Post image
Köpekleri değil canileri uyutalım

 

Sokak köpeklerinin uyutulacağına yönelik açıklamalar tepki toplamaya devam ediyor. Bu konuda konuşan iş insanı Işın Yılmaz, “Köpekleri değil, kadınları öldüren adamları barınağa alıp 30 günde sahip çıkan olmazsa onları uyutalım” dedi.

He yıl yüzlerce kadının cinayete kurban gittiğine dikkat çeken EBSO Meclis Üyesi Işın Yılmaz, köpekler üzerinden yaşanan tartışmalara tepki gösterdi. Yılmaz, “Şimdi sokak hayvanların uyutulması söz konusu. Sahiplenen sahiplensin yoksa öldüreceğiz demek hangi kitapta, hangi dinde var?” diye konuşurken İTB Başkan Yardımcısı Bülent Uçak da, çözümün hayvanların kısırlaştırılması olduğuna vurgu yaptı.

Geçtiğimiz yıl 315 kadın cinayete kurban giderken, her yıl ortalama 900 kişi denizde boğulurken yılda 90 insanın ölümüne neden olan sokak köpeklerinin uyutulmasının kamuoyunda tartışılması iş insanlarının da sabrını taşırdı.

“Katilleri barınağa alın”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun da geçtiğimiz yıl 315 kadının öldürüldüğünü, 248 kadının da ölümünün şüpheli görüldüğünü duyurdu.

Cinayete kurban giden kadınlara dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi Işın Yılmaz ise  köpekler üzerinden yaşanan tartışmalara tepki gösterdi. Dünyanın sadece insanlara değil hayvanların da olduğunu aktaran Yılmaz, “Hükümetin sokak köpeklerinin sahiplenilmesi için 30 gün süre verilip sahiplenilmeyen hayvanların uyutulması söz konusu. Sahiplenen sahiplensin yoksa öldüreceğiz demek hangi kitapta, hangi dinde var? Bir de biz Müslüman ülkeyiz, karıncaya zarar vermemekle övünüyoruz. Köpekleri değil kadınları öldüren adamları barınağa alıp 30 günde sahip çıkan olmazsa onları uyutalım” ifadelerini kullandı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı Bülent Uçak da, yasanın milyonlarca hayvanın bir ay gibi kısa bir süre zarfında öldürülmesi anlamına geldiğini vurgulayarak “Hangi vicdan, hangi insan bunu kabul edebilir? Ben bu kadar tartışmaya ve yasa kabul görecekmiş gibi düşünenlere karşın; sağduyunun galip geleceğine ve sorunun kısırlaştırma yoluyla çözüleceğine inanıyorum” dedi.

ÎMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi önceki dönem meclis üyesi Bülent Onural, boğulmanın köpek saldırısıyla olan ölümlere göre 10 kat daha fazla yaşandığını aktardı. Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına karşın vatandaşların yüzde 70’inin yüzme bilmediğini söyleyen Onural, İzmir’de de benzer durum yaşandığını aktardı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre yılda ortalama 900 kişinin yüzme bilmediği için yaşamını yitirdiğini açıklayan Onural, bu sayının ülke gündeminde tartışılan sokak köpeklerinden kaynaklı ölümlerden 10 kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Bülent Onural, “Bugün ülkemizdeki en önemli gündem maddesi sokak köpeklerinin neden olduğu saldırılar ve ölümler. Kesinlikle bunlara bir çözüm üretilmeli. Fakat ölüm oranına baktığımızda ülkemizde maalesef yılda 90 kişi başıboş köpekler nedeniyle yaşamını yitirirken boğularak yaşamını yitirenlerin sayısı ise 900’e çıkıyor” diye konuştu.

Müfredata girmeli

Deniz güvenliği konusunun Deniz Ticaret Odası’nın da çalışma alanına girdiğini açıklayan Bülent Onural, şöyle konuştu:

“Birdeniz ülkesinde, nüfusun yüzde 70’inin yüzme bilmemesi ve yılda ortalama 900 kişinin yüzme bilmediği için boğulması kabul edilemez. Bu rakamları azaltmak için yüzme kurslarının sayısı artmalı. Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı yeni müfredatının güncellendiği şu günlerde
‘boğulmama’, ‘canımızı kurtarma’, ‘yüzme’ gibi konular da müfredatta yer almalı. Mutlaka çocuklara yüzmeyi öğretmeliyiz. Ülkemizin toplam 8 bin 300 kilometre sahil şeridi var, ama iyi derecede yüzebilen insanımızın oranı yüzde 10’u zor buluyor. Sokak köpeklerinin durumu gibi bu konu da ülke genelinde ele alınmalı ve çözüm üretilmeli.”

Komşuda zorunlu

Yunanistan’da yüzme eğitimi, eğitim sisteminin önemli bir parçası olarak kabul ediliyor. İlkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrenciler için yüzme dersleri zorunlu hale getirilmiş durumda. Bu eğitimler genellikle okulun spor programının bir parçası olarak uygulanıyor ve çocukların güvenli bir şekilde yüzmeyi öğrenmeleri hedefleniyor. Eğitimler, profesyonel eğitmenler tarafından verilen teorik ve pratik dersleri içeriyor. Ayrıca, çocukların su güvenliği ve boğulmayı önleme konularında da bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

(Yeni Bakış, 04.06.2024)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN