Bayramlar hep sevinçle karşılanır. Ancak ülkemizde sevinç gösterileri biraz farklıdır. Havaya ateş açmak mesela büyük bir sevinç, kutlama gösterisi olarak algılanır. Bakalım bayram sonunda yurt genelinde ne kadar kör kurşun ölümü gerçekleşecek. Aslında bu konuda İçişleri Bakanlığının kolluk güçlerine bir çağrıda bulunması gerekiyor. Takip varsa vukuat olmuyor. Tecrübelerimiz bunu doğruluyor. Bu konuda bakanlık eliyle bir çağrı yapılması ve yurt genelinde kutlama ateşleri hakkında işlem yapılması için bir hatırlatma yazısının yazılması önemli. Hatırlatma diyoruz çünkü bu tüm kolluk güçlerinin asli görevleri arasında. Ama her nasıl oluyorsa sadece bu konuda duyarlı kolluk güçleri harekete geçiyor, diğerleri üç maymunu oynamayı tercih ediyor. Bakanlık bu konuda duruşunu net ortaya koysa eminiz ki görevini yapanların sayısı hızla artacaktır.
Her evde bayram havası yok elbette. Yakınlarını bireysel silahlarla kaybetmiş ailelerin bayramları kaybettikleri kişiler nedeniyle hep buruk kalıyor. Tüm ailenin toplandığı büyük sofralarda gözler hep o kaybedileni arıyor, boğazlarda bir düğüm olup kalıyorlar. Ülkemizde ne kadar çok cinayet vakası olduğunun bir teyidi de Habertürk Gazetesinin 2 Ekim tarihli baskısında bu fotoğrafı çok net olarak görmek mümkün.
Haberin detayında cinayet silahlarının neler olduğu yazmıyor ama bizim basından takip ettiğimiz kadarıyla tabanca ve bıçak başa baş gidiyorlar. Suç istatistiklerinin diğer ülkeler ile karşılaştırılması çeşitli zorluklar içerir. Bunların en başında hangi eylemin suç olarak kabul edildiği gelir. Ancak dünyanın neresine giderseniz gidin adam öldürmek, ister kasıtlı ister taksirle olsun, suçtur. Bu açıdan bakıldığında cinayet oranlarının karşılaştırılmasında Türkiye’nin 2012 yılı sonu itibarı ile nerede olduğunu çok merak ediyoruz. Bundan 2 yıl önce, 2011 yılında açıklanan Eurostat verilerine göre Türkiye Avrupa Birliği üye ve üyelik sürecindeki ülkeler arasında cinayet oranlarında en yüksek üçüncü ülke konumundaydı. Bizim edindiğimiz izlenim bu son iki yıl içerisinde birinciliğe oynamış olabileceğimiz şeklindedir. Reklamın iyisi kötüsü olmaz diyorsanız bilemeyiz ama demokratikleşme adımlarında hep sonlarda yer alan Türkiye’de en demokratik hak adam öldürmek olsa gerek!
İyi haftalar,
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN