Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), art arda geçen yıl ile ilgili istatistiklerini yayımlıyor. Kurum’un yayımladığı istatistiklerden biri de evlenme ve boşanma istatistikleri.
Açılan boşanma davaları sürerken ya da boşandıktan sonra kadınlara yönelik katliam sürerken (ki yılın ilk 5 ayında erkek şiddetinden ölen kadın sayısı 114’e ulaştı) 2013 yılında evlenen çift sayısı 600 bin 138, boşanan çift sayısı ise 125 bin 305 olarak açıklandı. İstatistiklere göre, geçen yıl evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0.6 azalmış, boşanan çiftlerin sayısı ise 1.6 artmış…
İstatistiklere göre en yüksek kaba boşanma hızı binde 2.25’le Ege Bölgesi’nde. Bu bölgeyi Batı Anadolu Bölgesi (binde 2.08) ve İstanbul Bölgesi (binde 1.93) izliyor. En düşük kaba boşanma hızı ise Ortadoğu Anadolu Bölgesi’nde (binde 0.61).
İller bazında, kaba boşanma hızının geçen yıl en yüksek olduğu iller sırasıyla binde 2.70’le Antalya, binde 2.68’le İzmir, binde 2.51’le Muğla…
Kaba boşanma hızının en düşük olduğu iller ise binde 0.14’le Hakkari, binde 0.19’la Şırnak, binde 0.23’le Bitlis olarak tespit edildi.
Geçen yıl boşanmaların yüzde 40.3’ü evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 21.5’i ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti…
Boşanmak isteyen çiftlerin mahkemelere başvuruları da artarak sürüyor. Başvurularda ilk sırada ‘şiddetli geçimsizlik’ gerekçe olarak gösteriliyor. Aile içi geçimsizlik, kadına şiddet vs. derken pek çok çocuk sorunlu ebeveynler arasında kalıyor, Türkiye’nin dört bir yanından hemen her gün bir kadın cinayeti haberi geliyor…
Yaklaşık 14 bin kadın koruma altında
HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin soru önergesine yanıt veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, koruma altındaki kadın sayısını açıkladı. Bakan Bozdağ, İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Denizli, Antalya, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Samsun, Trabzon, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır illeri olmak üzere 14 pilot ilde Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin hizmete açıldığını bildirdi. Bozdağ, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un yürürlüğe girdiği 20 Mart 2012 tarihinden 6 Haziran 2013 tarihine kadar geçen süre içerisinde 13 bin 76 koruyucu tedbir kararı alındığını belirtti.
Söz konusu koruma olayının ne kadar başarılı olduğu, korunan pek çok kadının öldürüldüğü düşünülürse tartışılır. Üstüne üstlük İstanbul Adliyesi’nde bir kadının korumasıyla birlikte öldürüldüğü de düşünülürse…
Meclis’te yeni kabul edilen çocuk ve kadınları korumaya yönelik yeni yasaya kadınlar tepki gösterirken Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan kadın cinayetlerinin 2014 verilerine göre, yılın ilk 5 ayında 114 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınlar her yaştan. 18 yaşından küçük olan da var, 60’ında olan da…
Öldürülen her iki kadından birinin katili eşi. Buna göre, 114 kadından 60’ını eşi, 26’sını sevgilisi, sekizini kayınpederi, altısını boşandığı eşi, beşini erkek kardeşi, üçünü amcaoğlu, ikisini babası, ikisini eniştesi, birini oğlu, birini torunu öldürdü.
Ayrılmak ve boşanmak istedikleri gerekçesiyle öldürülen bu kadınların 21’i öldürülmeden önce faili hakkında emniyet güçlerine suç duyurusunda bulunmuş.
Kadınlardan dördü dövülerek ya da boğularak, bir kadın baltayla, bir kadın elektrik verilerek öldürülürken büyük çoğunluğu av tüfeği, tabanca gibi ateşli silahlarla ya da bıçaklanarak öldürüldü. 149 çocuk annesiz kalırken 51’i işlenen cinayetlere tanıklık etti. Bu ölen kadınların ardından 19 erkek işledikleri cinayetlerin ardından intihar etti.
Durum böyle iken boşanmalar konusundaki araştırmalar ilginç… İhanet dahil her şeyi erkekliğin şanından gören erkekler boşanmayı nasıl yaşıyor? Kadınlar kadar güçlü olabiliyorlar mı? Boşandıktan sonra tekrar bekarlık hayatına dönmek onlar için mutluluk mu, yoksa hüsran mı?
Britanya’da YouGov araştırma şirketinin boşanmış 3 bin 515 kişiyle yaptığı ankete göre, kadınlar ayrıldıktan sonra erkeklere oranla kendilerini çok daha özgür, hafif ve mutlu hissediyor. Buna karşılık erkekler, evliliklerinin sona ermesinin ardından mutsuz ve stresli oluyor, hatta bu ayrılık intiharı bile düşündürebiliyor…
Kadınlar ise boşanmayı yeni bir başlangıç olarak görüyor…
Evet, Avukat Mehmet Mutlu Boybay’a göre de, evden uzaklaştırılan erkek daha da hırçınlaşıyor…
Kadın katliamlarına karşı mücadele etmek için düzenlenen ”Kadın Çalıştayı”nda konuşan ve AKP hükümeti döneminde 2002-2014 yılları arasında 7 bin 16 kadının katledildiğini aktaran sosyolog Evin Güleker ise kadınların sürekli namlunun ucunda yaşadığını ifade ediyor…
Tüm bu araştırmalara dikkat çekerken Umut Vakfı insanların bir birine karşı daha hoş görülü, anlayışlı olduğu bir ülke olmayı diliyoruz.
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN