Post image
Kriminoloji…

 

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş’ın “Kriminoloji” kitabının yedinci baskısı 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde piyasaya çıktı…

Seçkin Yayıncılık tarafından yayımlanan kitabının bu baskısını Prof. Demirbaş, “Türkiye’de 1993 yılından beri 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Gününü ve Mücadelesini başlatan Umut Vakfı kurucusu merhum Nazire Dedeman”a ithaf etti…

Prof. Demirbaş, hukuk fakültelerinde okutulan 456 sayfalık yenilenmiş kitabında; “Kriminoloji ve Görevi, Bilinmeyen Suçluluk, Suçun Nedenleri, Suçun Ortaya Çıkışı, Suçlar ve Failleri, Bağımlılık Maddeleri Suçluluğu, Bireysel Silahlanma ve Suç, Faillerin Grupları, Viktimoloji, Suçun Tahmini ve Önlenmesi” konularını bilimsel olarak ele alıp, irdeliyor…

İlk baskısı 2001 yılında yapılan kitabın yedinci baskısının kapağının tasarımı Yiğit Can Aydın tarafından yapılmış bulunuyor. Kapak fotoğrafında ise Umut Vakfı’nın 2018 yılında 23. Bireysel Silahsızlanma Ödüllü “Yaşama Hak Tanıyın” Karikatür Yarışması’nda Birincilik Ödülü’nü kazanan Kürşat Zaman’ın karikatürü yer alıyor…

 

 

Timur Demirbaş hoca, Kriminoloji kitabının 2001 yılındaki ilk baskısının önsözünde; DEÜ Hukuk Fakültesi’nde seçmeli ders olarak okutulan kriminoloji dersini 15 yıla yakın bir süredir okuttuğunu belirtiyor… Türkiye’de kriminoloji öğretimine 1953 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer ile başlanıldığına dikkat çeken Prof. Demirbaş, 2001 yılında önsüzde şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Türkiye’de bağımsız bütçe ve kadroya sahip kriminoloji enstitülerinin kurulamaması nedeniyle kapsamlı kriminolojik araştırmalar, ne yazık ki yapılamamaktadır. Aslında yapılacak bu kriminolojik araştırmalar sayesinde, suçun nedenleri belirlenebileceğinden, suçla mücadele açısından önemli tedbirleri önceden alabilmek mümkün olabilecek; bu şekilde suçların neden olabileceği çok büyük zararları önleyebilmek mümkün olacaktır. Bu nedenle, iyi yapılmış kriminolojik araştırmalar, aslında toplumun yapısını gösteren ayna gibidir…”

Ve Prof. Demirbaş, 19 yıl sonra 20 Temmuz 2020 yılında yeni gelişmeler ışığında içeriğini yenileyip yedince baskısını yaptığı kitabının yeni önsözünde; “bir ülkede suçluluğun kapsamı konusunda bize genel bir bilgi verebilecek kaynakların başında kriminolojinin en önemli araçlarından birisi olan ‘suç istatistikleri’ gelmektedir. İstatistiklerin eksik yönleri olmasına rağmen suçun genel görünümü, suçluların yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, suç türleri ve coğrafi dağılımı gibi kriterler bakımından fikir sahibi olmamızı sağlar…” diyor. Adalet istatistiklerinin yanında, polis, jandarma ve hapishane istatistiklerinin önemli olduğuna dikkat çeken Demirbaş, adalet istatistikleri dışında diğer istatistiklere yıllardır ulaşılamadığının altını çiziyor.

Ki; Adalet Bakanlığı web sayfasına da artık girdiğinizde, cezaevlerindeki mahpusların sayıları ile cinsiyetten eğitim durumuna vs. haklarında hiçbir bilgiye ulaşılamıyor.

Adalet Bakanlığı’nın TBMM’ye gönderdiği 2020 bütçe raporunda Türkiye’de halen 355 hapishanede 282 bin 703 mahkum bulunduğunun bildirildiğine dikkat çekiyor…

PROF. DR. DEMİRBAŞ’IN BİYOGRAFİSİ

1976 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra, 1977 yılında Prof. Dr Sahir Erman’ın kürsüsünde Ceza Hukuku Asistanı olarak göreve başladı. 1983 yılında doktorasını verdi. 1983-1984 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesinde yedek subay olarak askerlik hizmetini tamamladı. 1986 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesine Yard. Doç. olarak atandı ve aynı yıl rotasyonla Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görev yaptı. 1991 yılında Doçent, 1997 yılında Profesör oldu. Muhtelif tarihlerde DAAD ve Humboldt burslarıyla Federal Almanya’da araştırmalarda bulundu. Ceza İnfaz Kanunu Tasarısı Komisyon üyeliği ve İzmir Cezaevleri İzleme Kurulu üyeliği yaptı, Türk Ceza Hukuku Derneği üyesi ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesidir. Ekim 2002 -Eylül 2010 arasında Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, Mart 2011-Ağustos 2016 yılları arasında ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesinde görev yapmıştır. 2003-2010 yıllarında Bilgi Üniversitesinde, 2010-2014 yıllarında İstanbul Kültür Üniversitesinde kısmi statüde dersler vermiştir. Halen Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tam zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku, İnfaz Hukuku ve Kriminoloji konularında yayımlanmış on kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır. 1987 yılından beri İzmir Barosuna kayıtlı olup, evli ve iki çocuk babasıdır.

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN