ESRA ALUS, DAMLA GÜLER, GÖKHAN KARAKAŞ, MERT İNAN, DAMLA YUR
İstanbul – Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) önceki gün verdiği kararın ardından Balyoz Davası hükümlülerinin avukatlarının yeniden yargılama ve infazın durdurulması için yaptığı başvuruları değerlendiren Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 236 sanığın hepsinin tahliyesine karar verdi. Kadınlardan oluşan mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi kararının tüm hükümlüleri etkilediğini belirtti. Tahliye kararıyla sanık yakınları cezaevlerine koştu.
Kararda mağduriyet vurgusu
Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davasında 230 sanığın haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararının ardından sanık avukatları dün sabah (19 Haziran) erkenden harekete geçti. İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’na gelen avukatlar, yeniden yargılama ve infazın durdurulması talebinde bulundu. Öğlen saatlerinde 81 sanık hakkında tahliye talebi yapılmıştı ve arada AYM’nin kararı da Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.
Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam, üye hakimler Mübeccel Saraçoğlu ve Gülperi Güneş’ten oluşan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti karar vermek üzere toplandı ve saat 15.50 sıralarında 236 sanık hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme heyeti kararında şu ifadelere yer verdi:
“Yargılamanın yenilenmesine, sadece bir kısım hükümlülerce Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuş ise de Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında, ihlalin tüm hükümlüleri etkilemesi nedeniyle ölmüş Murat Özenalp dışındaki tüm hükümlüler yönünden yargılamanın yenilenmesine, Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın içeriği, hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada hükümlülerin mağduriyetine neden olabileceğinden hükümlüler hakkında infazın durdurulmasına, haklarında yakalama kararı bulunan hükümlüler Aşkın Öztürk, Mehmet Cem Çağlar, Ramazan Kamuran Göksel, Osman Başıbüyük, Osman Fevzi Güneş, Emin Hakan Özbek hakkındaki yakalama kararlarının kaldırılmasına, bir kısım hükümlüler hakkında infaz aşamasında Cumhuriyet Savcılığı’nca yakalama kararı çıkarıldığı ve bu hükümlülerin henüz cezalarının infazına başlanılmadığı anlaşıldığından, ceza infaz kurumunda olan ve cezalarının infazına başlanılan hükümlülerin tahliyelerine…”
Önce tatile gideriz- Balyoz davasının bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi Nilgül Doğan, “Sessiz Çığlık’ın işi devam edecek. Adalet yerini bulana kadar mücadele edeceğiz. Durup köşeye çekilmek yok. Ancak eşimle önce bir tatil yaparız. Karadeniz turu yapmak istiyor. Artık Karadeniz mi olur Akdeniz mi olur bilmiyorum” diye konuştu.
Aileler Silivri’ye koştu
Tahliye kararının açıklanmasının ardından sanık yakınları, başta Silivri cezaevi olmak üzere sanıkların tutuklu bulunduğu cezaevlerine akın etti. Silivri Cezaevi’nde saat 16.00’dan itibaren toplanmaya başlayan sanık yakınları, birbirlerine sarılıp “Hayırlı olsun” temennisinde bulundu. Sanık yakınlarının çoğu, karara hâlâ inanamadıklarını söyledi.
Balyoz davası sürecinde hayatları boyunca birbirlerinden ayrılmayan tek yumurta ikizleri, emekli tuğamiraller Hasan ve Hüseyin Hoşgit’in eşleri de cezaevinde bekleyenler arasındaydı. Hasan Hoşgit’in eşi Aynur Hoşgit ve Hüseyin Hoşgit’in eşi Ufuk Hoşgit eşlerinin tahliyesi için “Bu kez onları almadan gitmeyeceğiz” dedi.
‘Işığım şimdi yeniden yanacak’
Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun eşi Sema Otuzbiroğlu, “Akşam hiç uyku bile uyumadım. Allah’a şükür, bugünlerimiz bitiyor. 3,5 yıldır evim karanlıklar içindeydi. Işığım şimdi yanacak. Allah herkesi iftiradan korusun” dedi.
Emekli Tümamiral Mücahit Şişlioğlu’nun eşi Yeşim Şişlioğlu ise “Süreç o kadar uzamıştı ki şu kapıdan çıktıkları ana kadar tahliye olduklarına inanamayacağız. Eşimin devre arkadaşı arayarak tahliye haberi verdi. O zaman inanmadım, şimdi buradayım, hâlâ inanamıyorum. Allah kimseyi sevdiğinden ayırmasın” diye konuştu. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz, “Açık denizleri çok özlediğini söylüyordu. Herhalde denize açılırız. Mutluyuz ama temkinliyiz” dedi.
Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek’in avukat kızı İrem Çiçek ise duygularını şöyle paylaştı: “Bir kez daha bu acıların bu sıkıntıların yaşanmamasını umut ediyoruz. Bunun için de bu davanın ve buradan çıkan kararların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çok uzun zamandır hiç görmedikleri evlerini görecekler. Bunu düşünmek, hayal etmek şu an çok zor.”
Darbe suçundan yargılandılar
Balyoz darbe planı davasında aldıkları 13-20 yıl hapis cezası kesinleşen ve 4,5 yıldır hapis yatan askerler, “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanıklar, ‘eksik teşebbüsten’ 13-20 yıl arası hapis cezası almıştı.
(Milliyet, 20.06.2014)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN