Tütün kullanımının insan sağlığına zararlı olduğuna dair yayımlanan ilk raporun üzerinden tam 50 yıl geçti. İşte ‘tüketim’ araştırmasının verileri…
Tütün kullanımının zararlı olduğuna dair ilk resmi görüşün yayınlanmasının üzerinden tam 50 yıl geçti. Tütünün zararlı olduğu görüşü resmi olarak ilk kez ABD’de Surgeon General (ABD Kamu Sağlığı Hizmetleri Birimi Başkanı) tarafından 1964 yılında yayımlanan raporda yer almıştı.
Yılda 6.25 trilyon
Washington Üniversitesi de son 40 yıl içinde sigara kullanımının geldiği noktaya ilişkin bir araştırma gerçekleştirdi. Buna göre 1980 yılından 2012 yılına kadar geçen süre içinde sigara içen yetişkinlerin sayısı 721 milyondan yaklaşık 1 milyara çıktı. Yılda içilen sigara sayısı ise 5 trilyondan 6.25 trilyona çıktı.
Yine aynı araştırmaya göre nüfusa göre sigara içenlerin oranı ise düştü. 1980 yılında dünya nüfusunun yüzde 26’sı sigara içerken 2012’de bu oran yüzde 18.7 oldu. Surgeon General’in raporu ilk kez sigaranın akciğer kanseri ve başka hastalıklarla ilişkisi bulunduğunu ortaya koymuştu.
Daha fazla uyarı
Sigaranın tanıtımı da 50 yıl içinde en fazla değişen etmenlerden oldu. 1970’li yıllar öncesinde sigara reklamlarında, “Sigara zayıflatır”, “Sigara astıma iyi gelir” gibi ilginç iddialara yer veriliyordu. Ancak sigaranın zararları hakkında gelişen bilinç, zararlarına dair daha fazla uyarı yapılmasını sağladı.
İlk yasal uygulama 1993’te
Dünya üzerinde sigara yasağına dair ilk yasal uygulama 1993 yılında ABD’nin California eyaletinde başlatıldı. Eyalette kapalı yerlerde sigara içmek yasaklandı.
(milliyet.com.tr, 14.Ocak.2014)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN