Ukrayna-Rusya savaşı başladığında; savaşın tek kazananının silah şirketleri olduğunu yazmıştık…
Ve yukarıda Ukrayna-Rusya savaşı, aşağıda Hamas’ın saldırısıyla 7 Ekim’de başlayan ve bir aydır İsrail’in bombardımana tuttuğu Gazze’de savaş sürüyor…
Gazze’de yaşanan katliam Ukrayna-Rusya savaşını çoktan unutturdu…
Ukrayna-Rusya savaşı sırasında ellerini oğuşturup Ukrayna’nın da çağrısına uyarak bölgeye silah yığan ülkeler, silah tüccarları, şirketleri şimdi de ellerini oğuşturarak İsrail’e yöneldi…
Akan kanlar umurlarında değil… Her gün bombalanan hastaneler, okullar, ölen çocuklar, kadınlar zerre kadar umurlarında değil…
Çok çok üzücü, ama maalesef adeta salyalarını akıtarak karlarına kar katmanın peşindeler…
Evet; bölgede 7 Ekim’den bu yana süren ve ikinci ayına başlayan savaşta; İsrail’in Gazze’ye yoğun bombardımanı sonucu öldürülen Filistinlilerin sayısı; 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si kadın toplam 10 bini geçti. Tam sayı vermek gerekirse savaşta 1 ay geride kalırken 10 milyon 022 Filistinli yaşamını yitirdi… 25 bin kişinin yaralandığı saldırılarda, 192 sağlık çalışanının da öldüğü açıklandı… On binlerce konut yıkıldı, yüzbinlerce konut ağır hasarlı… 1 milyon 600 binden fazla insan yerinden edildi. Yani bölgede tam anlamıyla bir insanlık trajedisi yaşanıyor…
Okul, hastane gözetmeksizin yapılan bombardımanda Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, her 10 dakikada bir çocuk öldürülüyor…
BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mülteciler Yardım ve Bayındırlık Bakanlığı Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini de, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında 70 ajans çalışanının öldürüldüğünü açıklarken İsrail gazetesi Yediot Ahronot, büyük kısmı Gazze’de yoğunlaşan çatışmaların 8 ay ile 1 yıl arasında devam etmesinin öngörüldüğünü aktardı…
35 bin yedek askerin göreve başlayacağının aktarıldığı haberde gazete; Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını da belirtildi. Gazete haberinde; 7 Ekimden bu yana Gaze’ye yönelik devam eden saldırıların devlet bütçesine maliyetinin 200 milyar şekel (yaklaşık 51 milyar dolar) olmasının beklendiğini, bu miktarın ülkenin gayrisafi yurt içi hasılatının yüzde 10’una tekabül ettiğini de bildirdi…
Savaşlar böylesine acımasızca sürerken silah şirketleri ABD merkezli Lockheed Martin, General Dynamics ve RTX’in (eski Raytheon) beklentilerin üzerinde kazanç elde edildiğini açıklamaları dikkat çekiyor…
Örneğin, Ukrayna’ya gönderilmek üzere zırhlı araç, tank ve top üreten General Dynamics’in saldırı sistemleri birimi de geçen yıla oranla kazançlarını yüzde 25 artırdığını duyurdu.
RTX’ten yapılan açıklamadaysa şirketin gelirlerini yüzde 12 artırdığı ve Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana toplamda 3 milyar dolarlık sipariş alındığı ifade edilirken Lockheed Martin’den yapılan açıklamada, şirketin son 9 ayda elde ettiği net gelirin 5 milyar dolar olduğu açıklandı… Şirket, geçen yılın aynı periyodunda 3,8 milyar dolar net gelir elde etmişti.
Almanya merkezli Rheinmetall’in üçüncü çeyrek raporunu gelecek ay açıklaması bekleniyor, ancak şirketin kârlılık oranının yüzde 15 artacağı tahmin ediliyor.
Sadece bu şirketler mi? İngiliz, Kanada, Belçika vs. pek çok silah şirketi karına kar katıyor…
Hamas saldırısı, ardından İsrail’in başlattığı ve halen süren bombardımanlar da, başta Amerikan şirketleri olmak üzere silah şirketlerinin işine yaramış bulunuyor…
ABD, İngiltere ve Alman silah şirketlerinin hisselerinin yükselişi sürüyor. MarketSmith verilerine göre, havacılık ve uzay/savunma sektörü, Hamas’ın İsrail vatandaşlarına yönelik saldırısını takip eden ilk işlem günü olan 9 Ekim’de yüzde 4.6 artış gösterdi ki, küçük ve büyük savunma şirketleri İsrail saldırıları sürdükçe de kazanç sağlamayı sürdürüyor…
Günlük Evrensel gazetesinin haberine göre; yükselen isimler arasında AeroVironment, Kratos Savunma, Lockheed Martin (LMT), Northrop Grumman (NOC), L3Harris (LHX), eski adıyla Raytheon olarak bilinen RTX, General Dynamics (GD), BAE Systems (BAESY) ve Rheinmetall silah şirketleri yer alıyor. ABD merkezli AeroVironment (AVAV) hisseleriyüzde 12 yükselirken, yine ABD merkezli Kratos Defense (KTOS) hisseleri yaklaşık yüzde 14 tırmandı. ABD’nin en önemli silah üreticilerindeni Lockheed Martin’in hisseleri de, 6 Ekim’den 26 Ekim’e kadar yüzde 12’den biraz daha fazla artış gösterdi ve 17 Ekim’deki kazanç artışından da faydalandı.
Yine Amerikan Northrop Grumman şirketi de neredeyse yüzde 15 yükseldi. L3Harris şirketi, Hamas saldırısından bu yana yaklaşık yüzde 8 yükseldi ve kazançlarının çoğu 9 Ekim’de gerçekleşti. General Dynamics de en büyük kazancını 9 Ekim’de elde etti ve yaklaşık yüzde 10 yükseldi. RTX, Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyesine yakın işlem gördükten sonra 6 Ekim’den 23 Ekim’e kadar yüzde 4.8 yükseldi. RTX hisseleri, 24 Ekim’deki kazanç başarısının ardından da yükseldi ve 6 Ekim’den bu yana toplamda yüzde 14’ten fazla artış gösterdi.
İngiltere merkezli BAE Systems hisseleri, 24 Ekim’e kadar yüzde 11.7 sıçradı. Alman savunma üreticisi Rheinmetall de RNMBY ve RNMBF olarak işlem görüyor. Hisseleri ise yaklaşık yüzde 15 oranında arttı.
Beyaz Saray 2024 mali yılı için bir önceki yıla göre yüzde 3.3’lük bir artışla 886 milyar dolarlık bir savunma bütçesi talep etti. Böylece silah şirketlerinin kârları önümüzdeki yıl için de garantiye alınmış durumda.
Yani insanlar ölüyor, insanları öldüren silahları üretenler siyasetteki adamlarının destekleriyle de, kanlı paralar kazanarak karlarına kar katıyorlar…
General Dynamics’in finans müdürü Jason Aiken’in, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamaya bakın:
“Ayda 14 bin top mermisinden 20 bine hızlı bir şekilde çıktık. Bu üretim kapasitesini 85 bine, hatta 100 bine çıkarmak için takvimin önünde çalışıyoruz. Ve İsrail’deki durumun talep baskısını yukarıya doğru artıracağını düşünüyorum…”
Korkunç…
Ne dersiniz; Hamas kanla beslenen savaş yanlısı devletlere, devlet adamlarına ve silah şirketlerine hizmet mi etti?
Savaşların olmadığı, çocukların öldürülmediği, insanların huzur bulduğu bir dünya için
Umutlarınız, umutlarımız eksilmesin
İyi haftalar
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN