Kamil ELİBOL
ANKARA – Uyuşturucu sevkiyatlarında riski azaltmak isteyen zehir tacirlerinin kamu görevlilerini ‘kurye’ olarak kullandığı belirlendi. Bu yılın ilk 3 ayında aralarında; 5 polis, 4 asker, 2 öğretmen ve bir imamın bulunduğu 17 devlet memuru uyuşturucu taşırken yakalandı.
KORKUTAN ARTIŞ: Sentetik uyuşturucu ve tablet yakalamalarında bir önceki yıla göre “korkutan” yaşandı. Sadece 3 aylık dönemde ecstasy, captagon ve metamfetamin kullanımı ve yakalamalarında yüzde 866 artış görüldü. Bu durum, sentetik uyuşturucuların ülke içi piyasada “pazar” edinme çabasına bağlandı. Narkotik timlerine, “Bonzai gibi yeni uyuşturucu maddeleri tespit ettiğinizde kamuoyundan gizleyin” emri verildi.
YENİ TRENDLER: Emniyet Genel Müdürlüğü, uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan yeni trend ve yöntemler konusunda 81 İl Emniyeti’ni uyardı. Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya, 2015’in ilk 3 aylık döneminde ülke geneli tabii uyuşturucu (eroin ve esrar) kullanımı ve yakalamalarında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 64’lük düşüş olduğunu belirterek şu uyarıda bulundu:
“Sentetik uyuşturucu ve tablet kullanımı ve yakalamalarında ise % 866 artış görüldüğü tespit edilmiştir. Bu durum, arz talep dengesinden ziyade, 2014’de gerçekleştirilen risk analizli çalışmalardaki etkinlik ve Aralık ayından itibaren Narkotimlerin de mücadele sürecine dahliyle birlikte narkotik polisimizin sokaktaki kapasite artırımı olarak izah edilebilir.
PAZAR ÇABASI: Ancak başta metamfetamin olmak üzere sentetik uyuşturucuların ülkemiz uyuşturucu piyasasında pazar edinme çabaları, göz ardı edilmemeli ve sentetik uyuşturucuların mücadelesine ilişkin çalışmalara ağırlık verilmelidir”
KURYE İMAMLAR: Çatalkaya, alınan tedbirlerin özellikle doğudan batıya gerçekleştirilen uyuşturucu sevkiyatlarında suç örgütlerinin yeni rotalara ve riski azaltan yöntemlere yönelttiğine dikkat çekti. “Bu noktada suç örgütlerince kamu görevlilerinin uyuşturucu kuryesi olarak kullanılması en dikkat çeken tedbir ve yöntemler arasında yer almaktadır” diyen Çatalkaya yazılı talimatında şu bilgileri paylaştı:
“2014’ün ilk 3 aylık döneminde uyuşturucu kuryeliği veya kaçakçılığı yapan kamu görevlisi 12 ( 3 polis, 4 askeri personel, 1 öğretmen, 2 devlet memuru, 1 imam ve 1 diğer) iken 2015 yılının aynı döneminde bu sayısının yüzde 41 artarak 17’ye (5 polis, 4 askeri personel, 2 öğretmen, 1 imam, 1 muhtar ve 4 diğer) ulaştığı görülmektedir.”
KAMU KİMLİĞİ: Risk analizli çalışmalarda kamu kimliği ve kartı gösteren sürücülere karşı daha duyarlı olunmasını isteyen Çatalkaya, “Bunu yaparken de sürücü ve yolculara yönelik suistimallerden kaçınılmasında fayda görülmektedir” dedi.
KAMUOYUNDAN GİZLEYİN: Çatalkaya, uyuşturucu bağımlılığının doğasında var olan yeni ve farklı uyuşturucuları tatma/kullanma merakının bireyi bu tür uyuşturucuları kullanmaya sevk ettiğine vurgu yaptı. Bu isteğin arz ve talep dengesini doğurduğunu belirten Çatalkaya, sentetik kannabinoidlerin (bonzai) giderek yaygın hale gelmesinin temel nedenini kamuoyunda sürekli haber konusu edilmesine bağlayarak şu talimatı verdi:
“Bu bilinçle yeni ve ya kullanımı ülkemizde henüz yaygın olmayan uyuşturucuların tespiti halinde, operasyonel haber amaçlı olsa dahi kamuoyuyla paylaşılmaması ve uyuşturucu adının saklı tutulması gerekmektedir.”
(Sözcü, 27.04.2015)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN