Geçen hafta hemen her gazetede Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 yılındaki intiharlara ilişkin verileri çarşaf çarşaf yayımlandı. Ulusal gazetelerin yanı sıra yerel gazeteler de, TÜİK’in intihar rakamlarını kendi illerine göre yorumladılar. İllerindeki artışa ya da memnuniyet içerisinde düşüşe dikkat çektiler. Ayrıca yerel ve ulusal pek çok gazetede dikkat çeken bir başka haber ise “Kadınlar depresyona daha yatkın” haberiydi… Hemen hemen bütün gazeteler “Kadınlar depresyona daha yatkın” açıklamasının üzerine atlamış… Haberi koca koca görmüşlerdi…
Kadınlar duygusal oldukları için depresyona yatkın olabilirler, ama depresyonun da bir hastalık olduğu bilinciyle çoğunluğu akılcı davranıp tedavi olmak için doktora gitmekten çekinmiyor ya da başka bir şekilde çözüm bulmaya çalışıyor… Oysa erkekler öyle mi? Üreme konusundan depresyona pek çoğunu “erkek adam” oldukları için doktora götürmek o kadar zor ki…
Sonuç olarak kadınlar depresyona daha yatkın da, ama en çok erkekler intihar ediyor ve öldürüyor… İşte bakın hafta sonu Karaman’da resmenn katliam yaşandı… 26 yaşındaki gözü dönmüş cani, 2 yaşındaki çocuğunun velayeti annesine verildi diye boşandığı 20 yaşındaki karısını, 12-13 yaşlarındaki baldızlarını, 43 yaşındaki eski kayınvalidesini ve o an orda bulunan 24 yaşındaki bir akrabalarını katletti… Sonuç: Karısı ve yakınları mezarda, kendi cezaevinde ve 2 yaşındaki çocuk ortada kaldı…
TÜİK’in intihar araştırmalarına bakıldığında, keza cinayet ya da şiddet ile ilgili istatistiklere bakıldığında erkeklerin başı çektiği görülüyor. Tersine kadın cinayetleri irdelendiğinde ise genellikle “kadının kendisini korumaya çalıştığı” görülüyor…
***
TÜİK’in açıklamasına göre, geçtiğimiz yıl 3 bin 65 kişi intihar etti… Açıklanan “intihar istatistikleri”ne göre, intihar edenlerin yüzde 74.3’ünü erkekler, yüzde 25.7’sini kadınlar oluşturdu. İntihar eden erkeklerin yarısı evli. Kadın intiharlarının erken yaşlarda gerçekleştiği görülürken erkeklerde durum tamamen tersi. Daha çok yaşlı erkekler intihar ediyor. TÜİK’e göre bir önceki yıla göre intiharlar 187 kişi azalmış! En çok intihar olayının gerçekleştiği kent 2013’te olduğu gibi 419 kişiyle İstanbul, onu 196 kişiyle İzmir izliyor. Akdeniz bölgesinde ise Adana 109 intiharla başı çekiyor…
İntihar edenlerin yüzde 50’si kendisini asıyor, yüzde 25’i ateşli silahlarla gerçekleşiyor, geri kalanı ise ilaç içerek, yüksek bir yerden atlayarak vs. hayatına son veriyor.
***
Dikkat… Borç, İşsizlik ve iflas intiharları arttı
Kim ne derse desin intiharlarda en büyük neden aile içi geçimsizlik ve maddi sorunlar…
Batık kredi cenneti haline gelen ülkemizde, bankalara kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe giren insanların sayısı her geçen gün artıyor, karşılıksız çek oranı sürekli yükseliyor.
Karşılıksız çek oranı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarken bankalara kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe giren kişi sayısı ise nisan ayı itibariyle 510 bin kişi artışla 2 milyon 586 bin 713 kişiye ulaşmış bulunuyor.
Bu bağlamda da, son zamanlarda “yoğun bir şekilde işsizlik ve iflas intiharları” dikkat çekiyor. Türkiye’de hemen her gün gündem değiştiği için bu intiharlar ulusal basına yansımıyor ya da tek tük yansıyor. Ama Türkiye genelinde yerel basın takip edildiğinde her gün işadamları ya da işten atılan işçiler, iş bulamadığı için bunalıma giren insanların intihar ettiği dikkat çekiyor. İşte son günlerde yaşanan ve gazetelere yansıyan intiharlardan birkaç örnek:
– Üçü bir arada intihar etmek istedi… İşsiz kaldıklarını ve ödeyemedikleri faturaları nedeniyle evlerinin elektriğinin kesildiğini söyleyen MU., CK ve İK isimli 3 arkadaş ellerinde benzin bidonuyla çatışa çıkarak intihar girişiminde bulundu (15 Mart 2015).
– Başçavuşun borç intiharı… Çorlu 5’inci Kolordu Komutanlığı’nda görevli Başçavuş Erol Yücetürk (40) borçları yüzünden beylik tabancasıyla intihar etti (6 Mayıs 2015).
– Araklılı tekstilci ölü bulundu. İstanbul’da tekstil işiyle uğraşan 3 çocuk babasının cesedi Sarıyer’de denizden çıktı (6 Mayıs 2015).
– Borç intiharı. Zırhlı araç teknisyeni üç çocuk babası Ali Uzun evinde silahla yaşamına son verdi. Uzun’un yüklü miktarda borcu bulunduğu öğrenildi (16 Mayıs 2015).
– Kirasını ödeyemedi, intihar etti… Bolu’da yaşayan Arif Turan, ev kirasını ödeyemediği için yaşadığı apartmanın kapısının önünde başına ateş ederek intihar etti (17 Mayıs 2015).
– Genç üniversitelinin işsizlik cinneti… Adana’da üniversite mezunu olmasına rağmen iş bulamadığı için psikolojisi bozulan genç kız, psikiyatristten çıktıktan sonra 4 katlı binanın çatısına çıkarak atladı. Genç kız boynu kırıldığı için hayatını kaybetti… (18 Mayıs 2015)
– İşsizlik bunalımı intihar ettirdi… İzmit’te işsizlik nedeniyle psikolojisi bozulan 30 yaşındaki Samet Özaydın, tabancayla başına ateş ederek intihar etti (22 Mayıs 2015)
– Polisin borç cinneti… Ankara’da maddi sıkıntılarından dolayı cinnet geçiren polis eşini ve 11 yaşındaki kızını vurduktan sonra intihar etti (23 Mayıs 2015).
– Antalya’da borcunu ödeyemeyen polis intihar etti (7 Haziran 2015).
– Seçim sabahı ölümü seçti. Bursa Yıldırım’da 2 aydır işsiz TIR şoförü genç adam (37), mutfaktaki doğalgaz borusunu ağzına sokup, başına da poşet geçirerek intihar etti (8 Haziran 2015).
– Korkunç intihar… Gaziantep’te iflas eden kişi hareket halindeki tramvayın önüne atlayarak intihar etti (11 Haziran 2015).
– İflas intiharı… Gaziantep’te Organize Sanayi Bölgesi’nde iki fabrikası bulunan ve iflas eden halı fabrikası sahibi Cuma Salik (36) adlı işadamı babasının mezarı başında intihar etti (20 Haziran 2015).
Bu yıl işte intihar vakaları böylesine dikkat çekici…
Umuyoruz, “Bir dönem iflas eden işadamları Başbakanlık kapısına gelip yazar kasa fırlatıyordu” diye siyaset yapanlar, artık ekonomik bunalıma giren ve çözüm bulamayan işadamlarının, işçilerin, işsizlerin hemen her gün Türkiye’nin dört bir yanında intihar etmelerine göz yummazlar, kulaklarını tıkamazlar… Uzmanların, “intihar vakalarının azalması için gelir adaletinin sağlanması ve aile yapısını koruyacak sosyal yapının düzenlenmesi gerekir” tavsiyelerine kulak verirler.
İyi haftalar
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN