Daha önce duydunuz mu bilmiyoruz, ama İstanbul Valiliği, Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nin işbirliğiyle “Aileler Üniversitede” projesi hayata geçirilmiş…
Şimdi de; Gaziantep Valiliği’nin desteğiyle söz konusu proje Gaziantep’de Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nin işbirliğiyle hayata geçirilecekmiş…
Ülkeye yayılması planlanan projeyi açıkçası daha önce duymamıştık ya da tanıtımı iyi yapılmadı ki farkına varmadık… Ne kadar insana ulaşıldı, ne kadar insana faydalı oldu onu da bilmiyoruz…
Şimdi de kaç kişi farkında bilemiyoruz, ama Gaziantep’te söz konusu projenin uygulanması için online protokol imzalanmış ve bu kentte ihtiyacı olan gençlere, evlilik hayatına hazırlanan çiftlere ve ailelere uygulanacakmış…
Biz de tesadüfen öğrendik…
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, güçlü bir toplum için yapılacak en önemli sosyal ve politik yatırımın aileyi güçlendirmek olduğunu vurguluyor…
Doğru aslında…
Maalesef dijitalleşen dünyada bireysellik hızla yayılıyor, insanlar yalnızlaşıyor…
Pek çok insan, daha doğrusu gençlerin çoğu yalnız yaşamak ister, ayrı evde oturmak ister…
Oysa iyi bir aileye sahip olmak, mutluluğu da, üzüntüyü de paylaşabilmek o kadar önemli ki…
Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin çalışkan bir insan… Projenin önemine dikkat çekerken “Koruyucu, önleyici tedbir dediğimiz de daha erken yaş grubunda başlıyor. Ergenlik döneminde, çatışma nasıl yönetilir, nasıl uzlaşmaya gidilir, bir sorun karşısında ne yapılır, öfke kontrolü nasıl yapılır, daha temelden bu işleri alıp aşama aşama götürmek gerekiyor. Evlilik öncesi eğitimler de keza çok önemli” diyor. Pandemi sürecinde de, aile değerlerinin ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını belirten Fatma Şahin’e göre; “Ne kadar çok aileye dokunur, onları sağlıklı bir şekilde korursak bu toplumun geleceğini korumuş olacağız. Daha sağlıklı bir dünyayı, daha sağlıklı bir Türkiye’yi ve daha sağlıklı Gaziantep’i her yönden inşa etmiş olacağız…”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan ise 1990 sonrası doğan ve ergenliğe ulaşan neslin “dijital nesil” olduğuna dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:
“Artık bir televizyon, bir akıllı telefon evin açık kapısı oldu. Oradaki çocuk, genç yaşına uygun olmayan birçok bilgilerle erken yaşta karşılaşmaya başladı. Ne oldu o zaman, ailenin sığınak özelliği de zarar gördü. Daha önceleri 20 sene 30 sene önce aileye sevgi yuvası deniyordu ama şimdi güven yuvası diyoruz. Güvenli alan olması gerekiyor ailenin. Güvenli olması için de sevgi gerekiyor, aile güvenli alan değilse sığınak gibi gelemiyor kişiye…”
Kişinin evinde kendini güvende hissetmesinin çağımızda çok, ama çok önemli olduğunu vurguluyor Nevzat hoca… Tersi olunca kişinin devamlı gerilimde olduğunu, kaygı ve stresinin yükseldiğini, sonuç olarak tüm toplumda antidepresan kullanımının arttığını, dolayısıyla boşanmaların, intiharların arttığına dikkat çekiyor…
Proje iyi olmaya iyi… Tabii ki, iyi bir toplumsal yapının çekirdeği aile yapısı…
Her şeyin ailede başlayacağı da bir gerçek…
İyi bir aile çatısının altında çocuğunun güvenliğini elbette sağlar…
Ama yaşamımıza bakın şöyle… Bozulan eğitim sistemi, bozulan hukuk sistemi, işsizlik, adaletsizlik vs. vs… Üniversiteyi bitirip girdikleri sınavlarda bir işe yerleşemeyen gençler… Sonuç olarak; artan kaygılar, yaşanan stres ve güvensizlik…
Bu sorunlar ortadan kaldırılmadan, herkesin ama herkesin hiçbir ayrım yapılmadan eğitimden sağlığa tüm yaşamsal ihtiyaçlarına eşit şartlarda kavuşması sağlanmadan, işsizlik önlenmeden toplumsal yapı düzeltilebilecek mi?
Yani çekirdek yapı aileyi güçlendirelim, çocuklarımız kendilerini daha güvende, mutlu hissetsinler, onları uyuşturucu tacirleri başta tüm kötü ve kötülüklerden koruyalım, ama tüm kurumlara da adilane, hak ve hukukun uygunluğunda çeki düzen verelim, güvenli ortamlar yaratalım ki; kimse kendisini mutsuz, güvensiz hissetmesin… Herkes birbirini seven, güven içinde, güçlü bireyler olarak yaşayabilsin…
İyi haftalar
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN