Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, Türkiye’de silahlı şiddet olaylarının son 4 yılda yüzde 69 oranında artış gösterdiğine dikkat çekerek “Medyadaki silah görüntüleri alkol ve sigara gibi buzlanmalı” dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, son günlerde artış gösteren silahlı şiddet olaylarıyla ilgili Umut Vakfı tarafından yapılan araştırmada, suç artışının en fazla Marmara Bölgesinde yaşandığını, bireysel silahlanmanın ise en fazla Orta Anadolu’da arttığını vurguladı.
2015 yılına göre cinayetlerde silah kullanma oranının yüzde 70’ten yüzde 80’e çıktığını belirten Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Akcan, silahlı şiddetin ciddi bir problem haline geldiğini ve buna yönelik çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.
Bu çözüm önerilerinin en başında da; “Medyadaki silah görüntülerinin alkol ve sigara gibi buzlanması”nın geldiğini ve bu öneriyi sık sık yinelediklerini kaydeden Akcan, silaha erişimin çok kolay olduğunu ve silah ile ilgili kanun tasarısının düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Dr. Akçan, silahlı şiddet olaylarının azalmasını sağlamak için şu önerilerde bulundu:
– Medyadaki silah görüntüleri alkol ve sigara gibi buzlanmalı,
– İnternetten satış yasaklanmalı,
– Kargo ile satış yasaklanmalı,
– Otomatik ruhsat iptal yöntemleri getirilmeli. Örneğin eşiyle boşanmanın eşiğinde olan, iflas etmiş, maddi zorluklar yaşayan, intihar ve depresyon riski olanlarda ruhsat otomatik iptal edilmeli,
– Silah bulundurmada eş rızası getirilmeli,
– Taşıma ruhsatında avukat rızası ya da referans sistemi oluşturulmalı,
– Evde silah kasası zorunluluğu getirilmeli,
– Ciddi cezalar uygulanmalı,
– Silah kanun tasarısı yeniden gündeme getirilmeli,
– Silah ruhsatı için bekleme süresi olmalı,
– Kişi başı silah edinme sayısı sınırlandırılmalı,
– Silah ruhsatı verilirken kapsamlı bir sağlık muayenesi ve silah kullanımında savunma eğitimi verilmeli,
– Ruhsat süresi 5 yıldan 2 yıla indirilmeli,
– silahlar için kamu spotu yapılmalı,
– İhbar hattı açılmalı ya da düğün timleri oluşturulmalı…
İyi haftalar
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN