Bilge ÜÇER
Liv Hospital Samsun Psikiyatri Kliniği’nden Uzm. Dr. Arda Kazım Demirkan, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla depresyon hakkında açıklamalarda bulundu. Depresyon ve geçici mutsuzluğun, insanların zihinsel sağlıklarını etkileyen iki farklı durum olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Arda Kazım Demirkan, “Ancak aralarındaki farkı anlamak önemlidir, çünkü biri geçici ve normal bir duygu durumu iken diğeri ciddi bir zihinsel sağlık sorununu ifade eder” dedi.
Geçici mutsuzluğun hayatın doğal bir parçası olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Demirkan, “Herkes zaman zaman üzüntü, hüzün veya hayal kırıklığı yaşar. Bunlar genellikle stresli bir olayın ardından ortaya çıkar ve zamanla kendiliğinden düzelir. Örneğin, bir ilişki veya iş kaybı, sevilen birinin ölümü veya bir hedefe ulaşamama gibi faktörler geçici mutsuzluğa neden olabilir. Bu tür duygusal tepkiler normaldir ve genellikle kişinin günlük işlevselliğini etkilemez” diye konuştu.
GÜNLÜK YAŞAMINIZI ETKİLEYEBİLİR
Depresyonun ise daha karmaşık bir durum olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Demirkan, şunları söyledi:
“Depresyon, uzun süreli bir düşük ruh hali, umutsuzluk ve ilgi kaybıyla karakterize edilen bir zihinsel sağlık sorunudur. Depresyon kişinin günlük yaşamını, işlevselliğini ve genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Depresyon belirtileri arasında sürekli üzgün hissetme, enerji eksikliği, uyku sorunları, iştah değişiklikleri, konsantrasyon güçlüğü, umutsuzluk hissi, intihar düşünceleri ve ilgi kaybı bulunabilir. Depresyon, belirli bir olaya bağlı olmayabilir ve bazen açık bir neden olmadan ortaya çıkabilir. Bu yüzden profesyonel yardım ve tedavi gerektirebilir.”
CİDDİ SONUÇLAR YARATABİLİR
Geçici mutsuzluk ve depresyon arasındaki farkı anlamanın, insanların kendi duygusal durumlarını değerlendirmelerine ve gerekirse uygun yardımı aramalarına yardımcı olduğunu belirten Uzm. Dr. Demirkan, “Geçici mutsuzluk genellikle zamanla düzelirken, depresyon genellikle uzun süreli bir durumdur ve profesyonel yardım gerektirebilir. Depresyon, bir kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir” diye konuştu.
(Gazete Gerçek, 11.10.2023)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN