Post image
Geçen sene 167 kişi “kazayla” veya “şakalaşırken” vuruldu

 

Ali Kemal ERDEM

@akemalerdemm

“İlk bölümde duvarda asılı bir tüfek olduğunu söylüyorsanız, ikinci ya da üçüncü bölümde o tüfek patlamalıdır. Eğer patlamayacaksa o tüfek orada asılı olmamalıdır.”

Bu sözler, Rus yazar Anton Çehov‘a ait. Bir roman, senaryo veya filmde bahsi geçen silahın bir bölümde kullanılması kaçınılmaz ise silah bulunduran insanların bunu bir şekilde kullanma ihtimali, silahı olmayan insanlara göre kat be kat yüksek.

Silahlar yalnızca bilinçli hedef alarak zarar vermeyebiliyor. Çünkü “silahla oyun olmaz” veya “silahla şaka olmaz” dense dahi bu sözlerin anlamını bilmeyen çok insan toplumda mevcut.

Sonuç olarak silahlar kimi zaman “kaza”, “şaka” gibi adlandırmalarla tanımlanan olaylar yüzünden pek çok cana zarar verebiliyor.

3,5 yılda silah ve patlayıcı kazalarında 21 şehit

Geçen 24 Mart 2022 Perşembe günü yaptığımız bir haberde sadece 2019’dan bugüne kadar 16’sı asker, 4’ü polis 20 güvenlik görevlisinin silah kazalarında yaşamını yitirdiğine yer vermiştik.

Bu haberden bir gün sonra İzmir’de bir asker daha eğitim alanında silah kazasında yaşamını yitirdi.

Silah kazaları, sivil hayatta da büyük bir sorun. Her yıl çok sayıda insan bu nedenle ölüyor ve yaralanıyor.

Bu olayların boyutlarını anlamak için bireysel silahlanmanın önlenmesi için mücadele eden Umut Vakfı’na başvurduk. Vakfın verileri, şaşırtıcı bir tabloyu ortaya çıkardı.

 

Çok sayıda insan kazayla kendini vuruyor

167 olayda 72 kişi öldü

Vakfın verilerine göre 2021’de 3 bin 801 silahla vurulma olayı yaşandı.

Bunlardan 167’si “kazayla veya şakalaşırken” başlığı altında yaşanan olayları kapsıyor

167 olayda 72 kişi öldü, 107 kişi de yaralandı. Keza 167 olaydan 94’ü “faili yok” başlığıyla listede.

94 kişi kah silahını temizlerken kah silahıyla oynarken kendini vurmuş görünüyor.

Kendini vuranlardan 36’sı ölürken, 63 kişi de yaralandı

Kişilerin kendisini yaraladığı olayların birkaçında kişi yanındakilerin ya da silahın istikametindeki insanların yaralanmasına neden oldu.

Kazayla veya şakalaşırken olan olaylara evde, işte, avda, arabada, askerlik sırasında olmak üzere kısacası her yerde rastlanıyor.

 

Çocukların eline bilinçsizce silah verilmesi ciddi sonuçlara yol açıyor

 

“Ortaya bırakılan silahları kurcalayıp annelerini vuran 5-6 yaşında çocuklar bile var”

Yine verilere göre 167 olayın 16’sı beylik silahı, 71’i tabanca, 80’i tüfeklerle gerçekleşti.

Umut Vakfı‘nın ilettiği bilgi notunda kaza veya şakalaşırken vurma olaylarında 5-6 yaşındaki çocukların bile katil olduğuna tanık olunduğu kaydedilerek “Çünkü özellikle köy gibi kırsal yerler olmak üzere bazı evlerde ortalıkta gelişigüzel bırakılan silahları merakla alıp kurcalayan çocuklar, gençler ya kendilerinin ya anneleri dahil akrabalarını, arkadaşlarını vuruyorlar” denildi.

 

 

“1000 cinayetin neredeyse 100’ü bu şekilde ölenler”

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan, magandalık, dikkatsizlik veya meraktan kaynaklanan silah kullanmanın birçok vahim sonuca yol açtığını belirtti.

Rakamlara bakıldığı zaman mevcut olayların neredeyse yüzde 5’inin kaza veya şaka adı altında silah kullanma nedeniyle yaşandığını ifade eden Akcan, “Özellikle kutlama veya başka nedenlerle havaya ateş açma sonucu yaralanmaya sebebiyet verme olayları da bu gruba dahil edilince neredeyse yüzde 10’unu buluyor. Bu da demek oluyor ki bir yıl içinde 1000 cinayet işleniyorsa en az 100’ü bu şekilde ölenlerden oluşuyor” dedi.

“Basına yansımayanlarla birlikte belki üç kat fazla”

Akcan, Umut Vakfı olarak bu verilere basında çıkan haberleri derleyerek ulaştıklarını aktararak “Basına yansımayan yani bizim tespit edemediğimiz vakalar olduğunu da hesaba katarsak belki olan rakamların 3-4 katı sonuçlara ulaşabiliriz. Çünkü kimi zaman aileler kaza nedeniyle yaralanmaları saklamaya çalışabiliyor ya da yerel basın bu haberleri önemsemiyor” diye konuştu.

“Ruhsatlandırma aşamasında eğitim verilmeli, silah kasası zorunluluğu getirilmeli”

Akcan, kaza nedeniyle vurulmaların önüne geçmek için ruhsatlandırma aşamasında kişilere silahın kullanımı ve bakımı ile detaylı bilgi verilmesi, nasıl temizleneceğinin anlatılmasının da gerektiğini kaydederek “Silah kasası zorunluluğu getirilmeli. Evde silah varsa tabancı ile mermiler farklı yerlerde olmalı” diyerek sözlerini tamamladı.

(Independent, 28.03.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN