Post image
“Fındığın bitince kurşun sıkma”

 

Fatoş YETİMHELLAÇ

Trabzon’un kanayan yarası haline gelen magandalık fındık hasat zamanı ve düğün sezonunun bir araya gelmesiyle kırsalda artış gösterdi.

Geçmişten günümüze kadar bu konularda yetkililer ve STK’lar tarafından duyarlılık çağrıları yapılsa da Trabzon’un kırsal mahallelerinde fındık hasadı sona erdiğinde havaya ateş açma geleneği sürüyor.

KTÜ Farabi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özer durumu “2016 ile 2023 yılları arasında 59 tane yorgun mermiye bağlı yaralanma olduğunu tespit ettik. Bunların yüzde 30’unun Karadeniz Bölgesi’nden olduğunu, bu yüzde 30’un yüzde 50’sinin de Trabzon il sınırları içerisinde olduğunu belirledik” sözleriyle açıkladı.

YORGUN MERMİYLE YARALANMALARIN YARISI TRABZON’DA

Havaya rastgele açılan ateş sonucu yaralanma olaylarının Trabzon’da ne derece önemli bir sorun olduğunu yaptığı araştırmayla ortaya koyan Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özer “2016 ile 2023 yılları arasında 59 tane yorgun mermiye bağlı yaralanma olduğunu tespit ettik. Bunların yüzde 30’unun Karadeniz Bölgesi’nden olduğunu, bu yüzde 30’un yüzde 50’sinin de Trabzon il sınırları içerisinde olduğunu belirledik” sözleriyle Trabzon’da bu konuda yaşanan magandalık gerçeğine de ışık tutmuş oluyor.

 

 

YENİ EMİR YUŞA  OLAYLARI YAŞANMASIN

Özellikle fındık sezonu ve düğün sezonlarında yaşanan havaya rastgele ateş açma olayları ölümle varan sonuçlar da ortaya çıkarıyor.

Fındık sezonu sırasında Trabzon’da havaya açılan ateşler ise akıllara 2 yıl önce fındık bahçesinden başına yorgun mermi isabet etmesiyle hayata 15 yaşında veda eden Emir Yuşa Atıcı’yı getiriyor.

Emir Yuşa’nın ölümüne sebep olan kurşunu sıkan kişi olayın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala bulunamadı.

Yaşanan acı olaydan sonra kampanyalar düzenlenerek magandalığın önüne geçilmeye çalışılsa da bugün ortaya çıkan tabloda fındık ve düğün sezonunda magandalığın Trabzon’un bir kültürü haline geldiği sonucunu ortaya çıktı.

(Karadenizden Güne Bakış, 12.08.2024)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN