Post image
Korku içeren romanlarda ’12 yaş’ uyarısı

çocuk-korku

Cinayet, aşın şiddet ve korku içeren romanların 12 yaş altı çocukları zihinsel ve ruhsal açıdan olumsuz etkileyerek, kişilik bozukluğuna yol açabileceği bildirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Eğilim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tuncay Dilci, yaptığı açıklamada, ailelere, çocuklarını yaz tatilinde kitap ve roman okumaya teşvik etmelerini önerdi.

Ailelere, çocuklarına yaşlarına uygun kitap seçmelerini tavsiye eden Dilci. bu konuda çocuğun gelişim dönemlerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Dilci, 12 yaş altı çocuklarda resimli kitapların tercih edilmesi gerektiğini belirterek “Bu dönem somul işlem dönemidir. Tercih edilen kitaplarda ‘iyi’ ve ‘kötü’ karakterler dengeii bir şekilde verilmeli. Aşın iyimser, aşırı ders veren kitaplarda sıkıntı çıkarabilir. Kitap aşırı ders verdiğinde çocuk kaygıya kapılıyor. Mükemmeliyetçilik noktasında, kendisinin mükemmel olmadığını düşünen çocuklarda kişilik bozukluğu, kişilik yıkımı oluşabiliyor” diye konuştu.

Çocukların dengeli bir ruh haline erişmesine kitapların da katkı sağladığına dikkati çeken Dilci, şunları kaydetti:

“Bunun için ergenlik dönemi dediğimiz 12 yaş altı ve üstü sınırdır, 12 yaş altı çocukların okuyacakları kitaplarda içerikler ve hîkayeler, hayalci, korku üzerine, ütopik, ayakları yere basmayan türden olmamalı. Bunlar bu yaşlardaki çocukların hayal dünyası üzerinde tahribat oluşturuyor, çünkü bu dönemde bilinçaltına subliminal (gizli) mesajlar yoluyla verilen içerikler gerçek algısına dönüşüyor. Bu gerçek algısı ilerde bilinçaltında bir yerlerde gizli devam ediyor ve şartlar el verince çocukta korku kültürüne dönüşebiliyor.”

Korku romanlarında 12 yaş sınır olmalı

Doç. Dr. Dilci, cinayet, aşırı şiddet ve korkunun özellikle romanlarda sıklıkla işlendiğini vurgulayarak, bu kitapların 12 yaş altı çocukları zihinsel ve ruhsal açıdan olumsuz etkileyeceğini, kişilik bozukluğuna yol açabileceğini söyledi.

Kitap seçimine özen gösterilmemesi durumunda çocukların ilerleyen yaşlarda ruh sağlığının bozulabileceğine dikkati çeken Dilci, şöyle konuştu:

“Bu nedenle korku içerikli romanlar 12 yaş altına okutulmamalı, sınır budur, 12 yaş üstünde artık ergenlik dönemine girmiş, hayal dünyasmı algılayan, hayatı daha iyi ve gerçekçi algılamaya başlayan çocuklar, içeriğinde cinayet, entrika gibi İçerikler olmamak kaydıyla korku içeren romanları okuyabilir.

Çocukta aşırı panik oluşturacak, uyku dengesizliği, sosyal hayata uyum sorunu oluşturacak, etkisinden kurtulamayacağı, ezileceği türden korku yüklü romanlar okutulmamalı. Korku dorukta değil, normal kriterler içerisinde yaşanmalı.

Dorukta yaşanan korkular çocuğu hezeyan ve kişilik bozukluklarına götürür. 12 yaşın altındaki çocuklara kesinlikle korku romanı önermiyoruz. Bu tür kitaplar, çocuklarda ciddi ruhsal bozukluklar oluşturur ilerde tedavisi olmaz. 12-18 yaş arasında dozunda korku içeren romanlar okunabilir.”

Dilci, korkusuzluğun da çocuğu anormatleştirdsğim aktararak “Korku kaygıyı, kaygı sorumlulukları doğurur. Korkuyu hiç tatmamış insan da hayatta fütursuz davranışlar içerisine girer ve bedelini çok ağır ödeyebilir” dedi Dilci, çocukların okudukları kitaptan sonra hangi refleksi geliştireceğinin iyi analiz edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (AA)

(Memleket Sivas, 24.07.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN