Post image
Polis, Sosyal Medyadaki Eleştirilerden “Olumsuz Etkilendi”

Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, “Sosyal medyada polisle ilgili hareketlilik arttı. Polis teşkilatında da sosyal medyaya ilginin arttığını düşünüyorum” dedi, polislerin eleştirilerden olumsuz etkilendiğini söyledi.

Emniyet Teşkilatı Psikolojik Danışma ve Rehberlik başlıklı seminerde konuşan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, “hızlı şehirleşme ve ekonomik gelişmeler gibi nedenlerin insanın stresle yaşamasını kaçınılmaz hale getirdiğini, polisin de fiziki ve ruhsal yıpranmasının yüksek olduğunu” söyledi.

Özellikle son yıllarda toplumda artış gösteren boşanma, intihar gibi psikolojik temelli sorunların yazılı ve görsel basında sürekli gündeme geldiğini vurgulayan Kılıçlar, bu tür yayınların polislik gibi zaman mefhumu gözetmeksizin çalışmayı gerektiren mesleklerde fiziki ve ruhsal yıpranma riskini yükselttiğini söyledi.

“Psikolojik olarak zorlanıyorlar”
Kılıçlar, personelin zaman zaman psikolojik olarak zorlandığını açıkça gördüklerini vurguladı.

Emniyet teşkilatının silahlı bir kolluk kuvveti olarak güvenlik hizmeti sunarken, yaşanan zorlukların personelin psikolojisini etkilediğini kaydeden Kılıçlar, Türkiye’deki polis intiharı sayısının Avrupa ülkeleri ve ABD’den daha az olduğunu söyledi.

Kılıçlar, Emniyet teşkilatı olarak ihtiyaçlar doğrultusunda emniyet personeline önleyici ruh sağlığı hizmeti sunmak amacıyla rehberlik ve psikolojik danışma birimleri kurduklarını anlattı.

“2001 yılından rakamları ele alırsak, intiharlarda azalma var. 2001 yılında 41 personelimiz intihar etti. Bunun orantısal ifadesi yüz binde 23,76. Bu biraz yüksek bir oran. 2002 ve 2003 yıllarında intihar oranı yüz binde 12-13’lere düştü. 2005’te yüz binde 9’a düşmüş.”

“Yılda ortalama 20-25 personelimiz intihar ediyor. 2013 yılına gelindiğinde bu sayı bizi de çok üzecek şekilde 40’a çıktı. 2013’te maalesef 40 personelimiz intihar etti. Geçen yıl 24, 2011’de 29 personelimiz intihar etti. 2013’te oransal olarak yüz binde 16 civarında. Bu yılı ve 2001 yılındaki yüksek oranı çıkartırsak aşağı yukarı bizim polis teşkilatının intihar oranı yüz binde 10 civarında. Diğer ülkelere baktığımızda düşük bir oran.”

“Sosyal medyada hareketlilik arttı”
Kılıçlar, sosyal medyadaki olumsuz yorum ve tartışmaların 2013’te polis intiharlarını artırmış olabileceğini savundu:

“İntihar sayısındaki artışla ilgili ne olduğuyla ilgili belirgin bir şey yok. Ülkemizde Allah’a şükür bir ekonomik kriz yok. Terörle ilgili çözüm süreciyle ilgili polis teşkilatı açısından iyi bir dönem yaşanıyor diyebiliriz. En azından biz bu sene hiç terör yüzünden şehit olmuş polisimizin cenazesine gitmedik.”

“Kendi kanaatim, ‘Bu yıl farklı olarak ne oldu derseniz’ sosyal medyada polisle ilgili hareketlilik arttı. Polis teşkilatında da sosyal medyaya ilginin arttığını düşünüyorum bu yıl.”

“Özellikle intihar olayları sosyal medyada polisle ilgili kurulan forumlarda çok tartışıldı. Orada çok fazla yorum yapıldı. Bunu bilim adamlarımız tartışacak. Ama intihar sayılarını bu konunun olumsuz etkilediğini düşünüyorum.”

(bianet.org, 25 Kasım 2013)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN