İspanya merkezli mültecilerle dayanışma örgütü Open Arms (Açık Kollar) bir açıklama yayımlayarak 2023 yılında her gün 8’den fazla insanın Akdeniz’i geçmeye çalışırken boğularak öldüğünü açıkladı.
Akdeniz’de mültecileri kurtarmak için çalışan örgütün sosyal medyada yaptığı açıklamada, 2014’ten bu yana 28 bin 216’dan fazla yaşamın Akdeniz’in dönüştüğü devasa su mezarlığına gömüldüğü belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
HEPSİ AB VE HÜKÜMETLERİNİN KURBANI
“Onlar insan, onlar isimsiz ölüler, onlar denizde insan hayatını kurtarmayı kasten reddeden ve vicdansız diktatör rejimlerin suiistimallerini, işkencelerini ve cinayetlerini finanse etmeye devam eden Avrupa hükümetlerinin ve AB kurumlarının masum kurbanları.
Bugün, anne, baba, çocuk, kız kardeş, arkadaş olan ve yasını tutmak ve onlara bir çiçek getirmek için gidebilecekleri bir mezara sahip olacak kadar bile şanslı olmayan tüm o insanları ve ayrıca alaycı ve insanlık dışı kararların ölümcül sonuçlarına maruz kalan tüm çatışmaların tüm masum kurbanlarını hatırlamak istiyoruz. Grubumuza katılın. Size ihtiyaçları var.”
UNICEF’de daha önce yaptığı açıklamada, bu yaz Orta Akdeniz’de ölen ya da kaybolanların sayısının 3 kat arttığını bildirmişti…
Afrika’dan “daha iyi bir hayat” arayışı için yola çıkan düzensiz göçmenlerin rotası haline gelen Orta Akdeniz’de yaşamını yitiren ya da kaybolanların sayısının bu yaz, bir önceki yıla göre 3 kat arttığı açıklandı… Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF) yapılan yazılı açıklamaya göre Orta Akdeniz, en tehlikeli göç rotalarından biri olmayı sürdürüyor.
Yılbaşından bu yana Orta Akdeniz’i aşarak yanında ebeveynleri ya da bir yakınları olmadan İtalya’ya ulaşan çocukların sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artarak 11 bin 600’e çıktı.
Ayrıca haziran-ağustos döneminde aralarında çocukların da bulunduğu en az 990 kişi, bu rotada ya yaşamını yitirdi ya da kayboldu. Bu sayı geçen yıl aynı dönemde ölen ya da kaybolan 334 kişiye kıyasla 3 kat arttı.
Bazı tekne kazalarının kayıt altına alınmaması nedeniyle bu rakamın daha da yüksek olabileceği belirtiliyor.
“Akdeniz, çocuklar ve gelecekleri için bir mezarlık oldu”
Açıklamada görüşlerine yer verilen UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Regina De Dominicis, “Akdeniz, çocuklar ve gelecekleri için bir mezarlık oldu. Sığınma ve güvenlik arayışındaki çocukların sayısındaki artış, politika tercihlerinin ve yozlaşmış göç sisteminin bir sonucudur” değerlendirmesinde bulundu.
Göçmenlerin varış yeri: Lampedusa
Orta Akdeniz’i geçen göçmenler, Kuzey Afrika’ya yakın olan İtalya’nın Lampedusa Adası’na varıyor.
İtalya İçişleri Bakanlığının verilerine göre, bu yıl 1 Ocak-27 Eylül döneminde Ada’ya teknelerle 133 bin 131 düzensiz göçmen geldi, 2022’nin aynı dönemi için bu sayı 70 bin 320 olarak kayıtlara geçti.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni hükümeti, daha önce 22 Eylül’de resmi gazetede yayımlanan genelgeyle, sığınma talebinde bulunanlardan haklarındaki süreç sonuçlanıncaya kadar gözaltında kalmamaları için 4 bin 938 avroluk mali teminat istenmesi kararını almıştı.
(Evrensel 01.11.2023, https://turkish.aawsat.com 29.09.2023)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN