Post image
Mutlu muyuz? Peki neden intiharlar artıyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçenlerde 2015 yılı verilerine göre, Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın sonuçlarını açıklamıştı. Bu araştırmaya göre, “MUTLU”ymuşuz da, haberimiz yokmuş…

mutluluk

Söz konusu araştırmaya göre, 2014 yılında mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 56.3 iken 2015 yılında yüzde 56.6’ya yükselmiş…

Mutsuz olduğunu beyan edenlerin oranı ise yüzde 11.7’den yüzde 11.4’e gerilemiş…

Bu haberin gazetelerde yer aldığı 24 Şubat gününün öncesindeki birkaç günde her gün basına yansıyan en az ikisi (bazı günler dört) silahlı olmak üzere pek çok intihar olayı dikkatimizi çekmişti. Hem de genç insanlar art arda intihar ediyordu ve de işsiz kalan öğretmenler, ekonomik darboğaza girmiş işadamlarının intiharı dikkat çekiyordu. İntihar vakalarındaki bu “ürküten artış”ın üzerine TÜİK’in “Mutluyuz” açıklaması ilginç geldi…

turk-halki-2014e-gore-daha-mutlu

Ama mutluluğumuz sadece bir gün sürdü. Ertesi gün Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Ağı’nın hazırladığı “2015 Yılı Dünya Mutluluk Raporu” yayımlandı ve rapora göre, Türkiye 76. sıradaydı.

BM raporunda, 158 ülkede yaşayan insanların mutluluk seviyeleri psikoloji, ekonomi, sağlık, güvenlik ve kamu düzeni gibi faktörleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmişti. En mutlu ülke İsviçre tabii ki. Onu, İzlanda, Danimarka, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda ve Avustralya takip ediyor. Özbekistan’ın 44, Kazakistan’ın 54. sırada yer aldığı listede Türkiye, Endonezya ve Vietnam’dan sonra 76. sırada kendine yer bulmuş…

En mutsuz ülkeler mi?

Kralı altın sarayda oturan Burundi (157.), süren savaş nedeniyle Suriye (156.) ve Togo (158.)…

mutTÜİK’in araştırmasından iki önemli detay verelim. Eğitim açısından bakınca en çok üniversite mezunları ki, yüzde 60 oranında mutluymuşlar… Bir önemli detay da, hemen her gün bir kadın cinayetinin yaşandığı ülkemizde en çok mutlu olan kesimlerden birisi de EVLİLER… Ve de sonuç olarak her 100 kişiden yüzde 74’ü gelecekten umutlu imiş…

Gerçekten öyle mi? Şöyle dönüp bir etrafınıza bakın…

Peki intiharlar neden artıyor?

Ülkemizde son 10 yılda intihar edenlerin sayısı 30 bine yaklaşmış bulunuyor.

Yarış atına dönüştürülen ya da ailesinden baskı gören gençler, çoğunluğu üniversiteli işsizler, atanamayan öğretmenler, işinde mobinge uğrayanlar ve son yıllarda ağırlıklı olarak kredi borçlarını ödeyemeyen insanların yoğun olarak intiharları dikkat çekiyor. Uzmanlar da, intihar oranlarının yüzde 50 arttığına dikkat çekiyor. Gediz Üniversitesi Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, “Ülkelerin ekonomik yapıları bozulduğu zaman ve bireyler işlerini güçlerini kaybettikleri zaman intihar vakaları artıyor” yorumunu yapıyor.

Basına yansıyan intiharlardaki artış kadar son zamanlarda bir çarpıcı ve dikkat çekişi gelişme de, “intihar vakalarında yaş oranının giderek düşüyor” olması…

1998 yılında “İntihar, içimizdeki PUT” adlı kitabı yayımlayan Sedat Memili de, intiharların en acısı ve süreklisinin içimizdeki yaşam sevincinin öldürülmesi olduğunu vurgularken  “Her intiharın gizli katili vardır” yorumunu yapıyor…

2 ayda 73 silahlı intihar

Son günlerde Türkiye genelinde yaşanan intihar vakalarındaki artışa dikkat çekerken amacımız sadece ilgilileri uyarmak…

Sorunları halının altına süpürmekle sorunların yok olmadığını vurgulamak ve ilgililerin ne tür çalışmalar yapabilecekleri konusunda düşünmelerini sağlamak…

Her yıl 2 binin üzerinde insan çeşitli şekillerde hayatına son veriyor ve bu yıl da yılbaşı gününden itibaren bu vakalar artarak sürüyor.

2016 yılının ilk intiharı Urfa’da yaşandı. Güven Tim’lerinde görevli  22 yaşındaki polis evinde beylik silahıyla intihar etti. Ve günden bu güne yüzlerce insan kah ilaç içerek, kah kendini asarak, kah yüksek bir binadan atlayarak intihar etti. Bu süreçte, yani 2016’nın ilk 2 ayında bireysel silahlarla toplam 73 kişinin intihar ettiği basına yansıdı.

Yüzde 85’i erkek

intihar

. Basına yansıyan 73 silahlı intihar olayında 68 kişi öldü, beş kişi ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Yaralıların daha sonra ölüp ölmediklerini bilemiyoruz.

. Ancak bildiğimiz bir şey var ki, erkeklerin daha çok intihara meyilli olduğu. İntihar edenlerin 62’si yani yüzde 85’i erkek, beşi genç kız olmak üzere 11’i ise kadın…

. Toplam intiharlara bakıldığında intihar edenlerin 44’ünün yani yüzde 60’ının 13 ile 40 yaş arasında olması dikkat çekiyor. Altı kişinin yaşı bilinmezken 40-60 yaş grubunda ise 17 kişinin intihar ettiği görülüyor. İntihar edenlerden altısı ise 60 yaş üstünde.

. Silahla intihar edenlerin 13’ü asker ya da polis…

. Silahlı intiharlarda çoğunlukla tüfeğin kullanıldığı görülüyor. İntihar eden 73 kişiden 37’si tüfekle, 18’i tabancayla, 15’i beylik tabancasıyla, üçü de bıçakla intihar etti.

. Silahla intihar eden 11 kadının yaşı ise 15 ile 48 arasında değişiyor.  İntihar eden 11 kişiden biri 15, ikisi 16, ikisi 18, üçü 22, ikisi 25 ve biri de 48 yaşında.

. Kadın intiharlarının ise altısında tüfek, ikisinde tabanca, üçünde ise yakını olan polis ya da askerin beylik silahının kullanıldığı görülüyor.

En çok Denizli’de

Yine 73 intihar olayı incelendiğinde yedi intihar ile Denizli birinci sırada geliyor. Altı intihar ile Adana en çok intihar olayının görüldüğü ikinci il olarak dikkat çekiyor. Onları, basına yansıyan beşer silahlı intihar olayıyla Aydın, Kayseri,  dört silahlı intiharla Maraş, üçer silahlı intiharla İstanbul, Osmaniye, Mersin, Sakarya, İzmir, ikişer olayla Aksaray, Antalya, Bilecik, Kocaeli, Konya, Malatya, Zonguldak ve birer olayla Edirne, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Manisa, Muğla, Niğde, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Urfa, Yozgat izliyor…

2

Bunlar sadece ve sadece 2 ayda basına yansıyan silahlı intihar olayları… Bir örnek vermek gerekirse 2016 yılının ilk bir buçuk ayında sadece İzmir’in Torbalı ilçesinde 46 kişi ilaç içerek, yüksekten atlayarak ya da kendisini asarak ölmek istedi. Bunlardan altısı öldü, 40’ı kurtarıldı.

2009’da 150 ye yakın kişinin intihar girişiminde bulunduğu kayıtlara geçen ve dördü kadın toplam 15 kişinin öldüğü ilçede daha sonra yapılan çalışmalarla intiharlar azaltılmış. Ancak bu yıl yeniden arttığına dikkat çekiyor uzmanlar. Bu ilçede ilginç olan şey ise “intiharları önlerim” diye büro açan Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı doktorun da intihar girişiminde bulunmuş olması.

İntiharların yeniden artması üzerine Torbalı Kaymakamı Aydın Memük kolları sıvamış. 2009’daki gibi intiharların artmasının önüne geçebilmek için gerekli önlemleri almak üzere çalışmalar başlatmış Kaymakam Memük…

Torbalı koskoca Türkiye’nin bir ilçesi… Tüm Türkiye’deki intiharları tespit etmemiz mümkün değil, ancak intiharlardaki artışa dikkat çekmek istedik…

Umarız, tüm yöneticiler üç maymunu oynamak yerine konuyu masaya yatırarak Kaymakam Memük gibi azaltılabilmesi için çalışmalar yaparlar…

İyi haftalar

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN