Post image
Kadın dayanışması yaşatır!

 

Burak GÖRAL                  

Bizde Mor Yıllar adıyla anılan Spielberg’in 1985 yapımı film The Color Purple’ın sinemalarımıza uğramayan, Oscar, Bafta ve Altın Küre adaylıkları olan 2023 tarihli müzikal uyarlanması, Blu Tv’de izleyebiliyor.

14 yaşında siyah bir kız çocuğu olan Celie ‘’Tanrım başıma gelenleri anlamam için bana yardım et’’ diye dualar ediyordur. Çünkü bir gün babası yanına gelip ona  ‘’Annenin yapmadığı şeyi artık sen yapacaksın’’ demiş! Yıl 1909, Celie 14 yaşına gelene kadar babasından iki kere hamile kalmış! Doğumdan sonra iki çocuk da elinden alınıp kiliseye verilmiş. Babası tarafından sürekli taciz edilen, aşağılanan ve şiddet gören Celie’nin hayattaki tek dayanağı güzel kız kardeşi Nettie’dir. Bir gün Nettie’ye ona kendisine efendi denilmesini isteyen üç çocuklu dul bir adam talip olur. Ama kızların babası, Nettie’yi değil Celie’yi ona vermeyi kabul eder. Efendi, Celie’yi evine hizmetçi, çocuklarına dadı, gece de keyfine köle yapar resmen. Celie türlü eziyetler gördüğü uzun yıllar boyunca kendisinden kopartılan çocuklarından, çok sevdiği kız kardeşinden uzak kalır. Hayatına giren dobra Sofia ile herkesi sesi ve enerjisiyle büyüleyen Shung Avery adlı kadınlar Celie’yi çok etkileyecek ve geç de olsa bazı önemli hamleler yapma gücünü onlar sayesinde  kendisinde bulacaktır.

Yazarı Alice Walker, kendisine kurgu edebiyat dalında Pulitzer ödülü kazandıran bu romanda Celie’nin bol ıstıraplı geçen 30 yılını anlatır. Afroamerikan kültürüne hem aktivist hem de edebiyatçı kimliğiyle önemli katkıları olmuş bir yazar kendisi. Bu yüzden bir dönem Klux Klan tarafından da tehdit edilmiş. Bu en popüler ve ödüllü romanı Renklerden Moru’yu ( Doğan Kitap ) 1982’ de çıkartmış. Walker romanında babasından ve kocasından eziyet gören şanssız bir siyahi kadının yıllar sonra aşkı başka bir kadından bulmasını anlatır.

Kitap 1985 yılında Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlanır. Başrollerini Whoopi Goldberg ( beyazperdedeki ilk büyü rolü), Danny GLOVER ve Oprah Winfrey’in paylaştığı film o sene tam 11 dalda Oscar’ a aday olsa da ödüllerin büyük kısmını Benim Afrikam’a ( Out of Africa ) kaptırır.

Bu ölümsüz eseri, 1890’lerden itibaren televizyon dünyasında belli bir gücü olan Oprah Winfrey, filmin de müziklerine imza atmış ve daha önce Micrhael Jackson’ın ünlü Thriller albümünün arkasındaki isim olan ünlü müzik yapımcısı Qunicy Jones ile birlikte 2005 yılında bir Brodway müzikaline taşır. Ne enteresandır ki tiyatro dünyasının en büyük ödülü sayılan Tony Ödülleri’inden de 11 adaylık alır.

 

 

Karamsar ama rengarenk!

 2023 yapımı sinema uyarlamasının yönetmen koltuğunda Blitz Bazawule’yi görüyoruz. Adını özellikle Beyonce için çektiği görsel albüm Black is King ( Disney +’ta izleyebiliyor) ile duyuran yönetmen, yine Oprah Winfrey ve Steven Spielberg’in yapımcılığında bu sefer eserin müzikal versiyonunu kaynak alarak çalışmış. Celie rolünde sahnede de bir dönem aynı karaktere hayat vermiş olan Taraji P. Henson, Danielle Brooks ve Celia’nın gelgitli kocası rolünde de dikkat çekici performansıyla Colman Domingo’ yu izliyoruz. Elbette yine Quincy Jones’un elinin değdiği bir müzikal yelpaze hikayeyi boydan boya kapsıyor. Gospel’ le başlayıp blues’a oradan soul’a kadar uzanan bir siyahi müzik atlası adeta.

 2023 model film Walker’ın orijinal hikayesinde trajik bütün ögeler duruyor, ama görsel dünyası ve kadın oyuncularının müthiş pozitif enerjisi filmin her sahnesinde seyirciyi kasvetten bir şekilde uzak tutuyor. Irk ayrımından ziyade erkek şiddetine ağırlık veren hikaye bu açıdan Spielberg’in versiyonuna göre bu iki temanın arasını daha kalın bir çizgiyle ayırıyor. Erkek şiddetine karşı kadın dayanışmasını öne çıkaran ve bu anlamda tüyleri diken diken eden bir başarısı var. Ayrıca Celie’nin başka bir kadınla yaşadığı ilişkisini de Spielberg’in yorumundan biraz daha ileri giderek işliyor.

Klasik Amerikan edebiyatının trajik özelliklerinin tipik bir örneğini oluşturan dramatik hikayesine, başarılı müzikal sahnelerine ve seyircinin kalbine dokuna duygusal şarkılarına siz de kolaylıkla kendinizi kaptırabilirsiniz. İlk filmin Celie’si Whoopi Goldberg’ i göründüğü küçücük bir sahnede yakalayabilecek misiniz bakalım.

(Oksijen, 13-19 Eylül 2024)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN