Post image
İstismarı eğitim sistemi çözer

 

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Adalet Bakanlığı verilerinde, çocuk istismarı olaylarının son yıllarda hızla arttığını ortaya konmasının şoku yaşanırken, konunun çözümün Türkiye’nin de 2011’de imzaladığı uluslararası Lanzarote Sözleşmesi’nde olduğuna dikkat çekildi.

Adalet Bakanlığı verilerinde, çocuk istismarı olaylarının son yıllarda yüzde 100’e yaklaşan bir artış olduğu ve karara bağlanan davaların yarısının sanık lehine sonuçlandığı ortaya konmuştu. İzmir Barosu basya olmak üzere birçok STK, konunun üzerine hassasiyetle gidilmesi ve çocukları koruyucu politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

izmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Zöhre Dalkıran konuya ilişkin değerlendirmesinde, çocuk dostu olmayan politikalar nedeniyle korunmaya ihtiyaç duyan çocukların sayısının her geçen gün arttığını ifade etti.

 

 

ÇOCUKLAR OKULDA OLMALI

“Her fırsatta söylediğimiz gibi, çocukların yeri okuldur, oyun parklarıdır. Okulun dışında çocukların Milli Eğitim Bakanlığı eliyle denetimsiz bir şekilde istismara açık hale getirilmesi uluslararası yükümlülüklerin ihlalini oluşturur” ifadesini kullanan Dalkıran şöyle konuştu:

“Türkiye, Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin, bilinen adıyla Lanzarote Sözleşmesi’nin tarafı. Sözleşmeye göre ilk ve orta eğitim sırasında çocuklara verilmesi gereken bu eğitimde cinsel istismar riskine ilişkin bilgilendirmenin yanı sıra kendilerini koruma yollarına ilişkin bilgiler de verilmelidir. Aynı zamanda bu eğitimde dijitalleşen dünyanın yarattığı yeni riskler de gözetilmelidir. Ancak böyle bir eğitimin verilmesi bir yana dursun Milli Eğitim Bakanlığı, hazırlamış olduğu bilimsel ve laik bir eğitim anlayışından oldukça uzak ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programı’  ile çocuklara sabretmeyi ve aile bütünlüğünü korumayı salık vermekten öteye gitmiyor. Programda mahremiyetin ahlakla birlikte değerlendirilmesi, çocukların yaşayabilecekleri olası istismar durumunu bir suç olarak görmelerinin engellenmesi ve ‘ayıp’ olarak algılama ihtimalleri nedeniyle üzerinin kapatılması riskini artırıyor.”

Kadın Cinayetlerim Durduracağız Platformu İzmir temsilcisi Tülin Osmanoğulları da, “Son yıllarda ne kadar çok çocuk istismarı olduğunu biliyoruz. Lanzarote sözleşmesi bu dönemde özellikle çok önemli. Sahip çıkılması gereken görünür kılınması gereken bir sözleşme. Bu sözleşme kaderine bırakılamaz” diye konuştu.

Lanzarote Sözleşmesi nedir?

İsmini, imzalandığı ülke olan İspanya’nın Lanzarote adasından alan ve 25 Ekim 2007’de toplanan Avrupa Konseyi üye devletleri ile diğer bazı devletler arasında ‘Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ imzalandı. Lanzarote sözleşmesiyle birlikte okullarda ve aile içinde çocukların maruz kaldığı şiddet ve cinsel istismarın önlenmesi amaçlandı.

(9 Eylül İzmir, 13.09.2024)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN