Destek Yayınları’ndan yeni çıkan biyografik roman ‘Karanlık ve Mavi‘ kısa sürede büyük ilgi çekti. Yazar Sevim Kahraman ile bu yapıtı hakkında konuştuk.
– Neden Halikarnas Balıkçısı? Sizi bu biyografik romanı yazmaya iten düşünce neydi?
Halikamas Balıkçısı, Türk Edebiyatı’nın temel taşlarından biridir. Bölük pörçük anılar, kimi kısa anlatılar ve özet biyografileri aşan kapsamlı bir çalışma yoktu. Oysa, Cevat Şakir Kabaağaçlı, yani çok bilinen adıyla Halikamas Balıkçılı’nın insanın soluğunu kesen bir yaşamı vardı. Cevat Şakir’in yaşamında aşk, ihanet, cinayet, hapis ve sürgün gibi çarpıcı olaylar bulunuyordu. Kitabı yazarken, hem Halikarnas Balıkçısı’nı yeni kuşaklara tanıtmak hem onun kültür hayatımızdaki yerini ortaya koymaktı amacım.
– Cevat Şakir’e ilişkin anlattığınız olayların tümü doğru mu?
Evet, tümü doğru. Şakir Paşa Ailesi -Şakir Paşa, Halikamas Balıkçısı’nın babasıdır- Osmanlı Devletinin son döneminde önemli görevler üslenmiş, etkili olmuş bir ailedir. Halikarnas Balıkçısı’nı yaratan olay bir cinayettir. Bir ihanetin ardından işlenen bir cinayet. Cevat Şakir bir aşk adamıdır. Bu nedenle kitaptaki aşk, cinayet, hapis, sürgün, sanat, edebiyat, polis ve macera romanlarına özgü yaşam tümüyle doğrudur.
– Kitabınız belgesel roman gibi.. Bu konuda ne diyeceksiniz?
Karanlık ve Mavinin belgesel roman olduğu da doğrudur. Gerçeği olduğu gibi anlatmak önemliydi benim için. Çünkü gerçek bir insanın yaşamını yazarken hayal gücünüzün ve kurgulama alanınızın da bir sınırı var demektir. Bu kurgulama gerçeklere uygun bir biçimde olmalıydı. Cevat Şakir’in yaşam öyküsünü estetik düzeyde yeniden üretmeye, çalışırken, tarihsel bir bağlam içine de oturtmak gerekiyordu. Cevat Şakir’i böylece daha iyi anlayabilir ve kendi tarihsel dönemine göre değerlendirebilirdik. Evet, Cumhuriyet, maalesef çok uzun yıllar boyunca en parlak çocuklarını, devrimin kültürünü yaratan en parıltılı aydınlarını acımasızca ezmiştir. Düşünebiliyor musunuz, bu ülkede şimdi hepimizin sevgilisi olan Hababam Sınıfı romanının yazan Rıfat Ilgaz bile hapsedilmiştir. Bir ülkenin aydınlarını nasıl ezdiğini gördükçe ülke olarak aydınlanmanın önemini bir kez daha anladım.
Sayfa Sayısı: 200
Baskı Yılı: 2017
Dili: Türkçe
Yayın evi: Destek Yayınları
(Sözcü Kitap, 18.08.2017)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN