Adem KESENEK
Avukat İbrahim Yapıcı, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi raporuna göre AİHM’e yapılan başvurularda Türkiye yüzde 18 ile dünyada ikinci sırada yer alıyor. Yargı sistemi, o kadar hakkaniyetsiz ve yetersiz ki insanlar, çareyi AİHM’den bekliyor” dedi.
İnsanlar haklarını kullanamıyor
Ekonomik ve sağlık sorunları, eğitim ve toplumsal baskı gibi nedenlerden dolayı insanların haklarını kullanamadığını dile getiren Yapıcı, “Eleştirel boyutta hükümetin yanlış politikaları göz önüne gelirken sorunlar topluma indirgenmiyor veya tartışılmıyor. Hükümet son yıllarda bir statü savaşı başlattı. Bu savaş neticesinde menfaati olanlar bir tarafa çekildi, standart yaşamaya çalışanlar ise elinde olan haklarını kaybetmemek için farklı bir beklentiye girmeden sadece kendilerini müdafaa etmeye çalıştılar” açıklamasını yaptı.
Toplumdaki algıyı kırmamız gerekiyor
Yapıcı, “Toplumun kanaat önderleri veya farklı siyasal gruplara bağlı insanlar bu durumu çözmeye çalışırken aksi yönde gelişmeler yaşandı. Bir kişi, bir şeyi eleştirdiğinde eleştirdiği kişiden tepki görmesi gerekirken, aksine eleştirdiği kişinin savunucuları tarafından tepki görüyor. Örneğin kadın cinayetlerinden bahsettiğimizde karşımıza ‘O saatte orada ne işi vardı, bu kıyafeti neden giydi, o insanlarla neden arkadaştı’ gibi kalıplaşmış tepkiler geliyor. Öncelikle toplumdaki bu algıyı kırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İşçiler, genç avukatlar, sağlık çalışanları en büyük mağdurlar
Yapıcı, hak ihlallerinin sıradanlaştığını ve en büyük hak ihlalinin ekonomik anlamda yaşandığının altını çizdi. “İnsanların amacı ve gayesi geçimini idame ettirecek parayı kazanmak. Mağdur olan kişinin elinde çok büyük getirisi olan bir şey olduğunda gücü yeten, ona baskı uygulayabiliyor, elindeki siyasi veya toplumsal gücü kullanarak emeğini çalıyor. Günümüzde işçiler, genç avukatlar, sağlık çalışanları bunun en büyük mağdurları” değerlendirmesinde bulundu.
Düşünmenin bir hak olduğunu ve Anayasa ile güvence altına alındığını sözlerine ekleyen Av. İbrahim Yapıcı, “Düşünce gibi ifade özgürlüğü de bir hak. Düşündüğünü söyleyen kişinin başına neler gelebileceğini herkes biliyor” dedi.
(Gaziantep Sabah, 28.03.2022)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN