Trabzon Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kurt, çocuk ölüm vakalarına ilişkin tepkisel sosyal medya paylaşımlarına atıfta bulunarak; sosyal medya hesap sahiplerine tavsiyelerde bulundu.
İl Müdürü Kurt, “Sanal ortamdaki paylaşımlarda, bir şekilde çocuğa atıf varsa bin düşünüp bir paylaşım yapılmalı. Bazen çocukların dram, trajedi öznesi olarak haberlere konu olduğunu derin üzüntü ile görüyoruz. Cinayet, kaza, şiddet bağlantılı suçtan zarar gören çocukların bu durumu sosyal medyada Trend Topic olup, haber içeriklerinin resmi makamlar ile henüz doğrulanmadan, en kötü senaryoya göre kınama paylaşımları üst üste geliyor. İnsanımızın doğrunun ve adaletin yanında yer alıp, suçtan zarar görene desteğini sunması kadar tabi bir durum olamaz. Bu bizim kadim erdem algımızdan gelir. Ancak doğruya katkı sağlayalım derken yanlışa alet olup maksadın ötesine geçebiliriz. Bir çocuğun ölümüne duyduğumuz üzüntü ile ölüm nedenini tam olarak bilinmeden öldürülmüş gibi kabul edip üst üste paylaşımlar yapmanın topluma bir fayda sağlamayacağı aşikârdır. Ancak yapılan paylaşımları diğer çocuk ya da ebeveynlerin tarafından sık sık görülmesi topluma zarar verir” uyarısında bulundu.
Bilinçsiz sosyal medya paylaşımlarının yol açacağı sorunları aktaran Müdür Kurt, şunları dedi:
“Sosyal medyada çocukların suçtan zarar gördüğü durumlarda çocuğun resmi ile birlikte ‘kurban’, ‘mağdur’, ‘çaresiz’, gibi kavramlar sıklıkla kullanılıp paylaşım yapılabiliyor. Bu durum bir şekilde sosyal medyada bulunan çocuklarda kendini güvende hissetmeme, içe kapanıklık gibi sorunları beraberinde getirebiliyor. Dolayısıyla çocuklar günlük hayatın sosyal becerilerini geliştirici rutinlerini yapmaktan çekinebiliyorlar. Aile açısından değerlendirildiğinde ise ebeveynlerin yaşadığı travmatik sürecin uzamasına sebep oluyor. Toplumsal yönden ise kanıksama gerçekleşiyor. Kurumsal olarak şiddet ya da diğer olumsuz herhangi bir unsuru içeren ihmal ve istismar olaylarının olmaması adına tüm imkânlarımızı seferber ederek bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerini gerçekleştirip alanda tüm gücümüz ile çalışıyoruz. Bunun yanın da dikkat çekmek istediğimiz bir nokta var. Her birey Sosyal medyada Çocuk hak ihlalleri hakkında bilgi sahibi olmalı. Haber niteliği taşıyan bir olayın çocuklar açısından ne anlama geldiği sorgulanmalı, uyarıda bulunduğumuz noktalar da gözden kaçırılmamalı.”
(Karadeniz Güne Bakış, 07.07.2020)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN