancak kararlı duruşlarla ve ikinci kez yayınlanan bu genelgeyi ciddiyetle hayata geçirmekle düğün, eğlence magandalarının “mutluluğa kurşun sıkma”sı önlenebilir…
Keşke olmasa, ama bazen cezaların ciddiyetle uygulanması ve de caydırıcı cezaların varlığı bir önlemdir…
Aslında bu konuda en önemli görev düğün ya da eğlence sahiplerine düşüyor…
Artık herkesin magandalığın bir eğlence şekli olamayacağını öğrenmesi lazım… İlla kötü bir olay yaşayarak bunu öğrenmeyin lütfen…
Umut Vakfı olarak daha önce çok seslendik, söyledik… Yineliyoruz:
“Silahla sevinç gösterisi olmaz… Mutluluğa kurşun sıkmayın… Sevinçleriniz hüznünüz olmasın…”
Yine daha önce söylemiştik. Yine söylüyoruz:
“Magandanın düğününe, eğlencesine gitmeyin. Protesto edin…”
İyi haftalar
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN