Yazar ve yönetmen Ümit Kıvanç‘ın uzun süre emek verdiği filmi “Hafıza Yetersiz- Hrant Dink İçin Bir Film‘in ilk gösterimi yapıldı.
Film, cinayetin 15. yılında, Hrant Dink’i hedef haline getiren tutkusuna; kendi sesinden dinleyeceğimiz Türkiye ve dünya hayaline ışık tutuyor.
Bir saatlik film gösteriminin ardından Zeynep Sungur’un moderatörlüğünde Fethiye Çetin, Ümit Kıvanç ve Arat Dink’le kısa bir söyleşi yapıldı.
Söyleşinin moderatörlüğünü yapan, Hrant Dink Vakfı İletişim Koordinatörü Zeynep Sungur, Hrant Dink’in yaşamı boyunca savunduğu değerleri böyle güzel bir belgeselde bir araya getirdiği ve bu belgeselle hafızalarımıza seslendiği için Ümit Kıvanç’a teşekkür etti.
Fethiye Çetin, “Bu topraklarda 3.000.000 nüfustan cumhuriyete geçerken 300.000 olduk. O üç yüz bini de tükettiler, atalarımın ürettiğini de tükettiler” diyerek yaraya işaret eden Hrant Dink’in, en katı kalplere dahi kolaylıkla ulaşabilen lügatiyle, barışçıl bir geleceği nasıl kuracağımızı gösterdiğini hatırlattı.
İçinden geçilemeyen acıların, tutulamayan yasların bizi korku, öfke ve şiddet sarmallarına nasıl hapsettiğini yıllardır tecrübe ettiğimizi söyleyen Fethiye Çetin, “bu çözümsüzlüğü nasıl aşarız” sorusunu soran Hrant Dink’in bu soruya verdiği cevapla konuşmasını tamamladı: “Bellek değiş tokuşu, konuşma, diyalog, ve bunların olmazsa olmaz koşulu ifade özgürlüğü ile … Çünkü biz birbirimizin doktoruyuz. Sen benim doktorumsun, ben senin…”
Ümit Kıvanç, bu filmi neden yapmak istediğini şu sözlerle açıkladı: “Böyle bir borcumuz olduğunu da düşünüyorum, ancak şimdi yapabildim; daha önce Hrant Dink’in konuşmalarıyla günler geçirecek cesaretim yoktu. Hrant Dink yazmaktan çok konuşan bir insandı; sesiyle mimikleriyle, kaşını gözünü oynatışıyla söylediklerini bir bütün olarak hissediyoruz. Yazıları da kalıcı ama onun o canlı varlığı başka bir şeydi, o da filmle aktarılabilirdi.”
Kıvanç filmin isminin öyküsünü de anlattı:
“Filmde bir sekans var, orada Hrant Dink’in arkasındaki bilgisayarda “memory is too low for word” (word programını açmaya hafıza yok) yazıyor; ben onu ‘sözlere yer yok’ gibi algıladım. Belgeselin ismi de oradan geliyor. Hrant Dink’in sözünü dinleyebilmek için bir hafızaya ihtiyaç var ama bizim yaptığımız o hafızayı kapatmak”
Arat Dink, bu filmin kendisi için ne ifade ettiğini ise şu sözlerle ifade etti: “Bugün iki torunu izledi bu filmi, dedelerini daha iyi tanımalarına olanak sağladı bu film, bize büyük bir hediye verdi Ümit Kıvanç, kendisine çok teşekkür ediyoruz. Gelecek nesillere babamızı nasıl anlatabiliriz, nasıl aktarabiliriz, diye hep düşünüyoruz. Bunun yöntemi nedir sorusunun cevabını en doğru şekliyle Ümit Kıvanç verdi. Babamın gündelik kelimelerle derin anlamları bir araya getirme kabiliyeti vardı, Ümit Kıvanç’ın belgeseldeki gündelik görüntüleri de bununla bir paralellik sağlıyor.”
Hafıza Yetersiz’ filmi Hrant Dink Vakfı internet sitesinden (hrantdink.org) izlenebiliyor.
(AGOS, 21.01.2022)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN