Post image
Internet’ten bireysel silahlanma ölüm saçıyor

Daha 21 Ekim Cuma günü Antalya’da 30 yaşındaki Ramazan Karaağaç, evlenmesine engel olduğu iddiasıyla 65 yaşındaki akrabası Ahmet Kahya’yı semt pazarının ortasında pompalı tüfekle öldürmüştü. Saldırgan tüfeği internetten, hem de kredi kartına 6 taksitle ödenmek üzere 350 TL’ye satın almıştı. Çok sayıda sabıkası olan ve 4 yıl önce cezaevinden tahliye olduğu belirtilen Karaağaç, üstelik kargo kutusunu bile pazarın ortasında açıp, saldırıyı gerçekleştirmişti…

Bu olayın üzerinden 10 gün bile geçmeden yani 30 Ekim Pazar yine internetten alınan silahla ki, bu kez Bursa’da cinayet işlendiği gazetelere yansıdı…

internetten-aldigi-tufegidenerken-iki-cocugu-vurdu,xJ3ETIZV-EuiooxfHkT3HQ

27 yaşındaki Sezai İsanç’ın da “uyuşturucu ticareti yapmak” ve “adam yaralama” suçlarından sabıkası bulunuyordu. Ancak o da, Ramazan Karaağaç gibi internetten rahatlıkla bir pompalı tüfek almıştı. Internetten 350 TL’ye aldığı tüfeği çuvaldan çıkarıp Osmangazi Küçükbalıklı Mahallesi’ndeki kıraathanenin önünde denemekte hiç sakınca görmedi… Rastgele ateşlediği tüfekten çıkan saçmalar, kıraathanenin önünde çay için 15 yaşındaki Doğukan Avcı ile sınıf arkadaşı Mustafa Paşa’nın sırt ve karın boşluklarından yaralanmalarına neden oldu. Ağır yaralanan çocuklardan Doğukan Avcı kurtarılamazken, Mustafa Paşa’nın durumu ise ciddiyetini koruyor…

Bunlar ne ilk ne de son… Her gün işlenen cinayetlerin emin olun hemen hemen hepsi ruhsatsız silahlarla ve de internetten kolaylıkla alınan tüfeklerle işleniyor…

Peki, bu cinayetlerin sorumluları kim… Sadece böylesine kolaylıkla internetten silahlanabilen magandalar mı? Yoksa bu pervasızca ve hiçbir denetime tabii tutulmadan internetten silah satımına göz yumanlar da onlar kadar suçlu değil mi sizce… Siz de tanıksınız işte, her iki olayda da internetten bedava denecek kadar fiyatla silah alan iki kişinin de sabıka kayıtları kirli…

051332_ekran-alintisi

Her yıl binlerce insanın fındıkkabuğunu bile doldurmayacak gerekçelerle ateşli silahlarla öldürüldüğü ülkemizde, söz konusu suçların yüzde 85’inde ruhsatsız silahlar kullanılıyor.

Birkaç gün önce Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Akbay, Türkiye’de vatandaşların elinde bulunan toplam silah sayısının yaklaşık 9 milyon, bireysel olarak ise 100 kişi başına 12.51 ateşli silaha sahip olunduğunu açıkladı. Akbay, “178 ülkede bireysel silah sahipliği karşılaştırıldığında Türkiye 52’nci sırada yer alıyor” dedi…

Oysa, 2012 yılında TBMM Silah Kanun Tasarısı Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’de yüzde 15’i ruhsatlı yüzde 85’i ruhsatsız 17 milyon bireysel silah bulunduğunu açıklamışlardı. Bu açıklamaların üzerinde tam tamına 4 yıl geçti ve Türkiye bu 4 yıl da ne aşamalardan geçti.

İlgililer ve yetkililer, bireysel silahlanmada 178 ülke arasında 14’üncü ülke durumunda olan Türkiye’de son birkaç yılda bireysel silahlanmanın yüzde 50’nin üzerinde arttığına da dikkat çekiyor. Ölenlerin ardında kalanları da düşünürsek on binlerce insan ülkemizde bireysel silahların mağduru. Silah alma ve taşıma ruhsatı alınmasının kolaylaştırılmasının siyasetçiler tarafından tartışıldığı bugünlerde, maalesef internetten silah alımının ne kadar kolay olduğu da yaşanan örneklerle gözler önüne seriliyor… Yeni yeni canlar yanıyor, aileler perişan oluyor…

O nedenle tüm siyasilerin bu konudaki açıklamalarında daha dikkatli olmaları gerekiyor ve yeni yeni canların yanmaması için bir an önce de Meclis’te bu konuda çalışmalar yapılması gerekiyor…

İyi haftalar

Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN