Post image
Teşekkürler Sayın Emniyet Müdürü…

Samsun’un kanı ‘deli’ akar…

Huyundan mı, suyundan mı Samsunlu’nun bilmiyoruz…

En ufak tartışma kavgaya dönüşür, şiddetle sonuçlanır…

Nice güzel insan, çocuklarını, ailesini alıp düğün ya da bir tören için memleketine gittiğinde bir “mağanda” cinayetine yakınını vermiştir…

Gerek bizim, gerekse de bu insanların yaptığı tüm kampanya ve uyarılara karşın da eğlence ve asker uğurlamalarında “silahlı kutlama”dan vaz geçmeyen illerimizdendir Samsun…

Umut Vakfı olarak ülke genelinde basına yansıyan haberlerden derlediğimiz ve oluşturduğumuz “Şiddetin Haritası”nda da her yıl Samsun bölgede en çok silahlı olayın yaşandığı birinci il olarak dikkat çeker…

Hatta bu yıl yaptığımız istatistiki çalışmada Karadeniz Bölgesi’nden bahsederken “Samsunlular ne kadar sevinir bilmiyoruz, ama 2017’de 201 olayın basına yansıdığı Samsun’da 2018’de bu sayı beş rakam aşağı düştü: 196” demiştik…

Vay…

Vay ki vay…

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Samsun Emniyet Müdürlüğü bizi topa tutmuştu:

“Samsun Emniyet Müdürlüğü’nden flaş açıklama. O haberler gerçeği yansıtmıyor.”

 

Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz

Açıklama tüm Samsun gazetelerindeydi:

“Samsun İl Emniyet Müdürlüğü resmi kayıtlarına göre, Samsun Karadeniz Bölgesi’nde 18 il arasında nüfus oranı birinci olmasına rağmen asayiş olaylarında 16. sırada, Türkiye geneli ise nüfus oranı 16. sırada olmasına rağmen asayiş olaylarında ülke geneli 100 bin kişiye düşen olay sıralamasında 61. sırada yer alıyor.

Ateşli silah olaylarında 22 kişi hayatını kaybetti, 189 kişi yaralandı.

Kişiye karşı işlenen suçlar bakımından ise 100 bin kişiye düşen olay sayısında ülke genelinde 52., Karadeniz Bölgesi’nde ise 12. sırada yar alıyor. Tüm ateşli silahla işleyen olay sayısı bakımından Samsun ve ilçelerinin tamamında 2018 yılında 211 olay meydana geldi. Bu olaylarda Samsun merkezde 17, ilçelerde ise 5 olmak üzere toplam 22 kişi hayatını kaybetti, 189 kişi de yaralandı.”

Bir önceki yıl itiraz edildiğinde de, “Acaba bu rakamlara jandarma bölgesi de mi dahil” denilmişti…

Bir kere şunu vurgulayalım ki; iyi ve gerçekten çalışkan bir basını var Samsun’un…

Ve çok çok iyi insanların da bu kentte bulunduğunu biliyoruz…

Ve 24 Şubat günü yine Samsun gazetelerinin manşeti: “Samsun Emniyet Müdürlüğü, 2018 yılında 32 bin 172 asayiş olayı meydana geldiğini, yıl boyunca 199 kişinin ateşli silahla vurulduğunu açıkladı…”

Gazetelerde yer alan Samsun Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, asayiş olaylarındaki toplam 5 bin 491 kasten yaralama olayının 199’unun ateşli silahlarla, 348’inin ise kesici ve delici aletlerle, 4 bin 944’ünün de darp sonucu meydana geldiği belirtiliyor…

Ve olaylarda 22 kişi hayatını kaybederken, 684 kişinin de yaralandığı kaydediliyor…

Teşekkürler Sayın Emniyet Müdürü, Emniyet Müdürlüğü…

Sonunda bizi doğruladınız…

Doğrulamakla da kalmadınız…

Samsun Emniyet Müdürlüğü’nün rakamları bölgedeki ve de ülkedeki “bireysel şiddet” rakamlarının ne kadar ürkütücü ve korkunç boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor…

Emniyet Müdürlüğü’nün asayiş konusunda verdiği rakamları yukarda gördünüz…

Eğer, Emniyet Müdürlüğü’nün dediği gibi nüfus olarak birinci olmasına rağmen bölgedeki 18 il arasında olay bakımından 16’ıncı sırada ise Samsun, diğer kentler Çorum, Trabzon, Düzce, Zonguldak, Ordu, Rize, Kastamonu, Giresun, Tokat, Bolu, Karabük, Bartın, Amasya, Sinop, Bayburt, Artvin ve Gümüşhane’de olan olayları doğrusu hayal bile edemiyoruz…

Basit hesap tüm illerde asayiş olayı sayısı en fazla Samsun kadar bile olsa ve de iki daha az ili toptan çıkarsak bile bölgedeki en az yaşanan asayiş olayı sayısı 514 bin 752… Türkiye genelinde 81 ilin toplamını da varın siz hesaplayın… Yani bu basit hesapla her yıl milyonlarca asayiş olayı olduğu kesin…

Biz toplamda 196 olay demiştik. Emniyet Müdürlüğü 199 ateşli silahla, 348’i ise kesici aletlerle 547 olayın olduğunu açıklıyor. Umut Vakfı’nın istatistiklerine göre, basına yansıyan 196 olayın 56’sı kesici aletlerle, geri kalanında ise tabanca ve tüfek kullanılmıştı.

Evet hal böyle…

Biz çalışmamızla hiç kimseyi ve hiçbir mülkü erkanı suçlamıyoruz…

Biz de biliyoruz ki, basına yansıyan rakamlar gerçek rakamlar değil ve her yerde basın iyi olmadığı için gerçek rakamlar yansımıyor…

Bizim tek amacımız var: Farkındalık yaratmak…

Her yıl ülke genelinde artan bireysel şiddete dikkat çekmek…

Duyarlı emniyet yetkililerin de yapacağı farkındalık çalışmalarıyla bireysel şiddetin azalmasını sağlamak…

Ki en önemli çalışmada İçişleri Bakanlığı’nın geçen yıl yayımladığı “Düğün ve Nişan Genelgesi”ni bu yıl titizlikle uygulamak olacaktır. Bu titizlik sayesinde ateşli silahlarla işlenen cinayetleri önlemede büyük bir başarıya imza atılacaktır…

İyi haftalar

Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN