Gazeteci Onur Akhan ve suç araştırmaları uzmanı Mesut Demirbilek, yeni kitapları ‘Hepimiz Katiliz’de bu kez ‘katilleri’ konuşturuyor. İnsanı hayrete düşürüyor, bilgilendiriyor, gülümsetiyor, ağlatıyor ve çok kolay okunuyor…
Âdem ile Havva önce cennetteydi. Tanrı, yasak elmaya dokunmamaları şartıyla onlara cennetin bütün nimetlerini sundu. Ancak Âdem’le Havva yediler o elmayı. Sonra da cezalandırıldılar. Tanrı onları cennetten kovup Dünya’ya sürgün etti.
Buraya kadarki hikâye herkesin malumu. Aslında hikâyenin sonrası bizi daha fazla ilgilendiriyor.
Âdem’le Havva’nın iki oğlu olur. Kabil ve Habil. Ancak bu iki kardeş anlaşamaz. Aralarına kıskançlık, kibir ve öfke girer. Sonunda Kabil dayanamaz ve eline büyükçe bir taş alıp kardeşini öldürür. Bu olay bütün semavi dinlerce tarihin ilk cinayeti olarak kabul edilir. Hatta topraktaki kan izlerinden oğlunun cesedine ulaşan Âdem de tarihte olay yeri incelemesi yapan ilk dedektif olur.
‘Hepimiz Katiliz’, bu kıssa ile başlıyor ve tarihin ilk katili Kabil’den günümüze cinayet motivasyonlarında aslında hiçbir şeyin değişmediğini anlatıyor.
‘Hepimiz Katiliz’, gazeteci Onur Akhan ve suç araştırmaları uzmanı Mesut Demirbilek’in ikinci kitabı. İkilinin 2014’te yayımladıkları ‘Cinayet Sohbetleri’ büyük ilgi görmüş, özellikle kitapta anlatılan cinayetlerin hepsinin gerçek, bu topraklara özgü ve hayatın içinden olması okurları derinden etkilemişti.
‘Cinayet Sohbetleri’nde ‘cesetleri’ konuşturan ikili, ‘Hepimiz Katiliz’de cinayetlerin faillerini, yani ‘katilleri’ konuşturuyor. Kitapta anlatılan vakaların bazıları cinayeti çözen dedektifin anlatımıyla, bazıları ise bizzat katilin dilinden aktarılıyor.
Katilin itirafı
“Benim gibi bir adam katil oldu… Ne garip! Anlam veremediğim bir kibir var üzerimde. Ömründe hiç adam öldürmemiş olanları küçümsüyorum. /…/ Masumiyetini kaybetmiş bedenim, daha fazla kan istiyor. Yavaş yavaş kontrolümü kaybediyorum. Sonunda pes edip, dönüştüğüm şeyin esiri oluyorum.”
Sonraki bölümlerde, gerçek cinayet olayları üzerinden; intikam, hırs ve şehvetin gözleri nasıl kör ettiğini; aramızda dolaşan, belki de aynı yatağa baş koyduğumuz seri katilleri; “Karıncaya bile zarar veremem” diyenlerin, şartlar oluştuğunda nasıl acımasız birer katile dönüştüğünü; delil karartanları, sahte delil yerleştirenleri, kaçmak için bin bir takla atanları; sırtından bıçaklayanları ve sırtından bıçaklananları okuyorsunuz.
İnsan neden cinayet işler? Cinayete kurban gidenlerin ortak özellikleri neler? Birisi size tecavüz etmeye kalkarsa hayatta kalmak için neler yapmanız gerekir? Kimler işlediği cinayeti sanat eseri olarak görür? Kusursuz bir cinayet planı hazırlayabilmek mümkün mü? Bir katilin işlediği cinayetten sonra yaptığı hatalar nedir? ‘Hepimiz Katiliz’de bu soruların cevapları örnek olaylar üzerinden doyurucu bir şekilde veriliyor.
Ayrıca karısı ile yakaladığı adamın cinsel organını kesen ve karısına “Beni bunun için mi aldattın” diye soran Testere Kamil’in, işlediği cinayetten sonra içindeki meraka yenik düşüp olay yerine geri dönen ve oracıkta yakalanan genç çocuğun, kolundaki bilezikleri almak için alt kattaki komşusunu banyoda kesip paramparça eden kadının hikâyeleri en fazla dikkat çeken bölümler arasında.
Günlük hayatta hepimizin başına gelebilecek polisiye durumlar karşısında bilinmesi ve yapılması gerekenlerin de anlatıldığı ‘Hepimiz Katiliz’in son bölümde ise dünyanın en bahtsız katilinin, Fotin Dayı’nın hikâyesi var. Okurken gözyaşlarınızı tutamıyorsunuz.
‘Hepimiz Katiliz’ hem gerçek olayların anlatıldığı, hem de insanın hayal gücünü kışkırtan nadir eserlerden biri. Hayrete düşüyor, bilgileniyor, gülümsüyor, ağlıyorsunuz. Ve çok kolay okunuyor. Fakat uyarmakta fayda var, nihayetinde ‘katiller’ konuşuyor, 18+ bir kitap!
HEPİMİZ KATİLİZ
Cinayet Sohbetleri
Mesut Demirbilek, Onur Akhan
Doğan Kitap, 2016
205 sayfa, 16 TL.
(Radikal Kitap, 03.06.2016)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN