Cumhuriyet döneminin büyük romancısı Peyami Safa‘nın Server Bedi adıyla kaleme aldığı seri polisiye kitaplarındaki “Cingöz Recai” isimli kahramanı üçüncü kez sinemaya uyarlandı…
Türk edebiyatında hem romancı hem de bir düşünür olarak tanınan Peyami Safa’nın takma isim kullanarak yazdığı romanı Cingöz Recai, daha önce 1954 ve 1969 yıllarında beyazperdeye uyarlandı. 1969’da Safa Önal’ın yönettiği, başrolünde Ayhan Işık’ın oynadığı film Yeşilçam’ın klasikleri arasında yerini aldı. 48 yıl aranın ardından Cingöz Recai’nin sinema filmi tekrar çekildi. Kenan İmirzalıoğlu, Haluk Bilginer ve Meryem Uzerli’nin rol aldığı yeni filmin yönetmen koltuğunda ise Leyla ile Mecnun, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Görünen Adam, Beş Kardeş gibi yapımların yönetmenliğini yapmış Onur Ünlü var. Filmin yapımcısı ise Hayri Aslan.
Filmin hikâyesi
Meşhur polisiye kahramanı Cingöz, dünyaca meşhur Arsen Lüpen‘i gölgede bırakan, izini kaybettiren, kurnaz, cesur, tahsilli, görgülü, cömert ve kibar bir serseridir. Cingöz helal para kazanan kimselere dokunmayan; fakat haksız yollardan servet sahibi olan zenginlere, haram yiyicilere, akıllara durgunluk veren oyunlarla ders veren efsane bir kimsedir.
“İyiliksever hırsız” Cingöz Recai yıllar sonra yeni bir soygun için ekibiyle sahalara döner. Ama bu soygunu kendi ekibiyle yapmayacaktır. Karanlık bir çeteye dahil olur ve bir teknoloji dehasının evini soymak için kılıktan kılığa, oyundan oyuna geçerek, kimsenin bilmediği gerçek hedefine yaklaşmaya başlar. Yıllardır aradığı, kişisel bir kin güttüğü Hayalet, artık ona nefesi kadar yakındır. Tabii ki belası Baş Komiser Mehmet Rıza da peşinde.
Peyami Safa’nm Server Bedi adıyla kaleme aldığı ve Türk polisiye edebiyatının yüzakı eserlerinden olan Cingöz Recai serisi, uzun yıllardan beri 25 kitap olarak Damla Yayınevi tarafından gençlere ve çocuklara sunuluyor. Damla Yayınevi’nin okuyuculara kazandırdığı Cingöz Recai serisi içinde şu romanlar bulunuyor:
Cingöz’ün Esrarı, Arsen Lüpen İstanbul’da, Kral Faruk’un Elmasları, Zeyrek Cinayeti, Mişon’un Definesi, Cingöz Kafeste, Elmaslar İçinde, Madam Çiviciyan’ın Gerdanlığı, Tiyatro Baskını, Esrarlı Köşk, Şeytani Tuzak, Sultan Aziz’in Mücevherleri.
Peyami Safa kimdir?
1899 yılında İstanbul’da doğdu. Servet-i Fünun dönemi şairlerinden İsmail Safa‘nın oğludur. Sivas’a sürgüne gönderilen babasının orada ölmesi üzerine 1901 yılında iki yaşında yetim kalmış, bu yüzden “Yetimi Safa” adıyla anılmıştır. Babasız büyümenin acılarının yanı sıra sekiz dokuz yaşlarında yakalandığı bir kemik hastalığı dolayısıyla çocukluk ve ilk gençlik yılları hastane koridorlarında geçmiştir.
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN