Umut Vakfı’nın 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle kamuoyunun konuya dikkatini çekmek ve toplumun bilinçlenmesi amacıyla düzenlediği ödüllü “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” konulu Afiş Yarışması’nı kazananlara ödülleri törenle verildi. Törende; bireysel silahsızlanmaya katkıda bulunanlara da “katkı” plaketleri verilirken Afiş Yarışması’nda ödül alanların da oralarında bulunduğu afişlerden bir sergi açıldı.
Şiddet, Bireysel Silahlanmanın önlenmesi ve anlaşmazlıklarda hukukun üstün kılınması için mücadele eden Umut Vakfı’nın 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü töreni İstanbul’da Point Hotel Barbaros’ta yapıldı.
Törende bir konuşma yapan Umut Vakfı Başkanı Özben Önal, Maçka Demokrasi Parkı’nda öğle saatlerinde evlatlarını katil kurşunlarla kaybeden ve mağdur olan ailelerle birlikte “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” etkinliği yaptıklarını ve kırmızı halı üzerine ayakkabılar, karanfiller ile öldürülen çocuk ve gençlerin fotoğraflarını bırakarak magandaları, düşüncesizce silah kullanan şehir eşkıyalarını, bireysel silahlarla insanları öldürenleri sessizce protesto ettiklerini belirtti.
Bu etkinlikte; kamuoyun, “bireysel silahlanmaya, bireysel silahlarla işlenen cinayetlere sessiz kalma” çağrısında bulunduklarını bildiren Önal, 29 yıl önce de kendilerinin böylesine büyük bir acıyı yaşadıklarını, insanların silaha ulaşımının zorlaştırılması, masum insanların bireysel silahlarla öldürülmesinin önüne geçilmesi için mücadele ettiklerini söyledi.
Törende daha sonra da Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Fikret İlkiz bir konuşma yaptı. İlkiz; bireysel silahlanmadaki artışın sorgulanması gerektiğini vurgulayarak “Bireysel silahlanmadan kimse vaz geçmiyor. Zihniyetimizi sorgulamalıyız. Bakın bu yıl 24 Eylül tarihine kadar medyada 2 bin 824 silahlı şiddet olayı yaşandığı haber olmuş. Bu olaylarda; bin 595 kişi ölmüş, 3 bin 132 kişi yaralanmış” dedi. İlkiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vakıf olarak 2014 yılından beri çetele tutuyoruz. Kaynağımız ise medya. Ama gerçek rakamların çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Şiddet olaylarında; geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda yüzde 9 artış olmuş. 9 yılda ise bireysel şiddet yüzde 88.39 artmış…
Hemen her gün ülkemizde yaşanan, bu vahşet ve şiddet olayları, kaza, maganda, yorgun mermi denilen ‘katil kurşunlarla’ birlikte yaşamak bizlerin kaderi değildir, olmamalıdır.
Gözümüzün önünde masum insanların öldürülmesine kimse seyirci kalmasın. Bir kez daha yaşam hakkına dikkat çekiyoruz. Yaşama hak tanımak istiyoruz. Yetmiyor, ama olsun tek başımıza kalsak bile çalışmalarımızı sürdüreceğiz…
Yıllar sonra; gözünüzün önünde bu kadar insan öldürülürken siz ne yaptınız diye bize bir soran olursa Umut Vakfı olarak bizlerin verilecek bir cevabı var.
Sorumluluğumuz gereği bireysel silahsızlanma günü olarak kabul ettiğimiz 28 Eylül tarihini evrensel bir güne çevirelim. Yaşam hakkı dünyanın her yerinde korunsun.
Dünyada 28 Eylül bireysel silahsızlanma günü olsun…
Gözünüzün önünde bu denli şiddet yaratan insanlar birbirini boğazlarken siz ne yaptınız diye soran olursa verilecek cevabımız olsun.”
Dünyada da yayılan şiddete ve kadına yönelik şiddete dikkat çeken İlkiz, “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi gerekirken neden durmadığı sorgulanmalıdır. İstanbul Sözleşmesinden cayan ülkemizde silahlar sık sık kadınları kendi evlerinde öldürme, tehdit etme ve korkutma aracı olarak kullanılmaya devam ediyor” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra; 101 katılımcının 204 afiş tasarımıyla katıldığı Umut Vakfı 25’inci “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” konulu Afiş Yarışması’nı kazananlara ödülleri verildi.
Dr. Öğr. Üyesi Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Doç. Dr. Remziye Köse Özelçi, Dr. Öğr. Üyesi İpek Torun, Umut Vakfı Başkanı Özben Önal, Umut Vakfı Üyeleri Prof. Yasemin Giritli İnceoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Gökmen Karadağ ve Avukat Fikret İlkiz’den oluşan Seçiciler Kurulu, 5 Eylül 2022 Pazartesi günü yaptığı değerlendirme toplantısında;
– İlknur GÜNAYDIN’ın “İZ’İN OLMASIN” başlıklı afiş çalışmasını “birincilik”le ,
– Batuhan DİKYAR’ın başlıklı afiş çalışmasını “ikincilik”le,
– Kadir KELEŞ’in “25ERZ25” rumuzlu afiş çalışmasını “üçüncülük”le ödüllendirmişti
Kurul toplantıda; katılımcılardan Betül ÖZEL’in “Şiddet Çözüm Değildir” başlıklı afiş çalışmasını “mansiyon”a, Ömer ÇAM’ın “Duvardaki İz” başlıklı afiş çalışmasını ise “jüri özel ödülü”ne layık gördü. Ayrıca 1 yıl önce Trabzon’da bir maganda tarafından ateşlenen silahtan çıkan “katil kurşun”la yaşamdan koparılan Emir Yuşa Atıcı’nın annesi Asiye Atıcı’nın afiş çalışmasına da Nazire Dedeman Ödülü verilmesi kararlaştırmıştı.
Törende; Asiye Atıcı‘ya Nazire Dedeman Ödülü ile Afiş Yarışması’nda çalışması birinciliğe değer görülen İlknur Günaydın‘a ödülü Umut Vakfı Başkanı Özben Önal tarafından verildi.
“Hedefin Barış Olsun” afişiyle ikinciliği kazanan Batuhan Dikyar‘a ödülünü Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Fikret İlkiz verirken, üçüncülüğü kazanan Kadir Keleş‘e ödülünü Seçiciler Kurulu Üyesi ve Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remziye Köse Özelçi sundu.
“Şiddet Çözüm Değildir” başlıklı afiş çalışmasıyla Seçiciler Kurulu’nun “mansiyon”a değer gördüğü Betül Özel, ödülünü Umut Vakfı Başkanı Özben Önal’ın halefi Lal Yüksel’den alırken “Duvardaki İz” başlıklı afiş çalışmasıyla “jüri özel ödülü”ne layık görülen Ömer ÇAM ödülünü Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akcan‘dan aldı.
Afiş yarışmasını kazananlara ödüllerinin verilmesinden sonra da bireysel silahsızlanmaya; yaptıklarıyla katkıda bulunduklarına inanılan kişi ve kurumlara ödülleri sunuldu.
Trabzonspor’un şampiyonluğu sürecinde taraftarlarıyla birlikte “Mutluluğa kurşun sıkma” çağrısında bulunan ve bunun bir kampanyaya dönüştürülmesini sağlayarak kutlamaların silah kullanılmadan, horonlar çekilerek bir şölene dönüştürülmesine katkılarından dolayı Trabzonspor’a ve Başkanı Ahmet Ali Ağaoğlu’na katkı plaketi verildi. Ayrıca Trabzonlu gazeteci, DHA muhabiri Selay Saykal’da bu konuda yaptığı sorumlu habercilikle, bireysel silahsızlanma, silahın tehlikelerine dikkat çektiği için katkı plaketiyle ödüllendirildi. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersan Küçük‘e de “Mutluluğa kurşun sıkma” kampanyasında haberlerin gazetelerde ortak bir şekilde kullanılması için harcadığı emek nedeniyle katkı plaketi verildi. Ağaoğlu’na ödülünü Özben Önal sunarken Saykal’ın ödülünü Yönetim Kurul Üyesi Damla Soyuer, Küçük‘ün ödülünü de Fikret İlkiz verdi.
Ve Aksaray’da evladının düğününde kurşun sıkanlara “Mutluluğa kurşun sıkma” diyerek müdahale edip, engelleyen ve bu yüzden çıkan tartışmada yaralanan Ramazan Yeşilgöz de katkı plaketiyle onurlandırılırken Mardin Kızıltepe’de kardeşinin düğününde “Düğünümüzde silah kullanmak kesinlikle yasaktır” pankartı astırarak aşiret düğününde örnek davranış sergileyen Mehmet Salih Erboğan’a da katkı plaketi sunuldu.
Umut Vakfı’nın 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde Maçka Demokrasi Parkı’nda düzenlediği “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü” ve Point Hotel’de düzenlediği Afiş Yarışması Ödül Töreni’nden bazı enstantaneler:
İyi haftalar
Umut Vakfı
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN