Ersan ATAR
ANKARA – Yargıtay Başsavcılığı, eşini öldüren kocanın 18 yi la indirilen cezasını “iyihal” ve “tahrik“ten 15 yıla düşürmeye çalıştı. “Uygulanan indirimler bile çok” diyen Yargıtay Genel Kurulu ise bu istemi reddetti.
Yargıtay Başsavcılığı, ayrı yaşama kararı varken, başkalarıyla ilişkisi olduğu bahanesiyle karısını öldüren, “tahrik” indirimi ve “iyi hal” nedeniyle cezası 18 yıla düşürülen sanığa daha fazla tahrik indirimi yapılıp en fazla 15 yıl ceza verilmesini istedi.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kadın cinayetlerinde uygulanan “tahrik” ve “iyi hal” indirimlerinin daha fazla uygulanmasını isteyen başsavcılığın itirazını, “uygulanan indirimler bile çok” diyerek reddetti. Böylelikle çocuğunun yanında ayrı yaşadığı eşi N.K.’yi öldüren M.K.’ye verilen 18 yıl 4 aylık ceza kesinleşmiş oldu.
OLAY, İZMİR’DE YAŞANMIŞTI
Kadın cinayetlerinde iyi hal ve tahrik indiriminin birlikte uygulanması nedeniyle olumsuz kararlara örnek olarak gösterilen olay, İzmir’de yaşanmıştı.
İzmir Ağır Ceza Mahkemesi, önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdiği M.K.’nin cezasını “tahrik“ten 24 yıla düşürdü. “İyi hal” indirimi de uygulayıp 20 yıla indirdi.
Yargıtay l’inci Ceza Dairesi, “Tahrik indirimini biraz daha fazla uygula” deyip kararı bozunca Ağır Ceza bu kez cezayı “tahrik”ten 20 yıla, “iyi hal”den de 18 yıl 4 aya düşürdü. Yargıtay Başsavcılığı, “18 yıl 4 aya düşürmek yetmez, ‘tahrik’ten 18 yıla düşsün, ‘iyi hal‘den de 15 yıla insin” diyerek itiraz etti. Ancak Ceza Genel Kurulu, bu kadar indirimi yerinde bulmadı.
Kurul, Başsavcılığın itirazını kabul etseydi katil kocaya verilecek ceza önce “haksız tahrik”ten 18 yıla, iyi halden de 15 yıla düşecekti. Karar nihai olarak 18 yıl 4 aylık hapis cezasıyla kesinleşti.
(Sabah, 14.02.2016)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN