Dünya savaşmaktan vazgeçmiyor. Ok-mızrak, top-tüfek, nükleer derken, dijital savaşlara doğru evriliyoruz sanırım. Oysa, elimizdeki akıllı telefonlar, bilgisayar oyunları, ışıl ışıl ekranlar ne kadar da masum, ne kadar da eğlenceli ve cazibeli duruyor. Atomun keşfinin muhteşem heyecanının ardından, her buluşu silaha dönüştürmeyi seven insanoğlu, nasıl atom bombasını patlattıysa, dijital devrim de silahlarını ortaya çıkarmaya başlıyor. Sinema da her zaman olduğu gibi, alıştıra alıştıra, gelecek günlerde başımıza gelmesi muhtemel olayları haber veriyor. Yani, dijital silahların kokusu yavaş yavaş çıkıyor.
İlk çıktığı günlerde büyük bir heyecanla aldığımız cep telefonlarının, günün birinde uluslararası savaşlarda bir silah olarak kullanılabileceği aklınıza gelir miydi? Yeni vizyona giren ünlü “Bourne Identity- Geçmişi olmayan Adam” serisinin devam filmi “Jason Bourne”un omurgası, ClA’nın gizli silah olarak, dijital ekranları kullanması üzerine kurulu. ClA’nın internet gözetlemeleri, yakınlarda bulunan herhangi birine ait cep telefonu ile bile takip edilebiliyor, hatta tahrip edilebiliyor olmak fikri insanın tüylerini ürpertiyor. Ayrıca “sosyal ağ” üzerinden dünyadaki tüm insanların takip edilebilmesi için ClA’nın geliştirdiği bir veri tabanı da filmin önemli öğelerinden biri.
Filmde, adı söylenmese de milyar kullanıcılı sosyal ağın Facebook olduğunu tahmin etmek zor değil. Zuckerberg’i, Pakistan kökenli İngiliz rap şarkıcısı Riz Ahmed‘in canlandırıyor olması ise çaktırmadan Ortadoğu’ya çakılan bir selam gibi duruyor…
Sevimli silah: Pokemon Go…
Dünyayı sarsan oyun Pokemon Go, daha ülkemizde korsan olarak dolaşıyorken, tam da bahsettiğim dijital silah meselesiyle ilgili uzmanlardan “güvenlik” uyarısı geldi. Uzmanların dediğine göre, “Pokemon Go”nun yüklü olduğu telefonların bulunduğu yer tespit edilebiliyor, ayrıca kullanıcı ve çevresi gözetlenip, dinlenebiliyormuş. Uzmanların belirttiğine göre, Meclis’te bile iki tane GYM noktası varmış. Ayrıca CHP, MHP, AK Parti Genel Merkezlerinin bulunduğu noktalarda da GYM noktaları varmış. Kullanıcıların GYM noktalarında bulunmasını gerektiren “Pokemon Go”, bir yandan kritik bölgelerle ilgili görüntü toplayıp, dinleme de yapabilir demek ki. Gerek terör açısından, gerek ulusal gizli bilgilerin ifşası açısından oldukça tehlike yaratabilir dolayısıyla. Gerçek dünyada, sanal oyun olarak tarif edebileceğimiz “Pokemon Go”, beraberinde dijital silah tehlikesini de taşıyarak yakında resmi olarak ülkemize giriyor. Nintendo ekibinden, oyunun fikir babası sayılan Iwata‘nın, lansmandan iki ay önce ölmesi de, belki sadece beyin tümörü yüzünden değildir… “Jason Bourne”de, ClA’nın sosyal ağ kurucusunu öldürmek istemesi gibi, karanlık güçler “Pokemon Go”nun silahlarını kullanmak istiyor olabilir. Kim bilir? Çocuğunuza ya da telefonunuza bu oyunu yüklerken tüm bunları iyi düşünün.
(Vatan Pazar, 07.08.2016)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN