Post image
Katliamcıya silah

İSRAİL SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLDÜLER: Gazze’nin Deyr et Belan bölgesine yönelik İsrail bombardımanı 4 günlük ikizleri yaşamdan kopardı. BBC’ye göre, babaları Muhammed Abu AlQumsan, doğumlarını kaydettirmek için bir yerel yönetim bürosundayken ikizler, anneleri ve büyükanneleri öldürüldü.

 

BÖLGEYE yolladığı diplomatlarıyla Gazze’de ateşkes görüşmesi yapılmasını sağlayarak İran’la gerilimin düşürülmesini planlayan ABD bir yandan da İsrail’e silah satışını sürdürüyor. Beyaz Saray, İsrail’e 20 milyar dolarlık askeri sevkiyata onay verdi.

İran-İsrail arasında tüm Ortadoğu’yu tedirgin eden gerilim sürerken Washington yönetiminden Gazze’de katliam yapan Tel Aviv’e askeri destek sürüyor. İsrail’e yönelik dev silah paketine onay veren ABD, bölgeye yolladığı diplomatlarıyla Gazze’de ateşkes görüşmeleri ve İran’la gerilimin dindirilmesi için baskı arayışında.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e çok sayıda savaş uçağı da dahil olmak üzere 20.3 milyar dolarlık silah satışını onayladığını duyurdu. Toplam değeri 18.9 milyar doları bulan ve 2029’da teslim edilmesi beklenen 50 adet F-l 5IA ve 25 adet F-l51 savaş uçağı ile bunların ilgili mühimmatları, satış içindeki en büyük payı oluşturdu. 30 adet orta menzilli havadan havaya füze sistemi (AMRAAM) ile 32 binden fazla tank mermisi ve diğer ilgili ekipmanlar da diğer paketlerde yer aldı.

Washington’un açıklamasında, “ABD İsrail’in güvenliğine kendini adamıştır” dendi.

Öte yandan İsrail’in İran’daki Hamas ve Lübnan’daki Hizbullah’ın üst düzey isimlerini suikastla öldürmesine karşı İran’dan misilleme saldırısı savaşın genişlemesine dönük korkuları büyütürken ABD Başkanı Joe Biden, bugün Gazze’de ateşkes için yapılması planlanan müzakerelere dikkat çekti. Biden, önceki gün gazetecilerin yönelttiği bir soru üzerine, ateşkes müzakerelerinde bir anlaşmaya varılırsa İran’ın İsrail’e saldırmaktan vazgeçmesini beklediğini söyledi.

‘Blinken’ın ziyareti iptal’

Ayrıca Biden’ın yakın ekibinden ABD ulusal güvenlik yetkilileri, dün arabulucu ülkeler ile Hizbullah’ın kalesi Lübnan’a gitti.

Beyrut’ta Meclis Başkanı Nebih Merri ve Başbakan Necip Miktadi ile bir araya gelen Biden’ın kıdemli danışmanı Amos Hochstein, “Gazze’deki ateşkes için kaybedilecek zaman ve geçerli bir mazeret kalmadı” dedi.

Biden’ın Ortadoğu temsilcisi Brett McGurk ise önceki günkü Kahire ziyaretinin ardından dün de Doha’da temaslarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu’ya bu hafta yapması planlanan gezisini iptal etti.

ABD’li haber sitesi Axios’a göre Blinken, Katar, Mısır ve İsrail’e ziyaretini “belirsizlik” nedeniyle erteledi.

‘Hamas katılmayacak’

New York Times gazetesine konuşan Hamas yetkilisi, bugün Doha’da yapılması öngörülen müzakerelere katılmayacaklarını söyledi. Gazete, israil Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD’nin 31 Mayıs’ta duyurduğu ateşkes planına anlaşmayı yokuşa süren ilave hükümler getirdiğini yazdı. ABD, Mısır ve Katar’ın geçen hafta yayımladığı ortak açıklamada 15 Ağustos’ta ateşkes görüşmelerinin yeniden başlatılması çağrısı yapılmıştı.

(Cumhuriyet, 15.08.2024)

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN