Post image
İsrail bombaları 44 yıl geri götürdü

 

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan rapor İsrail’ in 8 aylık operasyonunun Gazze’e yol açtığı yıkımın bilançosunu ortaya koydu. Düşen bombalar bölgeyi 44 yıl geriye götürdü, yeniden inşa yıllar alacak.

İsrail’ in Hamas’ a yönelik saldırıları sürerken Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir değerlendirmeye yerle bir olan Gazze için korkutan bir bilanço ortaya çıkardı. Buna göre yüzden fazla kamyondan oluşan bir filonun Gazze’yi yaklaşık 40 milyon ton molozdan temizlenmesi 15 yıl sürecek ve 500 ile 600 milyon dolar arasında bir maliyete yol açacak.

BM Çevre Programı tarafından yayınlanan değerlendirmeye göre Gazze’ de 137 bin 297 bina hasar gördü, ki bu rakam toplamın yarısından fazla. Bunların dörtte birinden biraz fazlası yıkıldı, yaklaşık ondan biri ağır hasar gördü ve üçte biri de orta derece tahrip edildi.

Değerlendirmeye göre, ne kadarının geri dönüştürülebileceğine bağlı olarak, molozları dökmek için 250 ile 500 hektarlık (618-1235 dönüm) devasa bir depolama alanı gerekecek.

40 milyar dolarlık yeniden inşa

Mayıs ayında BM Kalkınma programı ( UNDP ), Gazze’ de savaş sırasında yıkılan evlerin yeniden inşasının en iyimser senaryoda 2040 yılına kadar sürebileceğini ve bölge genelinde toplam yeniden inşanın 40 milyar dolara mal olabileceğini açıklamıştı. Gazze’nin rehabilitasyonunda yönelik erken planlama için fon yaratma çabalarının bir parçası olarak yayınlanan bu değerlendirme, çatışmanın bölgedeki sağlık, eğitim ve refah seviyelerini 1980’ deki seviyelere getirebileceğini ve 44 yıllık kalkınmayı tamamen silebileceğini ortaya koydu.

Gazze’ de bulunan BM yetkilisi Guardian’ a verdiği demeçte, “Altyapıya verilen zarar çılgınca. Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ ta hasar görmemiş tek bir bina bile yok. Gerçek topoğrafya değişti. Eskiden olmayan tepeler var. İsrail’in attığı 1 tonluk bombalar gerçekten de coğrafyayı değiştiriyor’’ dedi.

 Moloz yığınlarında bombalar patlıyor

BM Raporuna göre sadece evler değil okullar, sağlık tesisleri, yollar, kanalizasyonlar ve diğer tüm kritik altyapı da büyük zarar gördü. UNDP, Gazze’ nin yeniden inşasının olası maliyetinin ocak ayında BM ve Filistinli yetkililer tarafından yapılan tahminlerin iki katı olduğunu ve her geçen gün arttığını duyurdu. Gazze Sivil Savunma Kurumu, moloz dağlarının ‘’her hafta 10’dan fazla patlamaya” yol açan patlamamış mühimmatla dolu olduğunu, bunun da daha fazla ölüme ve uzuv kaybına neden olduğunu açıkladı.

Nisan ayında, Irak’taki Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi eski şefi Pehr Lodhammar, bombaların ortalama yüzde 10’unun ateşlendiğinde patlamadığını ve mayın temizleme ekipleri tarafından çıkarılması gerektiğini söyledi. Yıkılan binaların yüzde 65’inin mesken olduğunu belirten Lodhammar, yıkılan ya da hasar gören binalarda gömülü olan mermi, füze ya da diğer silahlardan kaynaklanan tehtit nedeniyle binaların temizlenmesi ve yeniden inşasının yavaş ve tehlikeli bir iş olacağını söyledi.

(Oksijen, 19-25 Temmuz 2024)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN