sturhan@hurriyet.com.tr
Yaşınız ne olursa olsun değişiklik hep yorar. Ama orta yaşa yaklaştığınızda ve kendinizi aşırı rahat hissettiğiniz dönemde yaşanan değişiklikler hayatınızı altüst edebilir. Pınar Çelikel, ilk kitabı ‘35 Çok Güzel Gelsene’ ile bu değişimin izlerini anlatıyor.
Düşünün, yaşınız olmuş 35, ama abartmayalım o yıllar da geçip gidiyor! İki çocuğunuz var, halkla ilişkiler şirketinde, kısaca PR’da çalışıyorsunuz… Kocanız, iyi bir işte, zengin bir yaşam sürüyorsunuz, sizin PR’dan geliriniz de hayli yüksek. Peki, her şey bu kadar iyi giderken bir anda 10 yıllık kocanız sizi aldatırsa ne olur? Cesaretinizi toplayıp bu hayatın verdiği rahatlığı ve alışkanlıkları bırakır mısınız? Yoksa sineye çeker, “Aman bu da geçer gider” diye o adamın yüzüne bakmaya devam eder misiniz? Pınar Çelikel’in kahramanı Perihan, kısaca Peri de aynı ikilemi yaşıyor. Her ne kadar şehirli, okumuş kadın hikâyesi olsa da es geçmeyin Peri’nin yaşadıklarını, her yerde sizi bulabilir.
Bu kitabı okurken, otuzlarının ortasındaki çok yakın bir arkadaşım, henüz çocuksuz da olsa aynı durumla karşı karşıya kaldı. Peri’nin durumuyla o kadar benzerdi ki yaşananlar… Yeni teknolojinin nimetleriyle WhatsApp yazışmalarıyla ortaya çıkan ihanet, arkasından gelen öfke, onu takip eden boşluk ve kendini yeniden yaratma. Dünyanın her yerinden kadınlar bu travmaları yaşayabilir, ama emin olduğum bir şey var ki her kadın bu yıkımdan başı dik, hayatını yeniden kurmuş bir şekilde çıkacak güce sahip. Kitaptaki Peri, yanımdaki dostum gibi.
KADINLAR ÇIKAR, İÇER…
Pınar Çelikel 22 yıllık gazeteci, o yüzden hem basın hem de PR sektörüne hayli hâkim. Ancak Peri’nin seyahatleri biraz soru işaretleri yaratıyor. Tamam çok zengin bir yakın arkadaşı var, ama Michelin yıldızlı restoranlarda yemek yemeler, tarihi otellerde konaklamalar, hafta sonu zırt diye en pahalısından uçak biletini alıp yurtdışına çıkmalar… Bunlar birazcık PR maaşını aşar gibi değil mi?
Neyse böyle ayrıntılara takılmayalım. Oldukça cesur aslında Çelikel, gerçekte yaşadığımızı kitaba yazmaya çekinmemiş. Kadınlar dışarı çıkar, içer, bazen kendini dağıtır. Sabahları bunun sonuçlarına da her daim katlanmak zorunda kalır. Peri de bunları yaşıyor ve biz de tüm çıplaklığıyla bunu kitaptan okuyabiliyoruz. Her yalnız kalan kadın gibi, Peri de eski defterleri karıştırıyor, bu normal, kim yapmadı ki? Ve psikiyatr… Hiç çekinmeden ihtiyacınız varsa gidebilmelisiniz, Peri’nin de kaygıları oluyor, ama gidince anlıyor değerini psikiyatrın.
Kitabın en etkili bölümlerinden biri de kadın arkadaşlar. Hepimizin ihtiyacı var böylesine yakın arkadaşlara, hele de sizin hayatınız bu derece karmaşıkken. Siz yolunuzdan çıktığınızda dürüstçe yanlış yaptığınızı söyleyebilmeli bu kadınlar, bazen de sizinle hata yapmalı. Peri bu konuda çok şanslı. Bir değil üç yakın arkadaşa sahip. Ve her birinin omzunda istediği kadar ağlayıp yeniden hayata karşı dik durabiliyor.
35 geçiyor, 40’lar, 50’ler, 60’lar geliyor. Kadın her yaşta kadın. Sadece rakamlar ve çizgiler değişiyor. Ama yine de değişiklik ne zaman ve nasıl gelirse gelsin; yanımızda bunu paylaşacak dostumuz, hayatımızı kazanma inancımız olduğu sürece hiçbir kadının atlatamayacağı yenilik, kargaşa yoktur. Bu kitap da bize bunu öğütlüyor, ilham ve cesaret veriyor. Bir de beklediğinizin değil de istediğinizin her yaşta gelebileceğini gösteriyor…
35 ÇOK GÜZEL GELSENE
Kadınlara ilham ve cesaret veren gerçekçi bir hikâye
Pınar Çelikel
Artemis Yayınları, 2017
256 sayfa, 20 TL.
(Hürriyet Kitap, 17.11.2017)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN