Ceyda ULUKAYA
Dahi piyanist İdil Biret‘in çocukluğu, müziğe olan tutkusu, dur durak bilmeyen çalışkanlığı ve değişmeyen mütevaziliği bu defa çocuklar için anlatılıyor.
“Dans Eden Ayaklar’’, İdil Biret’in çocukluk yıllarından itibaren çok sayıda konser fotoğrafının yer aldığı 15 bölümden oluşuyor. Prof. Gülçin Alpöge, kitabı yazma sürecinde birçok kaynaktan yararlanmanın yanında Biret’le de bir görüşme gerçekleştirmiş. Ağırlıklı olarak Biret’in çocukluk ve gençlik dönemlerine odaklanan kitapta; dahi de olsa oyun konusunda başka çocuklardan farkı olmayan, saklambaç peşinde koşan ya da türlü muziplikler planlayan İdil’in çocuk dünyasına davet ediliyoruz. Küçük yaşta büyük ilgi nedeniyle şımarık bir çocuk olmaması için ailesinin gösterdiği özene, annesinin “Bir yerlere varmak içim daha çok fırın ekmek yemen gerekiyor” diyerek küçük İdil’i her daim çalışkanlığa ve alçakgönüllülüğe yönelttiğine tanık oluyoruz.
Trende etüt
Kitap, Biret’in müzik konusundaki yeteneğini de çocukların kolaylıkla anlayabileceği şekilde, yalın ve masalsı bir dille anlatıyor:
‘’İdil, dinlediklerini piyanoda deneyip ezberlemezdi. Yetişkinlerin bile birkaç kez deneyerek, çalışarak öğrendiği eserleri piyanoya oturup tek seferde çalıverirdi. Anlaşılan, her şeyi kafasının içinde oluşturuyordu. Bir ara İstanbul’a gezmeye gitmişlerdi. Orada, onu dinlemek isteyenlere bildiklerini çalmış. Sonrada Ankara’da, öğretmeninden yeni dinlediği bir parçayı ilk kez seslendirmiş. ‘Sen bunu ne zaman öğrendin’ diye soranlara ise ‘trende gelirken’ yanıtını vermiş. Demek ki parçayı trende, kafasının içinde oluşturmuştu.”
İlham veriyor
İdil Biret’in dört yaşından itibaren iki elini de kullanarak piyona çalabildiğini, henüz yedi yaşına geldiğinde yurtdışında öğrenim görmesini sağlayan ‘İdil Yasası’nın çıkarıldığını, Fransa’da yoğun çalışma temposu ve sıkı bir disiplin içinde geçen konservatuvar yıllarını da yine kahramanımız küçük İdil’in gözünden okuyoruz. Ayrıca aralında Mithat Fenmen, Wilhem Kempff, Alferd Cortot gibi isimlerin olduğu, İdil’e öğretmenlik yapan ünlü piyanistleri yakında tanıyor; Biret’in birlikte çaldığı orkestra ve müzisyenleri, konser yolcuklarını ve hafızasında yer eden birçok anekdotu da öğrenme fırsatı buluyoruz.
Prof. Alpöge “Dans Eden Parmaklar’’ kitabıyla, sanatta 70 yılı geride bırakan “Harika Çocuk’’ İdil Biret’i çocuklarla tanıştırmakla kalmıyor, aynı zamanda Biret’in olağanüstü yeteneği ve çalışma azmiyle onlara kendi potansiyellerini tanımak ve geliştirmek yolunda ilham vermesini sağlıyor. Bunu didaktik ve tekdüze bir dille yapmak yerine, çocuk okurun hayal dünyasında adeta arkadaşlık kurabileceği bir İdil karakteri yaratıyor, yetenekli olmanın başarıya giden yolda tek başına asla yeterli olmayacağını, yapabildiğinin en iyisini yapmak üzere çalışmanın önemini bir kez daha hatırlatıyor. Tabii bir de inanarak, sevgiyle yapmayı…
Biret’in sözleriyle bitirelim:
“Müzik keyifle, neşeyle yapılmalıdır, güzelliği ancak bu şekilde ulaştırabilirsiniz…’’
İdil Biret: Dans Eden Parmaklar – Gülçin Alpöge, Can Çocuk Yayınları, Fiyatı: 10.50 TL
(Milliyet Kitap, Haziran 2018)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN