Memleketin nev-i şahsına münhasır etkinliklerinden Gezici festival bu yıl 23. kez yola çıkacak. 1 Aralık’tan itibaren önce Ankara’da başlayacak olan Festival ardından Sinop ve Kastamonu’da sinemaseverlerle buluşacak.
Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği ve Sinemalar. com’un iletişim sponsorlarından biri olduğu 23. Gezici Festival, zengin programıyla 1-14 Aralık 2017 tarihleri arasında sinemayı şehir şehir dolaştırıyor. Diğer yıllarda olduğu gibi festivalin bu yıl da ilk durağı Ankara olacak. 1-7 Aralık tarihleri arasında, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Alman Kültür Merkezi’nde başkentli sinemaseverlerle buluşacak olan Gezici Festival, 8-11 Aralık tarihleri arasında Telvin Sanat Akademi’nin katkılarıyla Sinop’ta konaklayacak ve 12- 14 Aralık tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu’nun katkılarıyla Kastamonu’da tamamlanacak.
Ercan Kesal’ın seçtikleri
Önceki yıllarda Zeki Demirkubuz, Tuncel Kurtiz, Barış Bıçakçı, Murathan Mungan ve Reha Erdem gibi, sinemanın ve edebiyatın öne çıkan isimlerinin seçtiği filmleri sinemaseverlerle buluşturan Gezici Festival, bu yıl da geleneğini sürdürüyor ve izleyicileri yazar ve oyuncu Ercan Kesal rehberliğinde, sinema sanatında adalet ve vicdan olgusunun farklı yüzlerini izlemeye çağırıyor. Ercan Kesal, Gezici Festival için seçtiği üç filmi, “Sinemanın Gücü ve Sinemada Adalet-Vicdan Olgusu” başlığı altında derledi. Amerika Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gerçekleşecek Kesal’ın seçkisinde, sinemanın bu gücüne ayna tutan üç farklı coğrafya ve dönemden, üç farklı film var: “12 Kızgın Adam” (Sidney Lumet, 1957), “Öldürme Üzerine Kısa Bir Film” (Krzysztof Kieslowski, 1988) ve “Satıcı” (Asghar Farhadi, 2016).
Festivalde güncel sanat
Gezici Festival’in, bu yılki güncel sanatçı konuğu İsrail’den bir sanatçı. 2015 yılında Venedik Bienali’nde İsrail’i temsil eden Guy Ben Ner.
İsrail Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek ve Guy Ben Ner’in 2000-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği video çekimlerinden oluşan “Aile, Yalanlar ve Videoteyp” adlı özel bölümde sanatçının beş videosunun gösterimi yapılacak: “Moby Dick” (2000), “Çalınan Güzellik” (Stealing Beauty, 2008), “Casuslar” (Spies, 2011), “Seskuşağı” (Soundtrack, 2013) ve “Zincirlerinden Kurtulan Sanatçılar” (Escape Artist, 2016).
Guy Ben Ner’in edebiyat, sinema, politik ve ekonomik tesir, adaptasyon gibi konulara sıklıkla değindiği diğer eserlerinden oluşacak kapsamlı bir sergi de, Melis Golar küratörlüğünde seyirciyle buluşacak. Çağdaş Sanatlar Merkezi Füreya Koral Salonu’nda gerçekleşecek sergiye, Gezici Festival danışmanı Köken Ergun’la Guy Ben Ner arasında yapılacak bir ‘sanatçı konuşması’ da eşlik edecek.
Villeneuve’den iki film…
Zengin bir programın izleyiciyle buluşacağı Gezici Festival’de en son “Blade Runner 2049” adlı filmini izlediğimiz Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve’ün erken dönem filmlerinden ikisi gösterilecek: “Politeknik” ve “İçimdeki Yangın”. İki öğrencinin perspektifinden, Montreal kentinde yaşanan bir katliamı anlattığı “Politeknik” (“Polytechnique”, 2009), yönetmenin gerçekleri keskin bir şekilde vermek için siyah-beyaz sinematografinin olanaklarını kullandığı bir dram.
1989 yılında, feminizm düşmanı olduğunu düşünen akıl sağlığı bozuk bir genç adam, mühendislik eğitimi alan kız öğrencileri katletti. Villeneuve’ün filmi, soğukkanlılığını kaybetmeden, olayların gelişimini, kurtulanlar ve olaya tanık olanların üzerinde yarattığı etkinin psikolojik ve felsefi boyutlarını takip ediyor. Film, pek çok ulusal ve uluslararası festivalden 16 ödül toplamıştı. Senaryosu Wajdi Mouawad’ın oyunundan adapte edilen “İçimdeki Yangın” (“Incendies”, 2010) ise Quebec’li Jeanne ve Simon kardeşlerin Ortadoğu’da ailelerinin gizemli geçmişini araştırmalarının hikâyesini anlatıyor. Anneleri Nawal’ın ölümünden sonra ellerine geçen mektuplarda, her biri daha önce tanışmadığı yakın bir akrabasını bulmakla görevlendirilen iki kardeş, arayışları sırasında kendilerine dair hiç beklemedikleri gerçeklerle, savaşın ve şiddetin saçmalığıyla yüzleşmek ve geçmişleriyle yeniden hesaplaşmak zorunda kalıyorlar. Film, çeşitli ulusal ve uluslararası festivallerden 39 ödül toplamıştı.(http://ankarasinemadernegi.org)
(cumhuriyet.com.tr, 21.11.2017)
Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN