Önder Yılmaz
Ankara – MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin hayatı kitap oldu. Ketum olmasıyla bilinen MHP liderini anlatan kitapta, ilginç bilgilere yer verildi. Ülkücülere solcuların bile okumakta zorlandığı Marks’ın Kapital’ini okutan Bahçeli’nin ismi ise babasının rüyasından geliyor.
‘Türkmen Beyi Devlet Bahçeli’ isimli Kitapta MHP liderinin bilinmeyen yönleri anlatılıyor.
1980 öncesinde ülkücü hareket içinde yer alan Oğuzdan Cengiz’in kaleme aldığı kitap, Cahit Sıtkı Tarancı’nın, “Memleket İsterim” isimli şiiriyle başlıyor.
‘Evliliğe vakit var’
Kitapta “ketum”, “itidalli” ve “temkinli” karakter özelliklerine sahip olduğu belirtilen Bahçeli’nin, olaylara üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra ‘telaşa kapılmayarak’ tepki verdiği anlatılıyor.
Bahçeli’nin mensubu olduğu Fettahoğulları aşiretinin 134 ayrı soyadı taşıdığı vurgulanan kitapta, Bahçeli’nin soyadının ise Osmaniye’nin Bahçe ilçesinden geldiği anlatılıyor.
Hayatı boyunca evlenmeyen Bahçeli’yi yakınlarının evlendirme girişimlerinin de anlatıldığı kitapta, ağabeyi Turan Bahçeli, bu konuda “Biz çok diyoruz da hele vakti var diyor. Zamanla aday tespitlerimiz de olmuştu” diyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin’in ise bu konudaki anaları şöyle:
“Annesi evlilik işini pratiğe geçirecekti; ancak, rahmetli oldu. Kendisi seçim gezisindeyken annesinin vefatını duydu. Evlilik teşebbüsünün birinde de 1991 seçimleri devreye girdi. 1987’den beri her izdivaç teşebbüsünde bir olağanüstü olay olmuştur.”
Kitaptaki anlatımlara göre Bahçeli, kardeşlerinin fabrika kurup “birlikte iş yapalım” tekliflerini ise “Ben uğraşamam, emeğim olmayınca ortak olmam uygun değil” diyerek reddetmiş. Kitaptaki bilgilere göre Bahçeli’nin Osmaniye çarşısında kiraya verdiği bir dükkânı, Ankara’da miras kalan bir dairesi ve Datça’da yazlığı var. Kitaba göre, şehit ailelerine yardım, öğrencilere özel burslar, TSK Vakfı’na, Darüşşafaka’ya bağışlar ve yaptırdığı camileri gizli tutan Bahçeli, emeklilik maaşına dokunmadan şehit ailelerine veriyor.
Ağlayarak istifa etti
Kardeşi Servet Bahçeli, Devlet isminin ilginç hikâyesini şöyle anlatıyor:
“Babam rüya görmüş. Biri rüyasında ‘Allah zengin bir devlet nasip etsin’ demiş. Benim adımı ‘Servet’, küçüğümün adını ise ‘Devlet’ koymuş. Büyüğümüz de Türk birliğini temsilen Turan olmuş.”
Bahçeli, 1987’de MHP’ye girerken sabah 06.00’da daktiloda yazılan Gazi Üniversitesi’ndeki akademisyenlik görevinden istifası sonrasında Rıza Müftüoğlu, Tuğrul Türkeş, Ali Güngör gibi isimlerle sarılarak ağlamış. MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, Bahçeli hakkında şunları anlatıyor:
“O dönem Marksistlerin temel el kitabı olan Kapital’i Devlet Bey’in tavsiyesiyle okuduk. Bize solun fikrini soldan daha iyi bilmemizi telkin ederdi. Nitekim faydasını da gördük.”
Sevdiği 38 şarkı
Kitabın son bölümünde Devlet Bahçeli’nin sevdiği şarkı ve türkülere yer veriliyor. Bahçeli’nin, Ferdi Tayfur’u çocukluktan beri verdiği hayat mücadelesi nedeniyle sevdiği belirtilirken Hafız Memduh, Melihat Gülses, Nesrin Sipahi, Mustafa Sağyaşar, Orhan Hakalmaz, Müzeyyen Senar’ın da aralarında bulunduğu birçok sanatçının sesinden sevdiği şarkı ve türkülerin listesi de bulunuyor.
Kitapta son dönemde kimsenin takım elbise dışında bir kıyafet giydiğini görmediği Bahçeli’nin lise yıllarında futbol oynadığı dönemde şortlu fotoğrafı ile doğduğu evin bahçesinde şalvarlı yöresel kıyafetle çektirdiği fotoğraflar da yer alıyor. (Milliyet, 17.07.2014)
Türkmen Beyi Devlet Bahçeli
Oğuzhan Cengiz
Bilgeoğuz Yayınları-Biyografi dizisi
620 sayfa/25.00 TL
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN