Post image
Depresyondan çıkmak elinizde

Sad businesswoman

Hava sıcaklıklannın arttığı, doğanın canlandığı bu günlerde mevsimin tadını çıkarmak yerine hiçbir şeyden keyif almama, dikkat dağınıklığı, uykusuzluk ve iştah kaybı gibi belirtiler depresyona işaret ediyor olabilir.

Memorial Ataşehir Hastanesi ve Suadiye Trp Merkezi’nden Uz. Psk. Uğurkan Ulutürk, bahar depresyonu ile başa çıkmanın yollan hakkında bilgi verdi.

Halk arasında depresyonun daha çok kış aylarında ve kapalı havalarda görüldüğüne dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, melatonin hormonunun az salgılanması gibi biyolojik etkiler ve psikolojik faktörler nedeniyle bahar ve yaz mevsiminde de depresyon olacağını göstermektedir. Uykusuzluk Kış dönemindeki depresif belirtilerden farklı olarak, bahar ve yaz depresyonunda uyuma süresi ve iştahta artış yerine azalma, kilo alımı yerine de kilo kaybı olabilir. Gecelerin uzaması ve konser, festival gibi eğlenceli aktivitelerin ön planda olduğu yaz aylarında kişi depresif ruh haliyle başa çıkmak için alkol ve madde kullanabilmektedir.

ABD’de yaz depresyonu üzerinde yapılan bir araştırmada yazın çıkan depresyonda intihar riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bunlara ek olarak yaz depresyonu diyebilmek için rahatsızlığın mevsimsel olması ve belirtilerin en az 2 haftadır görülüyor olması gerekmektedir.

depres

İçe kapanma

Depresyonda kişi hayattan zevk alamamaya başlayabilir. Dikkat ve konsantrasyon güçlüğü yaşar. Kişi eskiden mutlu olduğu şeylere ilgi duymaz. Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, motivasyon kaybı, cinsel isteksizlik, uyku bozukluğu, aşın alınganlık, duygusallık, sabırsızlık, iştah kaybı, kilo verme ya da aşın iştahla kilo alımı görülebilir. Bu durum içe kapanma, saldırganlık, yaşamı değersiz bulma ve intihar düşüncelerine kadar gidebilir.

Hayal kırıklığına dönüşmesin

Bu dönemde gerçekçi beklentiler ve planlar önemlidir. Ertelenen işleri yapmak için beklenmeden problemler çözüme ulaştırılmalıdır. Kişi yaşamın üzerine gitmeye, baharın tadını çıkarmaya ve yeni beklentiler oluşturmaya odaklanmalıdır. Baharda ve yaz mevsimimde de mutsuz, keyifsiz olunabileceğini kabullenmek gerekir. Eğer bu ruh hali kişinin günlük işlevlerin yerine getirmesine engel oluyorsa mutlaka psikolojik destek alınmalıdır.

ÖNLEMLER

. Sabahlan erken kalkın, her gün aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen gösterin.

. Sağlıklı besinlerden oluşan doğru bir kahvaltı kan şekerinizi de dengede tutacağı için ani ruhsal değişimlerini engelleyecektir.

. Belirli aralıklarla sağlıklı atıştırmalıklar alın.

. Hareketsizlikten kaçının, günlük aktivitelerinize dikkat edin. Günde 30-40- dakika egzersize ayırın.

. Günaşın duş alın ve suyun dinlendirici etkisinden faydalanın.

(Yeni Gün, 15.05.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN