TÜİK yılın ilk aylarında “Mutluluk” araştırmasını açıklamış ve 2015 yılında mutlu olanların sayısının arttığını ileri sürmüştü…
Bunun üzerine biz de Umut Vakfı olarak, “Mutlu muyuz? Peki, neden intiharlar artıyor” diye sormuştuk…
Ki haklı çıktık. 17 Haziran 2016 günü TÜİK “2015 İntihar İstatistikleri”ni açıkladı. Ölümle sonuçlanan intihar girişimi sayısının 2015’te yüzde 1.3 arttığını belirtiyor. Bu istatistiklere göre, 2015 yılında 3 bin 211 kişi intihar ederek öldü. İntihara teşebbüs edenlerin sayısının ise daha korkunç boyutlarda olduğu ileri sürülürken TÜİK’in rakamları da her gelen yıl genç intiharlarının arttığını gösteriyor. İntihar olayları iyi incelendiğinde de, intihar edenlerin büyük çoğunluğunun kredi borçları ya da işsizlik nedeniyle intihar ettiği ortaya çıkıyor ki, 2016’da intiharların son sürat arttığı üçüncü sayfa haberleri ve emniyet kayıtlarında mevcut…
Yani son yıllarda işsizlik ve borçlarını ödeyememe yüzünden intiharlar artıyor…
Maalesef pek çok işletme sahibi, çiftçi, polis ve asker gibi kamu personelinin ödeyemediği kredi ya da kredi kartı borcu nedeniyle intiharı üçüncü sayfa haberi olarak gazetelere yansıyor… Ki daha 21 Haziran günü Antalya’nın Kemer ilçesinden il merkezine bayi toplantısı için gelen bir telefon bayisi sahibinin (AP) falezlerden atlayarak intihar ettiği basına yansıdı. Keza aynı gün 35 yaşındaki işsiz bir kocanın çıkan tartışmada 31 yaşındaki karısını 14 yerinden bıçaklayıp öldürdükten sonra intihar etmesi yine gazetelerde dikkat çekti. Sonuç ise iki çocuğun yetim kalması…
TÜİK’in rakamlarına göre intihar edenlerin yaklaşık yarısı (yüzde 47.2) kendisini asmış. İntiharlarda bireysel silahların (ki büyük çoğunluğu ruhsatsız) kullanılması oranı ise yüzde 26.9. Yani 865 kişi silahlarla intihar ederek ölmüş. Ayrıca yüzde 1.7, yani 55 kişi ise kesici bir alet kullanmış.
En çok erkekler intihar ediyor
İntihar edenlerin yüzde 72.7’si erkek, yüzde 27.3 ise kadın. 100 bin nüfusa oranlandığında, yani kaba intihar hızının en yüksek olduğu il yüz binde 9.17 ile Kars. Bu ili yüzde 8 ile Ardahan, yüzde 7.05’le Karaman, yüzde 6.95’le Tunceli ve yüzde 6.59’la Eskişehir izliyor. İntiharların en az olduğu iller ise sırasıyla Bayburt, Çankırı, Rize, Kilis, Gümüşhane ve Iğdır…
Nüfusa oranlamadığınızda en çok intiharın İstanbul’da (418) gerçekleştiğini görüyorsunuz. İstanbul’u sırasıyla 227 intiharla Ankara, 203 intiharla İzmir, 130 intiharla Bursa, 102 intiharla Konya izliyor.
Bölgesel bakıldığında ise geçen yıl Ege’de 516 kişinin intihar ettiği görülüyor. Ege bölgesinde Balıkesir 58 intihar olayıyla ülke genelinde 14. sırada bulunurken özellikle Muğla, Manisa, Uşak ve Çanakkale’de artış dikkat çekiyor. Örneğin 30 kişinin intihar ettiği Çanakkale’deki artış yüzde 43. Yani bazı illerde ölümle sonuçlanan intiharların oranının ülke ortalamasının çok çok üstünde olduğu görülüyor…
Orta Anadolu bölgesinde ise 55 intihar olayıyla Kayseri en çok olayın yaşandığı kent. Kayseri’yi 23 intiharla Sivas, 14 intiharla Yozgat izliyor. Bizim Sivas gazetesinin derlemelerine göre Sivas’ta son 10 yılda intihar edenlerin sayısı ise 246…
Doğu Karadeniz’de 82 intihar vakası dikkat çekerken bunların 28’inin Trabzon’da, 24’ünün Ordu’da, 14’ünün Giresun’da, dokuzunun Artvin’de, dördünün Rize’de, üçünün de Gümüşhane’de yaşandığı görülüyor.
Türkiye’de en çok silahlı olayın yaşandığı illerden biri olan Samsun’da 52 kişinin intihar ettiği açıklanırken komşu iller Tokat’ta 20, Çorum’da 22, Amasya’da ise 12 kişinin intihar ettiği belirtiliyor.
Diyarbakır’da intihar sayısının bir önceki yıla göre arttığı illerden. Diyarbakır’da 2014’te 66 olan ölümle sonuçlanan intihar sayısı 2015’te yüzde 24.2 artışla 82’ye yükselmiş. Şanlıurfa’da da, geçen yıla göre yüzde 17.2 artış olmuş ve intihar girişiminde bulunanlardan 68’i ölmüş. Yine Gaziantep’te 74, Adıyaman’da 23, Kilis’te ise iki kişi intihar etmiş. Ki Kilis intihar hızı en düşük iller arasında.
Eskişehir’de de 2015 yılında yaklaşık yüzde 15 artışla 54 kişi intihar etmiş. Sanayi kenti Kocaeli’de 52, Tekirdağ’da 40, Malatya’da 31, Sakarya’da 22 ölümlü intihar bulunuyor.
İntihar edenlerin yüzde 50.5’inin evli olduğu belirtilirken intihar yaşının da giderek düştüğü dikkat çekiyor… Ölen 3 bin 211 kişiden yüzde 34.3’ünün 15-29 yaş grubunda olduğunu belirten TÜİK rakamlarına göre, intihar eden erkeklerin yüzde 33.3’ünün, kadınların da yüzde 46’sının 30 yaşından küçük olduğu görülüyor.
İntihar olaylarına her geçen gün yenisi eklenirken intihara teşebbüs eden kişilerin yaşının küçük olması nedeniyle uzmanlar, bu konuda özellikle aileleri; “Kendisiyle barışık olmayan, aitsizlik duygusu yaşayan, yaşamış olduğu başarısızlık yüzünden suçluluk geliştiren ve son zamanlarda intihar duygusunu bize hissettiren, ipuçları veren gençlere yönelik daha temkinli, daha dikkatli” olmaları için uyarıyor…
İyi haftalar
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN