Post image
Bireysel Silahlanmayla mücadelede 25. Yıl

 

 

Umut Vakfı’nı kuralı tam tamına 25 yıl oldu…

Yaşadığımız üzücü bir olay sonucu ve aynı üzücü olayları başkaları yaşamasın, düşüncesiyle kurduk…

Bireysel silahlanmanın tehlikelerini vurgulayarak toplumsal bilinci artırmayı amaçladık… Bunun için kâh “Sessiz Ayakkabılar” yürüyüşü düzenledik, kâh yarışmalar yaptık… Tek amacımız vardı halkı bilinçlendirmek…

Hukukun üstünlüğüne dikkat çekebilmek ve halkın sorunlarını hukuksal yollarla çözmesinin önemini vurgulamak için her yıl düzenli olarak “Hukukun Gençleri” sempozyumları düzenledik…

“Yerel Medya Seminerleri” düzenleyerek “şiddet” ile ilgili haberlerin veriliş tarzının önemine dikkat çekmeye çalıştık…

Öğrenciler ve öğretmenlerin de katılımıyla çeşitli eğitim seminerleri düzenledik. Prof. Dr. İpek Gürkaynak liderliğinde ekip çalışmasıyla  “Yurttaş olmak için” adlı kitap hazırlayarak 2 binin üzerinde eğiticiye eğitimler verdik.

“Umut Ormanları Projesi”yle çevreye duyarlılığı artırmak için ağaçlandırma çalışmaları yaptık.

Kurulduğumuzdan bu yana seminerler ve özel çalışmalar sonucu kitaplar da yayımladık ki onlarda yıllara göre şöyle:

. Barış, Uzlaşma Bilim ve Sanatında Avrupa’da Kim Kimdir (1993),

. Hukuk Devletinde Terör ve Organize Suçla Mücadele (1996),

. “Silahın Şakası Yok” yarışması karikatürleri kataloğu (1997),

. Yurttaş Olmak İçin ve Yurttaş olmak İçin eğiticinin el kitabı seti (1998),

. Ceza Hukuku Reformu kitabı (2001),

. Bireysel Silahsızlanma kitabı (2004),

. Kriminoloji kitabı (2004),

. “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” Karikatür Yarışması Karikatürleri kataloğu (2007),

. “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Seminerleri / DİYARBAKIR – RİZE (2007),

. “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” Fotoğraf Yarışması kataloğu (2009),

. “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Seminerleri / ANTAKYA (2009).

Ve “Silahın şakası yok. Silah öldürür” diyoruz. Bireysel silahlanmadaki tehlikeli artışa, akabinde silahlarla işlenen cinayetlerdeki artışa, kadın cinayetlerine, maganda cinayetlerine, kalitesizleşen eğitimle birlikte eğitimsiz ailelerde yaşanan deformasyona ve çocukların suça sürüklenmesine dikkat çekiyoruz…

23 yıldır çeşitli dallarda yarışmalar düzenliyoruz. Bu yıl, yani 25 yılımızın yarışma konusu “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” karikatür yarışmasıydı. Bu yarışmamız aynı zamanda 23 yılda düzenlediğimiz üçüncü karikatür yarışmamız oldu.

Yarışmaya, yurtiçinden 97 katılımcı 160 eseriyle katıldı ve bu eserler 5 Eylül 2018 Çarşamba günü Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri ile gazeteci, yazar, karikatüristler Özben Önal, Dr. Ayhan Akcan, Sedat Bozkurt, Dr. Kadir Doğruer, Av. Fikret İlkiz, Metin Peker, Sibel Savacı, Metin Üstündağ ve Deniz Zeyrek tarafından değerlendirmeye alındı.

 

 

Yarışma uluslararası düzenlendiği için yurt dışından gönderilen 40 eser ise değerlendirmeye alınmadı. Yarışmaya gönderilen eserler arasında 18 yaş altı öğrencilerin karikatürlerinin olması da Seçiciler Kurulu tarafından memnuniyetle karşılandı ve ödüle değer görülen eserler belirlendi…

Ödül kazanan katılımcılara ödülleri her yıl olduğu gibi 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde düzenlenecek törenle verilecek. Ayrıca aynı gün ödülün düzenlendiği merkezde “sergilenmeye değer görülün” 49 eserden oluşan bir sergi açılacak…

Anne babaların çocuklarının eline silah verip insan öldürttüğü, sokak köpeklerinin, kedilerinin hedef gözetilerek öldürüldüğü, gözlerinin oyulup, bacaklarının kesildiği, maganda cinayetlerinin her geçen gün arttığı, şiddetin ilkokullara kadar indiği günümüzde şiddete ve bireysel silahlanmadaki artışa dikkat çekmenin önemi daha da artıyor diye düşünüyoruz…

Tüm toplumu tehdit eder boyuta gelen silahlanmanın ve silah satışının pervasızca yapılmasının önlenmesini ivedilikle talep ediyoruz. Öfke kontrolü eğitimini okul müfredatına alınmasını, ilkokuldan, hatta ana okulundan itibaren öfke kontrolü ve cinsiyet eşitliğini çocuklara öğretilmesini özellikle öneriyoruz…

Ve Umut Vakfı olarak duyarlı insanlarla birlikte mücadeleye devam diyoruz…

İyi haftalar

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN